Európa Liga előzetes

A Villarreal megállítaná a szárnyaló Portót

Lesz-e portugál döntő a második számú európai kupasorozatban, vagy sikerül a Villarrealnak kiütni a Portót? Ez a kérdés dőlhet el egészben, vagy részben csütörtök este, amikor Benfica-Braga és Porto-Villarreal összecsapást rendeznek az Európa Ligában.

A Villarrealnak van esélye megállítani a Portót - Fotó: AFP

A Porto eddig fantasztikusan szerepel ebben a szezonban, a korábban a Portónál, a Chelsea-nél és az FC Internazionalénál is José Mourinho asszisztenseként dolgozott André Villas-Boasszal.

A portugál bajnoki címet már április elején, öt fordulóval a zárás előtt megszerezte a csapat, a hazai kupában pedig döntőbe jutott, épp a nagy rivális, Benfica legyőzésével.

A Hulk-Falcao támadóduóval ebben a szezonban 57 gólt termelt. Az Európa Ligában Falcao áll jobban 11 góllal, amivel a Porto házi gólkirálya a sorozatban.

Villas Boas ugyanakkor visszafogottan nyilatkozott az esélyekről: "Nem mi vagyunk a favoritok, mindkét együttesnek ugyanakkora esélye van, a saját játékunkat szeretnénk játszani. Elismerjük az ellenfelet, tényleg nem értem, miért gondolják, hogy mi lennénk a párharc esélyesei."

Az ellenfél pedig nem akárki, hanem a spanyol bajnokságban a negyedik helyen álló Villarreal lesz, amelynek vezetőedzője, Juan Carlos Garrido szoros összecsapásra számít.

„Felkészültünk egy kőkemény összecsapásra, hiszünk magunkban, az álmunk, hogy bejussunk a döntőbe. Apróságokon múlhat a győzelem vagy a vereség” – mondta a szakember a találkozót megelőzően.

A másik elődöntőben az előző körben a Dzsudzsák Balázzsal felálló PSV Eindhovent búcsúztató Benfica találkozik a Bragával. A hazaiak a portugál Ligakupa megnyerésével hangoltak az Európa Liga elődöntőjére. Maxi Pereira szerint készen állnak a döntőbe jutásra.

„Fontos volt, hogy nyerni tudtunk a Ligakupa döntőjében, ez önbizalmat és visszajelzést adhat nekünk. Most esélyünk van arra, hogy európai kupadöntőt játsszunk, ez motivál minket. Miután Uruguayjal elbuktam a világbajnoki elődöntőben, most mindenképpen el akarom érni a célomat” – jegyezte meg a válogatott futballista.

Talán a négy elődöntős együttes közül a legkevésbé ismert a Braga, amely kénytelen lesz nélkülözni a gólvágóját, Paulo Césart. A 42 éves edző, Domingos Paciência ennek ellenére bizakodó.

“Braga a nevünk, a becenevünk pedig a Harcosok, el akarunk jutni a dublini fináléig. Az a csapat fog továbbmenni, amelyik kevesebbet hibázik. Idegenben is képesek vagyunk meglepetést okozni, a Benfica sorozatban 14 meccsen kapott gólt, mi pedig 3-4 helyzetet kidolgozunk 90 perc alatt, szóval remélem, eredményesek leszünk" - bizakodott a tréner.

Európa Liga elődöntő, első mérkőzések

Benfica-Braga 21.05 (Digi Sport)

Porto-Villarreal 21.05 (Story4)