NHL előzetes

Kis lépésen, mégis nagy ugráson túl a csapatok a hokiligában

Az egyik főcsoportgyőztes folytathatja, a másik érdemben elkezdheti a menetelést

  • Maruzsa István

Véget ért az NHL 2011-es rájátszásának első köre, így ideje, hogy értékeljük az elmúlt két hét történéseit, és megpróbáljuk kitalálni, hogy mire számíthatunk az előttünk álló maximum 14 napban. Mindkét főcsoportban továbbjutott az első három kiemelt, és az ötödik csatlakozott hozzájuk, így mindkét oldalon egy-egy nagy rangadó és egy-egy kicsivel talán egyértelműbbnek tűnő párosítás alakult ki. Már amennyiben beszélhetünk ilyesmiről az észak-amerikai hokiligában...

A Keleti Főcsoportban két párharc esetében is mellényúltam a végeredménynek a bő két héttel ezelőtti előzetesben, még ha nem is sokon múlott a dolog. A Philadelphia a Buffalót ejtette ki, és bár hét mérkőzésre volt szükségük, az utolsó találkozót könnyedén nyerték. Ők lettek egyébként az első csapat 1988 óta, amely három kapust bevetve is tovább tudott jutni a rájátszás bármelyik fordulójából. Az összességében minimális előnyük kiharcolásához szükségük volt a fizikai fölényükre és az utolsó két meccsre kéztöréséből visszatérő Chris Prongerre, akinek még nagy hasznát vezetik a következő fordulóban is.

A Tampa Bay ha nehezen is, de ki tudta használni, hogy a Pittsburgh-ből hiányzott Sidney Crosby és Jevgenyij Malkin. A mindent eldöntő találkozón idegenben tudtak nyerni a Pingvinek ellen, méghozzá elsősorban védekezésüknek köszönhetően 1-0-ra. Mindezt ráadásul azok után, hogy a Pittsburgh már 3-1-re is vezetett a párharcban.

Ahogy várható volt, a Washington viszonylag simán, 4-1-es összesítéssel elbúcsúztatta a New York Rangerst, a Boston pedig óriási csatában, a hetedik meccs hosszabbításában ejtette ki nagy riválisát a Montréalt. Ebben a párosításban a végül búcsúzó Canadiens kezdett jobban, hisz megnyerte két idegenbeli találkozóját. A Boston azonban felállt, szintén kettőt nyert idegenben, majd otthon már a maga javára fordította az állást, hogy aztán egy meccsen pihenve végül behúzza a továbbjutást. Egyszerűen hangzik, nem?

A Vancouver Canucks és a Chicago Blackhawks játékosai küzdenek a két csapat NHL-mérkőzésén a 2011-es rájátszásban

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a Nyugati Főcsoportban minden úgy alakult, ahogy vártam, annak ellenére, hogy a továbbjutókat sikerült eltalálni. A Vancouver ugyanis jó kezdés után majdnem a harmadik csapat lett sorozatban, amelyik az Elnöki Trófea, azaz az alapszakasz megnyerése után az első körben kiesik. A címvédő, de tavalyhoz képest jócskán meggyengült, a playoffba éppcsak bejutó Chicago ugyanis 3-0-s hátránya után lábra kapott, és kikényszerítette a hetedik mérkőzést, ahol szintén megvolt az esélye a továbbjutásra, de végül hosszabbításban kiesett.

A többi párharc simábban alakult: a San Jose ugyan kétszer is kikapott otthon, de Los Angelesben mindig nyerni tudott, így 4-2-vel került a főcsoport-elődöntőbe, a Nashville szintén többször meglepte az Anaheimet idegenben, mint fordítva (itt is 4-2-vel ért véget a sorozat), a Detroit pedig az első kör legsimább diadalát aratva stabil játékkal, 4-0-lal söpörte ki a Phoenixet.

Talán fentebb is látszik, de ki kell emelnünk, hogy feltűnően sok volt a szoros párharc, egészen pontosan négy sorozat is csak a hetedik meccs után ért véget, amire 1995 óta nem volt példa a rájátszás első fordulójában. A csúcsot egyébként az 1991-92-es szezon tartja, akkor hat sorozatot húztak az utolsó pillanatig a felek. A leggólerősebb csapat a Detroit volt, amely meccsenként négy és félszer talált a kapuba, a legjobban pedig a Washington védelme zárt, alig több mint másfél gólt kaptak mérkőzésenként. Egész pontosan Michal Neuvirth, a kapusuk kapta a legkevesebb gólt, összesen nyolcat. A legjobb védési mutatóval (94,9 %) a Tampa Bay hálóőre, Dwayne Roloson zárt. A legtöbb pontot (10) a montréali Michael Cammalleri, a legtöbb gólt (6) az anaheimi Teemu Selänne, a legtöbb asszisztot (8) pedig a philadelphiai Claude Giroux hozta össze. Előbbi kettőnek ez valószínűleg sovány vigasz, hiszen mindkettőjük csapata kiesett...

