Bajnokok Ligája előzetes

Mourinho üzenget, Guardiola a pályán akar válaszolni

Harmadik felvonásához érkezik az El Clásico-sorozat, a döntetlennel végződött bajnoki összecsapás és a Real Madrid sikerével zárult spanyol Király Kupa fináléja után szerdán este - majd jövő kedden - a Bajnokok Ligája elődöntőjében feszül egymásnak a Real Madrid és a Barcelona. A tavaszi két mérkőzés alapján taktikai párharc várható a szemet gyönyörködtető játék helyett.

Dani Alves (balra) és Cristiano Ronaldo

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés:
REAL MADRID-BARCELONA 20:45 Tv: Digi Sport

Hatharom-tipp: 1

Hetek óta folyik már a verbális párbaj a két csapat között, ebben természetesen a sajtót maximálisan kihasználó és a maga javára fordító José Mourinho jár az élen, a királyiak mestere a múlt heti spanyol Király Kupa elhódítása óta (de már előtte is) nyilatkozatháborút folytat.

"Egyenrangú felek küzdelme lesz a mérkőzés, itt már nincs favorit, én a Schalke-Manchester United párharcban sem láttam egyik klubot sem esélyesebbnek. Nagyszerűen játszottunk a bajnokin és a kupadöntőn, de tudjuk már jól, hogy minden küzdelem más, minden meccsnek más a története. Most is az egyensúlyra fogunk törekedni a játékunkban. Nem tudom, miben áll a Barca morális ereje, ha a miénk olyan lenne, mint az övék, akkor nem nyertünk volna a kupafináléban."

Mourinho tavaly szintén az elődöntőben került szembe a katalánokkal, de akkor még az Internazionale vezetőedzőjeként, és sikerült kivernie Guradiola csapatát, hogy aztán meg se álljanak a végső sikerig. A "Special One" erre is célzott a sajtótájékoztatón:
"Tavaly az volt a Barcelona rögeszméje, hogy a Bernabéuban nyerhetik meg a Bajnokok Ligáját. Most a Wembleyben lesz a döntő, ahol már diadalmaskodtak korábban (1992-ben, még a sorozat elődjében, a BEK-ben - a szerk.). Mindkét csapat tökéletesen ismeri a másikat, és tudják, mi kell a győzelemhez. Nem fogunk döntetlenre játszani, gólt, gólokat kell szereznünk, és megnyernünk a hazai elődöntőt."

Mourinho szokásához híven szót ejtett a játékvezetőkről is: "Az edzők két csoportra oszthatók: vannak, akik csöndben maradnak, és vannak a hangosak, mint én, akik mindig felhívják a figyelmet a súlyos bírói tévedésekre. Nos, Guardiola megalapította a harmadik csoportot: ő a bírók helyes döntéseit kritizálja. Én még ilyet nem láttam, de majd kiderül, hogy a szurkolóik is így gondolkodnak-e. Sikerült nyomást gyakorolnia az UEFA-ra is a bíróválasztásnál." (A madridi sajtó szerint az UEFA a Barcelona nyomására választotta ki a német Wolfgang Starkot játékvezetőnek, a portugál Pedro Proenca helyett - a szerk.).

"Természetemből adódóan egy erősen motiváló ember vagyok: először is, magamat motiválom, majd a játékosaimat. Ugyanaz az edző vagyok, aki néhány hónapja 5-0-ás vereséget szenvedett, de azóta rengeteg szorgalommal és munkával felálltunk, és elindultunk a siker felé vezető úton."

A katalánok trénere, Pep Guardiola ezúttal rendhagyó módon "visszaszólt" Mourinhónak, a jelek szerint Guardiolánál most már "betelt a pohár."

"Mivel ő úgy döntött, hogy beszél velem, én is ezt teszem - szerda este a pályán nézek vele farkasszemet. Nem akarok versenyezni vele a sajtószobákban, ebben ő a főnök, nem akarok részt venni ebben a színjátékban. Nekem nincsenek bíróim, akik jelentéseket készítenek nekem, nem azt keresem, mivel sértegessem őt. Négy évig dolgoztunk együtt, ismerni kellene. Nem annak hisz, amit a számból hall, hanem amit az újságok írnak rólam, a bírókról kifejtett véleményemet is szépen kikerekítette. A sajtótájékoztatókon jobb nálam, de majd a meccsen találkozunk, és ott kell megmutatni, hogy ki mit tud."

Az egy héttel ezelőtti vesztes kupadöntőt már lezártnak tekinti a katalánok fiatal trénere: "Nem akarok fejtegetésekbe bocsátkozni újra és újra, egyszerűen csak gratulálok a Madridnak a győzelemhez. Nem akarom a játékstílusunkat védeni, mert nincs miért. Ugyanazt a játékot fogjuk játszani a Bernabéuban, és büszke vagyok arra, hogy 12 saját nevelésű futballistával nézünk szemet egy kilencszeres európai kupagyőztes csapattal" - szúrt oda a sztárjátékosait súlyos eurómilliókért megvásároló Realnak a Barca főnöke.

Guardiola megerősítette, hogy Iniesta sérüléssel küzd, és nem lesz ott a pályán: "Reméljük, a második mérkőzésen már újra a pályán segít minket. Hasonló mérkőzést várok, mint tavaly az Inter ellen, mint a legutóbbi bajnokin, és mint a kupadöntőben. Soha nem láttam még ilyen agresszív Madridot. És igen, a fű még mindig hosszú a Bernabéuban, de nem törődünk vele."

Természetesen a két edző mellett az este tényleges főszereplői is megszólaltak a felek harmadik összecsapása előtt. A Real brazil balbekkje, Marcelo például nem foglakozik azzal, hogy milyen színvonalú lesz a mérkőzés, mindegy milyen játékkal, csak nyerjen a Madrid. Javier Mascherano, a Barca középpályása (várhatóan szükségből védőt játszik majd) edzőjéhez hasonlóan a meccsre koncentrál, elege van már a médiakörítésből.

A Real Madridnál Sami Khedira és Fernando Gago sérülés, Ricardo Carvalho eltiltás miatt nem léphet pályára a Bernabéuban, Guardiola a már említett Andrés Iniesta mellett Maxwell, Abidal, Gabi Milito, Bojan Krkic és Adriano játékára nem számíthat. Tehát egy kényszerűségből felforgatott Barcelona lép pályára a legjobbjait harcba küldő Real Madrid ellen, ez alapján egy hajszállal, no meg a hazai pálya előnye miatt a Real tűnik esélyesebbnek. A gránátvörös-kékek viszont rendkívül motiváltak, az ominózus sajtótájékoztatóról visszatérő Guardiolát tapsviharral fogadták a szállodában, és vissza akarnak vágni a kupavereségért. Nos, már csak néhány órát kell várnunk, és mindenre fény derül!