NB I visszatekintő

Belső ügy Zalaegerszegen, kínos közjáték Debrecenben, Véber-show Pápán

  • Göbölyös János
Címkék:

A 25. forduló az időpont ellenére nem nevezhető hétköznapinak, mert bár a színvonal és az érdeklődés nem emelkedett (sőt…), az izgalom, a feszültség, a pontokért való küzdelem fokozódott. Székesfehérvár és Szolnok kivételével mindenhol melegszik majd a május, s gyaníthatóan néhány helyen a viharokkal teli forróság is beköszönt. Hogy pontosan hol és mikor, azt ebben a pillanatban a meteorológusok sem tudják, egyben azonban biztosak lehetünk. Csakúgy, mint az időjárásban, a magyar bajnokságban is minden megtörténhet.

Halmosi szóvivő szerepkörben

Szombathelyi Haladás-Újpest FC
0-2 (0-1)
Vezette:
Fábián Mihály
Gólszerző:
Lázár a 44., Balajti a 73. percben
Kiállítva:
Halmosi a 63. percben

Nyolc és nyolc. Ugyanaz a szám, és mégis… Zongorázni lehet a különbséget. Az egyik ugyanis sikerszériát, a másik sorozat-vereséget takar. A Haladás Aczél Zoltánnal egyszer sem mondott csütörtököt Szombathelyen, az utóbbi nyolc hazai meccsét nemhogy megnyerte, de mindössze egyetlen gólt kapott. Az Újpest ezzel szemben nyolc hónapja győzött utoljára vendégként, és ugyanennyi mérkőzést vesztett zsinórban, ha elhagyta a Szusza Ferenc Stadiont. Kell ennél tutibb tipp a fix egyesre? Mészöly Géza nem totózott, a lilák számára a keddi siker mégis felért egy főnyereménnyel - már amennyiben a kieső helytől való határozott távolodást annak lehet nevezni. S hogy miért szakadt meg a két sorozat? Nyilván van rá szakmai magyarázat is, ezúttal mégsem elsősorban a taktika döntött, sokkal inkább az idegállapot. A Haladás szóban próbálta legyőzni ellenfelét (és meggyőzni a játékvezetőt), míg az Újpest maradt a klasszikus megoldásnál - futballozott. Pedig, utóbbi módszert Keneseiék is kipróbálták, működött is nekik az első félidő nagy részében, ám mivel eredményre nem vezetett, stílust váltottak. Az egyébként kemény küzdelem olykor laza traccspartivá fajult, s mivel a bíró vette a lapot, a Haladás szóvivőjét, Halmosi Pétert kiállította. A láthatóan túlpörgetett szombathelyieket a két újpesti gólon kívül néhány Balajcza-bravúr is hergelte, így aztán a második félidőre a szintén beszédtechnikai oktatás miatt a lelátóra parancsolt Aczél Zoltán először élhette át, milyen érzés otthon pontokat veszíteni. Kellemetlen. És akár kínos is lehet a kiesési harc végső ütközetei előtt…

Véber György kiengedte a feszültséget

Nyert a csapat, kikapott a showman

Lombard FC Pápa-Győri ETO 2-1 (0-0)
Vezette: Alvaro Miquel Garcia
Gólszerző: Bárányos a 65., Marics a 92., ill. Totadze a 88. percben
Pápán is megszakadt egy sorozat. A Csertői-féle ETO veretlenül érkezett a Lombard elleni meccsre, és a rendes játékidőben az is maradt. Aztán jött, egészen pontosan mint kés a vajban, úgy ment át Marics a győri védelmen, és a góljával eldöntötte a mérkőzést. A slusszpoénon kívül azért történt néhány érdekes, és megmosolyogtató dolog is a Perutz Stadionban. Az első félidőben a vendégcsapat magabiztossága és fölénye okozott némi meglepetést a hazai szurkolóknak, ám Koltai megóvta őket a túlzott szívdobogástól, a középpályás csak kapufáig jutott. A szünetben Véber György minden feszültséget kiengedett magából az öltözőben, ha úgy tetszik, nemtetszését fejezte ki, és mivel hangja kiszűrődött a folyosóra, sejteni lehetett, hogy a Lombard szempontjából harapósabb folytatás következik. Így is történt, Bárányos gólját már-már mindenki döntő találatnak könyvelte el, nem úgy Totadze, aki két perccel a rendes játékidő előtt szabadrúgásból egyenlített. Ez a tény kellően megviselte Vébert, a játékvezetőt meg az edző viselkedése, aminek az lett a vége, hogy a pápai tréner a lelátón izgulhatott tovább. Volt miért. A már említett, ,,időn túli” Marics szóló tett pontot az idegölő végjátékra, és ezzel odalett Csertői veretlensége. S bár a Pápa nyert – megérdemelten – Véber György kikapott – az MLSZ-től. A fegyelmi bizottság egy mérkőzéstől eltiltotta a ,,showmant”, bár az ő esetében ez nem jelent példátlan büntetést. Egyébként meg, otthonosan mozog ő a lelátón is, ha valahol – Pápán kívül – szeretik, akkor az éppen Újpest, a következő Lombard-meccs helyszíne.