A Washington Capitals kapusa ugorja át a kapujába csúszó New York Rangers-játékost a két csapat NHL rájátszás-mérkőzésén 2011 áprilisában

És akkor térjünk át a folytatásra! Keleten a Washington (1. kiemelt) a Tampa Bayjel (5.), a Philadelphia (2.) pedig a Bostonnal (3.) mérkőzik meg (emlékeztetőül: a versenyben maradt legmagasabban rangsorolt csapat a legalacsonyabb kiemelésűvel, a két "középső" pedig egymással találkozik).

A Washington Capitals néhány napja már pihenhet, míg a Tampa Bay Lightning hétmeccses párharcon van túl. Örök kérdés a hasonló sorozatokban, hogy a lendületben lévő csapat van-e előnyben ilyenkor, vagy a kicsit megpihenő együttes. Általános válasz nincs, de a Fővárosiaknak rögtön az első mérkőzésen keményen kell fellépniük, ha nem akarják, hogy a Tampa tovább zakatoljon, és meglepje őket. Az alapszakaszban hatszor mérkőzött egymással a két csapat, és négyszer a Washington volt a győztes, viszont a két floridai győzelem alkalmával a Capitals nem tudott gólt szerezni, és mindkétszer a már emlegetett Roloson állt a ketrec előtt. Azonban kapusposzton a már szintén előkerült Neuvirth révén a másik oldalon sincs gond, így várhatóan nem ez fog dönteni. Sokkal inkább a mentális erőn, amiben a Washington könnyedén felülre kerülhet, ha odafigyel a sorozatot nyitó két hazai mérkőzésén. Márpedig szerintem oda fog, és így tovább is jut a Capitals.

Nehezebbnek tűnik okosat mondani a Philadelphia Flyers-Boston Bruins párosítás kapcsán. Egyrészt egymás mögött végeztek az alapszakaszban - bár ez valójában csak annak volt köszönhető, hogy saját csoportjának megnyerése miatt a Boston az egyébként több pontot gyűjtő Pittsburgh elé került -, de ami még fontosabb, hogy tavaly is találkoztak, és a Flyers hárommeccses hátrányból felállva tudott a Bruins fölé kerekedni. Ezúttal mindketten héttalálkozós sorozatból jönnek, amelynek első mérkőzését elveszítették. Jellemzően náluk volt a testi fölény az első fordulóban, amit értelemszerűen most nem igazán élvezhetnek majd, cserébe a fizikai hokit kedvelők számára talán az átlagosnál is látványosabbak lehetnek a mérkőzések. Mindkét oldalon van mit javítani. A Philadelphiának találnia kell egy kezdőkapust, hiszen hárman is védtek a Buffalo ellen, a Bostonnak pedig el kell kezdenie gólokat szerezni az emberelőnyökből, mert ez egyszer sem sikerült a Montréal ellen, és furcsa lenne, ha még egyszer így jutnának tovább. Egynapos előnye van a Flyersnek a pihenést tekintve, és többször játszhatnak saját pályájukon is, mégis azt gondolom, hogy a Tim Thomas kapussal megtámogatott Boston lesz ott a főcsoportdöntőben.

Nyugaton a Vancouver (1. kiemelt) a Nashville-lel, a San Jose (2.) pedig a Detroittal (3.) találkozik majd.

Talán az alapszakaszgyőztes Vancouver Canucks-nál is könnyebb továbbjutásra számítottak a Chicago ellen, mint ahogy végül sikerült, de sok idejük nincs ezen merengeni, mert a Nashville Predators sem fogja olcsón adni magát. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a Ragadozók kettőt megnyertek a két együttes eddigi négy mérkőzéséből a szezonban, ráadásul egyszer idegenben is győzni tudtak. Az is igaz viszont, hogy a klub történetében először éltek túl egy kört a rájátszásban, és akár meg is ijedhetnek a folytatásban rejlő lehetőségektől. De az is lehet, hogy inkább lendületbe jönnek örömükben. Viszont akkor is valószínűbbnek tartom, hogy a Vancouver legjobbjai (a Sedin-ikrek és Roberto Luongo kapus) újra előveszik a legjobb teljesítményüket, és a következő körbe vezetik a Canucksot.

A Phoenix Coyotes kapusa esik be a kapujába a Detroit Red Wings elleni NHL-mérkőzésen a 2011-es rájátszásban

A San Jose Sharks és a Detroit Red Wings a Philadelphiához és a Bostonhoz hasonlóan találkozott a 2010-es rájátszásban és a Cápák négy egygólos győzelmüknek köszönhetően 4-1-el masíroztak (úsztak?) tovább. Ráadásul az idei alapszakaszban is háromszor tudtak nyerni, míg a Detroit csak egyszer. Van tehát min javítaniuk Datsyukéknak, akik ugyan kiütötték a Phoenixet, de sokkal nagyobb tűzerőre számíthatnak a San Josétól - a Sharksnál ugyanis öt csatár jutott 60 pont fölé a kanadai táblázaton, míg a Coyotesnál épp ennyivel zárt a legjobb támadó. Mivel a Red Wingsnek általában nem a védekezés az erőssége, ezúttal is csak akkor lehetnek jobbak, ha sokkal többet lesz náluk a korong. Rögtön az első meccstől kezdve, ami nem tűnik könnyű feladatnak idegenben egyhetes pihenés után. Emiatt gondolom, hogy hajszálnyival a San Jose a párharc esélyese.

NHL rájátszás főcsoport-elődöntő