NB I

Magyarok legjobbjai, meneküljetek!

  • Kele János
Címkék:

Javában dübörög a magyar NB I, és bár a bajnoki címért folytatott küzdelem ezúttal nem hoz olyan izgalmakat, azért mindig van miről beszélni hazai futballunk kapcsán is. Mi most épp arra keressük a választ, kik álljanak légiósnak fiaink közül.

Elek Ákos a Videoton játékosa.
Öt játékost kerestünk, aki kinőtte a magyar bajnokságot. Öt játékost, aki bár fiatal, mégis rendelkezik már kellő rutinnal ahhoz, hogy belevágjon élete kalandjába, és légiósnak álljon. És találtunk is öt játékost, aki megfelelt a kritériumainknak. Nekik azt tanácsoljuk: meneküljenek nyugat felé!

Név: Elek Ákos
Klub: Videoton
Poszt: középpályás
Kor: 23 év
NB I-es mérkőzéseinek száma: 61
A fiatal fehérvári fedezet a tavaly őszi menetelés során a válogatottban is letette a névjegyét, sőt, sokan abszolút őt favorizálnák a spanyolhonban játszó Vadócz Krisztián és Pintér Ádám helyett. Mi még azért ebben nem vagyunk teljesen biztosak, abban azonban igen, hogy Ákos karrierje rendkívül lendületesen indult be, ráadásul a kezdeti ugrásszerű fejlődést nem követte jelentősebb hullámvölgy. Ha minden a terv szerint halad, hamarosan megszerzi a hőn áhított magyar bajnoki címet, a klubtörténet első fehérvári bajnokcsapatának lesz oszlopos tagja - mikor vágjon bele az ember egy külföldi kalandba, ha nem most? Ott van ugyanakkor a válogatott, a nemzeti csapat szempontjából egyszerűen létkérdés, hogy Elek olyan csapat kötelékéhez tartozzon az ősszel, melyben rendszeresen lehetőséget is kap. Mi egyébként a magunk részéről Németországot ajánlanánk, az ottani játékba tökéletesen illeszkedne Ákos stílusa, ráadásul éppen visszavonul egy ottani igencsak sikeres védekező középpályásunk. Mondjuk, nem lenne rossz biznisz, ha a helyére Elek Ákos kerülne a Herthához…

Név: Szakály Péter
Klub: DVSC
Poszt: középpályás
Kor: 25 év
NB I-es mérkőzéseinek száma: 150
A debreceni középpályás éppen a legjobb futballista-korban van, elvégre 25. életévét tapossa - ez a középpályásoknál általában a csúcsteljesítmény elérésének legnagyobb valószínűségét sejteti. Szakály tehát már nem mai gyerek, ám éppen elég fiatal ahhoz, hogy végre megszabaduljon a helyi közeg béklyóitól és bele merjen vágni egy külföldi kalandba. Dőreség lenne persze azt állítani, hogy később erre már nem lesz lehetősége, de ki tudja… Kérőkből biztosan nem lesz hiány, a Debrecen európai szereplései során a kontinens rengeteg játékos-megfigyelője találkozott a nevével, így vélhetően nem okozna gondot, hogy nívósabb bajnokságba tudjon igazolni. Kérdés, vajon hol lenne a legjobb helye Szakálynak? Topbajnokságot nem ajánlunk, oda azért talán nem elég erős a DVSC középpályása, de Belgiumban valószínűleg minden további nélkül megállná a helyét. Ott van mindjárt a bajnoki címért küzdő Genk, ahol Tőzsér és Köteles személyében magyar csapattársakat is üdvözölhetne.

Név: Tóth Bence
Klub: FTC
Poszt: középpályás
Kor: 22 év
NB I-es mérkőzéseinek száma: 33
A ferencvárosiak tehetséges középpályása minden jel szerint a Lipcsei Péteri úton szeretne végighaladni - nem várhat tehát már túl sokig egy zsíros külföldi szerződéssel. 22 éves, éppen a legjobb korban van, ráadásul az ő háta mögött nemzetközi sikerek is állnak, hisz tagja volt a 2009-ben világbajnoki bronzérmet szerző magyar utánpótlás-válogatottnak. Sokakkal ellentétben ő ráadásul a honi pontvadászatban is bizonyított, gólokat szerzett, gólpasszokat adott, és több különböző edző keze alatt is beverekedte magát a Fradi kezdő tizenegyébe. Egy szó, mint száz, éppen ideje lelépnie, hogy egy erősebb bajnokságban pallérozódjon, és végre valahára felmerülhessen a neve a nagyválogatott kapcsán is. Mi első lépcsőfokként Hollandiát javasolnánk, egy Roda szintű középcsapatba simán beférne Tóth, és természetesen az sem elhanyagolható körülmény, hogy arrafelé kifejezetten jó pontnak számít, ha valaki a magyar bajnokságból teszi át a székhelyét a tulipánok földjére.

Név: Varga József
Klub: DVSC
Poszt: középpályás
Kor: 23 éves
NB I-es mérkőzések száma: 57
Elek Ákoshoz hasonlóan idén lesz 23, és már szerepelt a nagyválogatottban Koemannál és Egervárinál is. Kissé még hullámzó a teljesítménye, egy-egy parádés meccs után hetekre, hónapokra eltűnik - ezt a formaingadozást tüntethetné el pillanatokon belül egy külföld kaland. Mert nincs mese, ha valamire szeretné vinni a tehetséges középpályás, akkor lassan váltania kell, hiszen a hazai bajnokságból hosszú távon nehéz megfelelni a Kárpátok Gravesenje megtisztelő becenévnek. Elekhez hasonlóan Vargának is a Bundesligát ajánlanánk, és hogy könnyebb legyen a beilleszkedés, egy olyan csapatot, amely előszeretettel foglalkoztat magyar légiósokat - természetesen Mainzról van szó, ahol a jövő szezontól összeáll a Szalai-Stieber csatársor.

Lipták Zoltán
Klub: Videoton
Poszt: Védő
Kor: 26 év
NB I-es mérkőzések száma: 96
Listánk legidősebb szereplője egyben az egyetlen kakukktojás is, hiszen a fentebb említett játékosokkal ellentétben Lipták már kipróbálta magát külföldön is: mind a Southend Unitednél, mind a Southamptonnál kölcsönben töltött egy fél szezont. Azóta azonban nagyot fordult vele a világ, a válogatott alapembere lett, a Videotonnal robog a magyar bajnoki cím felé - egyszóval meglehetősen kapós lett a nemzetközi piacon. Mi mégsem javasolnánk neki, hogy bázisországot váltson, elvégre a testalkatának, a képességeinek tökéletesen megfelel Anglia. A válogatott érdekében talán jobb lenne, ha a másodosztály felé venné az irányt, itt ugyanis egészen biztosan elég játéklehetőséghez jutna - persze itt egy élcsapathoz kellene szerződnie, amellyel szerencsés esetben hamar feljuthatna a Premier League-be. Mit szólnátok mondjuk a Leeds-hez? Szerintünk ideális lenne Lipták számára.