Kecskeméti tippjáték

KTE-Ereco-Budapest Honvéd
2-1 (1-1)

Vezette: Farkas Ádám
Gólszerző: Mohl a 27., Sadjo (öngól) a 84., ill. Zelenka a 29. percben
A bajnokság vége felé közeledve különös tippjáték van kialakulóban. Képes lesz-e döntetlen nélkül lejátszani egy teljes bajnoki szezont a Kecskemét? Ha nem szorulna össze a gyomrunk a tippmix hallatán(…), ezt akár az elkövetkezendő hetek tétlapjaira is fel lehetne tenni, alacsony odsszal. A KTE Tomiszlav Szivics taktikájának köszönhetően soha nem játszik langyos meccset, hol az ellenfelet teszi hidegre, hol pedig magának okoz meleg pillanatokat. Így volt ez most is a Honvéd ellen, azzal a különbséggel, hogy a kölcsönös izgalmak meglehetősen szűk időszakra korlátozódtak (Mohl góljára Zelenka két percen belül válaszolt), a folytatás pedig elég lagymatagra sikeredett. A kispestiek azt tették, amihez nagyon értenek, védték a pontot, a kecskemétiek viszont képtelenek voltak tartalommal, azaz góllal megtölteni támadófutballjukat. Már-már úgy tűnt, itt is megszakad egy sorozat, Sadjo azonban ,,segített” a hazaiakon, Ebala fejese után róla pattant a labda a Honvéd kapujába. Óriási mázli, de hát ez a szerencsés győzelmet elismerő Szivicset foglalkoztatja most a legkevésbé. Aki ugyanis mindig nyerni akar, azt olykor az égiek is segítik. A kecskeméti kérdés tehát továbbra is lóg a levegőben: érdemes-e ikszre venni egy KTE-meccset? Nagy tétben ne fogadjon rá senki.

Paksi jelszó: büszkén és szerényen

Paksi FC-Videoton FC 1-0 (1-0)
Vezette: Szabó Zsolt
Gólszerző: Bartha a 6. percben
Arra viszont kisebb vagyont is fel lehet tenni, hogy a Videoton behúzza az aranyat. Mondom ezt annak ellenére, hogy a fehérváriak az utóbbi időben korántsem nyújtanak meggyőző, bajnokhoz méltó teljesítményt, de ebben a szezonban ez is belefér. Az éremért ácsingózók ugyanis tendenciózusan körbeverik egymást, így aztán hiába pottyant el pontokat a Vidi, annyit nem tud elveszíteni, hogy féktávolságon belülre kerüljön hozzá valamelyik üldözője. A Paks a kispesti kisiklás után ismét a gázra lépett, és – ha eddig bárkinek kétsége lett volna - a győzelemmel újfent bizonyította, hogy a látszat csal: kiscsapat is tud nagyot alkotni. Bartha korai góljára későn reagált a Videoton, a vendégtámadások nem késztették túl nagy ellenállásra a hazaiakat, akiknek így arra is maradt idejük és lehetőségük, hogy kettőre növeljék az előnyt, ám Sifter a forduló ziccerét hagyta ki. A szünet után dr. Mezey György két cserével életet lehelt csapata játékába, de ez sem okozta a Paks halálát, Égerék a végsőkig kitartottak. Kis Károly együttese kapcsán kezdenek elfogyni a dicsérő jelzők, s ami még inkább szimpatikussá teszi a klubot, az elismerés-halmazt mindenki a helyén kezeli, szerényen, de büszkén veszik tudomásul, hogy meghatározó szereplővé váltak a magyar bajnokságban. Most éppen a főszereplőnek adtak leckét motivációból. Ebben ugyanis ráfér a korrepetálás a Videotonra, Mezey doktornak a hátralévő időszakban kellene valahogy újra lángra lobbantani azt a tüzet, amellyel a fehérváriak korábban felperzselték a teljes mezőnyt. Máskülönben – bajnoki címmel a nyakukban - saját magukat is megégethetik.

