Bulvár

Súlyos pedofíliavádak Sjöberg önéletrajzi könyvében

  • VNA

Edzője négy éven keresztül zaklatta őt szexuálisan – ezt állítja a svéd magasugró klasszis, Patrik Sjöberg a most megjelent önéletrajzi könyvében.

Patrcik Sjöberg, a svéd magasugró-klasszis.
A közelmúltban jelent meg Svédországban a férfi magasugrás legendájának, Patrik Sjöbergnek az önéletrajzi könyve, amelyben furcsa tényeket árul el gyermekkoráról. A most 46 éves, kereken két méter magas sportember azt állítja, hogy gyerekkorában súlyos traumát kellett elviselnie, amelyről csak edzője halála után tudott beszámolni. „Áldozat voltam. De nem volt bátorságom ahhoz, hogy akkor számoljak be az igazságról, amikor még élt Viljo. Éveken át molesztált az edzőm” – írta önéletrajzi könyvében Sjöberg. Az egykori remek atléta azt írja, hogy 11 és 15 éves kora között kellett elszenvednie az akkoriban mostohaapjának számító Viljo Nousiainen szexuális zaklatásait.

A finn származású tréner 1999-ben hunyt el, de korábban éveken keresztül Sjöberg édesanyjának volt az élettársa. „Úgy gondolom, hogy ez volt az egyik ok arra, amiért kapcsolatba került az édesanyámmal. Azért, hogy ezt a kedvtelését házon belül tudja tartani.” – nyilatkozta a svéd televíziónak Sjöberg. A „Det du inte sag” (Amit nem láttál) címmel megjelent önéletrajzban arról is ír Sjöberg, az akkor tizenegy éves fiatal számára az új férfi érkezése fontos, az apai szeretetet pótló tényező volt, így a tőle kapott minden dicséret jól esett neki. „Számtalan alkalommal ébredtem arra, hogy le volt húzva a pizsamám és arra is emlékszem, hogy villogott a vaku többször is esténként. Többször is összevesztem vele ezt követően, de mindig mindent tagadott.”

Amikor Nousiainen különvált Sjöberg édesanyjától, akkor Patrik mégis a mostohaapát választotta, amiről így vall: „Nem gondolkoztam sokat azon a döntésen, hiszen a világ legjobb magasugrója szerettem volna lenni. Tudtam, hogy ha Viljoval megyek, akkor teljes intenzitással csak az edzésekre kell koncentrálnom. Ha az édesanyámmal maradtam volna, akkor nem lett volna meg az ehhez szükséges szabadságom.” Amikor Sjöberg 15 éves lett, úgy döntött, hogy véget vet a zaklatásoknak, ami után az edző még többször is próbálkozott ugyan, de amikor az ifjú a rendőrség bevonását is kilátásba helyzete, abbamaradt a dolog.

„Azt gondolom, hogy amikor egyre magasabb lettem, akkor már nem érdekeltem őt annyira. Talált magának fiatalabb fiúkat.” – utal arra könyvében Sjöberg, hogy nem ő volt Nousiainen egyetlen áldozata. Sjöberg a könyv kapcsán elmondta, hogy hosszú időn keresztül senkivel sem beszélt erről az ügyről, míg két évvel ezelőtt találkozott az egykori norvég ifjúsági bajnok Christian Skaar Thomassen-nel, aki elismerte neki, hogy Nousiainen zaklatta őt. A most közölt hír sokkolta a svéd atlétákat, köztük a szintén a finn edzővel dolgozó Stefan Holmot is: „Teljesen le vagyok taglózva. Húsz évvel ezelőtt ismertem meg Viljot és végig az ő felnőtt csoportjában dolgoztam, de sohasem gondoltam volna, hogy ilyesmi előfordult” – nyilatkozta Holm.

A svéd Patrik Sjöberg 1984-ben Los Angelesben, 1992-ben pedig Barcelonában olimpiai ezüstérmet nyert, a kettő között pedig Szöulban olimpiai bronzérmes volt. A szabadtéri világbajnokságon 1987-ben Rómában, a fedett pályás vb-n pedig 1985-ben Párizsban szerzett aranyérmet. A négyszeres fedett pályás Európa-bajnok atléta 1987 nyarán Stockholmban 242 cm-re javította a szabadtéri világcsúcsot, amelyet később csak a kubai Javier Sotomayot tudott túlugrani.