Jégkorong-vb

Német meglepetés a nyitónapon

  • VNA

Megszületett a világbajnokság első szenzációja, az „A”-csoportban Németország 2-0-ra legyőzte a nagy favorit oroszokat.

A Szlovákiában pénteken megkezdődött jégkorong-világbajnokság rögtön egy szenzációs eredménnyel indult, hiszen a tavaly rendezőként a negyedik helyen végző német válogatott legyőzte a sokkal esélyesebb, tavaly világbajnoki döntőt játszó Oroszországot. Az „A”-csoport Pozsonyban zajló küzdelmében 9000 néző figyelte azt, hogy az NHL play-offban szereplő Dajcuk és Ovecskin nélkül, de Kovalcsukkal, Morozovval és Radulovval felálló orosz nemzeti csapat nem bír a németek kapusával, a tavalyi világbajnokságon MVP-nek választott Dennis Endras-szal, aki 31 lövést hárítva shout-out-al kezdte a világbajnokságot.

A túloldalon viszont ketten is eredményesek voltak, hiszen a második harmad elejét Thomas Greilinger, majd a hajrában (két perccel a mérkőzése vége előtt) Patrick Reimer is betalált, így a német válogatott végül 2-0-ra győzött és ezzel rögtön a vb első komoly szenzációját szolgáltatta. A német csapat már a tavalyi vb-n is megmutatta, hogy képes az oroszok ellen jó teljesítményre, akkor két szoros vereséggel (a középdöntő csoportban 2-3, majd az elődöntőben 1-2 volt a vége német szempontból) még csak megcibálták az oroszlán bajuszát, most viszont egyenesen földre is rántották az orosz „fenevadat” Uwe Krupp szövetségi kapitány csapata.

Ez a mérkőzés egyben történelmi siker is volt, hiszen a német jégkorong-válogatott az 1954 márciusi első találkozástól kezdve korábban még sohasem győzte le az orosz (korábban szovjet) csapatot, a 32 eddigi találkozón mindig veszített (23-szor a szovjet, kilencszer pedig az orosz együttes ellen). „Sokkal jobban játszottak, mint mi. Megvoltak ugyan az esélyeink, de ezúttal nem sikerült azokat kihasználni” – nyilatkozta az oroszok szövetségi kapitánya, az egykori remek játékos, Vjacseszlav Bikov. Az oroszoknál nem védett rosszul az idén sok találkozót kihagyó (klubcsapatában csupán 22 mérkőzésen játszó) Jevgenyij Nabokov, aki azonban kétszer is kénytelen volt kivenni a korongot saját kapujából, így az orosz csapat nagy meglepetésre vereséggel kezdte a vb-t.

Érdekesség, hogy a német válogatott egy éve (hazai pályán Gelsenkirchenben, vb-rekordnak számító 77.803 néző előtt) is egy meglepetéssel kezdte a tornát, hiszen akkor az Egyesült Államokat győzte le hosszabbítás után 2-1-re. Németország eddig a világbajnokságokon sohasem múlta még felül az orosz (szovjet) csapatot. Igaz az 1994-es lillehammeri olimpián 4-2-re legyőzte már, az volt ezidáig az egyetlen olyan, az IIHF égisze alatt rendezett mérkőzés, ahol mindez sikerült a németeknek.