Hatott a Komjáti-kúra

Szolnoki MÁV-Vasas-Híd 0-1 (0-1)
Vezette: Takács János
Gólszerző: Ferenczi a 19. percben
Szolnokon úgy tűnik, kialudt a láng. A Vasas fújta el azzal, hogy legyőzte a kieséstől eddig látványosan menekülő, de a hátrányát csak csökkenteni tudó, ledolgozni nem képes újoncot. Pedig az előjelek nem sok jót sejttettek az angyalföldiek számára, az előző fordulóban ugyanis kitömte őket a Debrecen, az addig gól szűkében futballozó fővárosiak nem győzték kapkodni a fejüket és a hálóból a labdát saját közönségük előtt. Ilyen teherrel pályára lépni egy a létéért küzdő csapat otthonában embert próbáló feladat, Komjáti András azonban tőle szokatlan módszerrel helyrerázta a szétzilált társaságot. Nem volt ebben semmi különös, csupán annyi történt, hogy emeltebb és határozottabb hangon kommunikált játékosaival, akik Szolnokon ismét a kora tavaszi formájukat futották. Az összképet tekintve elég egyértelműnek tűnt a Vasas győzelme, még akkor is, ha csupán egyetlen Ferenczi-gól döntött. Húsz perccel a vége előtt ugyan egy legurított szabadrúgás után Fitos egyenlíthetett volna, ám a Loki-gázolást maradandó sérülés nélkül kiheverő Németh Gábor bemutatott egy bravúrt, és ezzel pontot tett a szolnokiak pontszerzési próbálkozásainak végére. A kiesést eddig is csak elodázni tudó hazaiak elméletileg még felzárkózhatnak, ám ezzel a vereséggel gyakorlatilag elszállt az esélyük a bent maradásra. Kár érte, mert Simon Antallal egy jobb sorsra érdemes csapat alakult a Tisza-partján. Hogy előtte mi történt, az meg legyen az ősszel szereplők felelőssége.

A Ferencváros kikapott Kaposváron - Fotó: MTI

A sors furcsa fintora

Kaposvári Rákóczi-Ferencváros
2-1 (0-0)

Vezette: Bognár Tamás
Gólszerző: Oláh (11-esből) a 63., Zsók a 89., ill. Schembri a 47. percben
És akkor megint egy sorozat, méghozzá a méretesebb fajtából. A Ferencváros nem nyerni jár Kaposvárra, legutóbb harmincnégy éve fordult elő, hogy vendégként legyőzte a Rákóczit, igaz, a hetvenes évek közepén a Nyilasi-féle Fraditól nem csak Somogyban tartottak. Távolságtartásról most aligha lehetett szó, egyrészt ugye az edzők baráti viszonya, másrészt a két csapat helyezésbeli közelsége okán. Prukner László kaposvári kötődése ismert, nem csak lakosként, hanem játékosként és mint a futballklub korábbi szakmai vezetőjeként is szoros szálak fűzik a városhoz. Sisa Tibor elismertsége ma már megközelíti elődje népszerűségét a megyeszékhelyen, amit ugyanis a palóc trénerrel produkál a csapat, az a paksi csodával egyenértékű. A mérkőzés tétje a pontokon túl az volt, hogy a Kaposvár képes lesz-e potenciális éremesélyesként folytatni a bajnokságot, vagy idegileg elfárad a hajrára. Ferencvárosi szempontból hasonló volt a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a Fradi győzelem esetén lépéselőnybe kerülhetett volna az ezüstéremért folyó harcban, egy vetélytársat lerázhatott volna magáról. Nos, az előbbi képlet érvényesült, Oláh korai kapufája jelezte, hogy a Rákóczi komolyan gondolja a felzárkózást. Aztán sokáig semmi, a szünet után azonban a máltai gólfelelős, Schembri visszahozta a meccset az élvezhető kategóriába. Az egyenlítés után fokozódott az izgalom, bármelyik csapat megszerezhette volna a győztes találatot, ez azonban egy perccel a rendes játékidő letelte előtt Zsók révén a Kaposvárnak sikerült. Az utolsó pillanatban Miljkovics egalizálhatta volna az eredményt, ha öt méterről nem a kapufát találja el. Prukner László a lefújás után többek között azt nyilatkozta, hogy a sors akarta így… Lehet, bár azért a Kaposvárnak is volt némi köze a történtekhez. Az meg valóban a sors furcsa fintora, hogy a vereséget volt csapatától, szeretett városában kellett elszenvednie.

Csank titkolózik

Zalaegerszegi TE-Siófoki BFC    2-1 (1-0)
Vezette: Andó-Szabó Sándor
Gólszerző: Turkovsz a 15., Simon (11-esből) az 54., ill. Csordás (11-esből) a 64. percben
Kiállítva: Bogunovics a 64. percben
Ha csak a számokat nézzük, a Zalaegerszeg meccsről-meccsre fejlődik. Legutóbb Újpesten eggyel kevesebbet kapott, mint Kecskeméten, ráadásul a rúgott gólok tekintetében is látható előrelépés, a bajnokin többször volt eredményes, mint a kupaelődöntőn. A számok valóban javuló tendenciára utalnak, a gond az, hogy az összkép siralmas: két súlyos vereség, 3-9-es gólkülönbség. Hogy mi van e mögött, arról a Siófok legyőzése után Csank János sejtelmesen csak annyit jegyzett meg, hogy ,,nemcsak a játékosokon érződik a feszültség, de az okokat nem mondom el, ez belső ügy". Az edző tehát feldobta a magas labdát, amit ugyan a csapat leütött azzal, hogy nyert, de a ködös kijelentés – ha eljön az ideje - mindenképpen tovább gondolásra érdemes. Egyelőre a dobogós helyezésre koncentrál mindenki, és ha a játékosok is ezt teszik, íme, megvan az eredménye. Nem volt persze ez a meccs sem ujjgyakorlat az egyik kiesőjelölt ellen (a Siófok öt veretlenül lejátszott mérkőzéssel a háta mögött érkezett Zalaegerszegre), az eltiltását letöltő Vlaszák Géza vastagon benne volt abban, hogy ne vékonyodjon el még inkább a Zete. A két gólos előny azonban kissé elkényelmesítette a csapatot, amely az utolsó fél órában emberhátrányba került, kettő-egyre feljött az ellenfél, volt tehát ok az izgalomra. De csak a lelátón, az egerszegi játékosok ugyanis biztosra mentek, nem erőltették a támadásokat, kibekkelték a hátralévő időt, és megnyerték a mérkőzést. Fordult a kocka? A szurkolók mindenesetre örömmel nyugtázták, hogy a csapatnak sikerült függetlenítenie magát a belső ügyként aposztrofált külső körülményektől.

Szatmári beszólt

DVSC-TEVA-MTK Budapest
3-1 (2-1)

Vezette: Szilasi Szabolcs
Gólszerző: Simac a 27., Ramos a 29., Coulibaly a 76., ill. Pátkai a 14. percben
Ha egy edző, aki túl a 700. élvonalbeli mérkőzésén, olyat tesz, amit eddig soha, akkor ott általában baj van. Garami József, ha nehezen is, de meglépte ezt Debrecenben, amikor a 34. percben lecserélte kapusát. Pedig milyen szépen indult a meccs – mármint az MTK szempontjából. Hrepka-ziccer, Pátkai-gól, aztán az első félóra végén két percen belül fordított a Loki, és ekkor gondolta úgy Garami, hogy lehozza Szatmárit. Aki aztán udvariasan, de határozottan beszólt a mesternek („A csapat ugyanazt a kisded játékot játssza, mint a Vasas ellen, és ebben nekem csak a statisztaszerep jutott. Sajnálom, és elnézést kérek a szurkolóinktól, hogy miattam tartunk ott, ahol”), majd távozott a kispadtól. Kár volt a közjátékért, az ilyen tüskék gyengíthetik a morált, ami erősen kihat a teljesítményre. Márpedig az MTK-nak, ha most valamire égetően szüksége van, az éppen az egység, a fegyelem, az önbizalom. A helyzetek a Debrecen ellen is megvoltak, a kieséstől való fenyegetettség érzését azonban képtelenek feldolgozni a fiatalok. Három hetük és öt mérkőzésük van arra, hogy fejben is felnőjenek a feladathoz, szakmailag ugyanis ilyen rövid idő alatt már nincs mit hozzátenni. Garami József próbál ugyan folyamatosan lelket verni játékosaiba, mást ebben a helyzetben már aligha tehet. S bár távoli a párhuzam, valamiféle hasonlóság felfedezhető a Debrecen esetében is. Ott rövid időn belül megoldották a mentális problémát. Ráadásul az MTK-ban ehhez edzőt sem kell váltani.

MESTERI MONDATOK

Dr. Mezey György (Videoton) rövid értékelése a vereség után: ,,Elkeseredésre nincs ok, de elgondolkodni el kell”.

Aczél Zoltán (Haladás) kérése a szünetben, miután a játékvezető a lelátóra küldte: ,,A félidőben azt kértem a srácoktól, hogy legalább ők nyugodjanak meg, legyenek higgadtabbak, mint én”.

Tomiszlav Szivics (Kecskemét) miután oldódott benne a feszültség a lefújás után: ,,Én is azt mondom, hogy huhh!”.

Prukner László (Ferencváros) magyarázata a vereségre: ,,A sors nem akarta, hogy ezúttal pontot vagy pontokat szerezzünk”.

Sisa Tibor (Kaposvár) tanácsa a győzelem megünneplésére: ,,Azt javaslom a srácoknak, hogy bátran örüljenek, de azért ne vessék bele magukat az éjszakai pop-életbe. Egy kávét azért megihatnak a nagy sikerre”.

Véber György (Pápa) válasza arra a kérdésre, hogy miért küldte el a bíró a kispadról: ,,Nem szeretnék ezzel részletesebben foglakozni, de úgy érzem, ismét megvan az ez évi Véber-show. Egyébként a negyedik játékvezetővel beszéltem arról, hogy mi lesz, ha a megítélt szabadrúgásból gólt kapunk”.

NB I

A GÓLLÖVŐ LISTA ÉLMEZŐNYE

 

22: Alves (Videoton)

13: Oláh (Kaposvár)

12: Schembri (FTC)

11: Coulibaly (DVSC), Ferenczi (Vasas), Marics (Pápa), Tököli (Kecskemét)

10: Czvitkovics (DVSC), Kenesei (Haladás)

9: Rajcomar (ZTE)

8: Bartha (Paks), Böde (Paks), Montvai (Paks), Némedi (Szolnok), Perics (Kaposvár), Tischler (MTK)

7: Alekszidze (Győr), Rajczi (Újpest), Remili (Szolnok)

6: Balázs (ZTE), Bárányos (Pápa), Délczeg (Siófok), Heinz (FTC), Simon (ZTE), Tisza (Újpest), Tóth P. (Haladás),

A 26. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA

04.29. Győri ETO–Paksi FC, ETO Park               17.00

Videoton FC–KTE-Ereco, Székesfehérvár           19.00

04.30. Vasas-Híd–ZTE FC, llovszky Stadion        15.00

Újpest FC–Lombard Pápa, Szusza Stadion         17.30

MTK–Szolnoki MÁV, Hidegkuti Stadion                  18.00

Siófoki BFC–Haladás, Siófok                                 18.00

Honvéd–Kaposvári Rákóczi, Bozsik Stadion         18.00

05.01. Ferencváros–DVSC-TEVA, Albert Stadion 17.30