Bajnokok Ligája

Mindenki Neuert dicséri, ő inkább több Raúlt szeretne a Schalkéba

Ferguson szerint a Manchester United még nincs a csúcson

A Manchester United idegenben győzte le 2-0-ra a Schalke 04-t a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén kedden este. A Vörös Ördögök így kényelmes helyzetbe kerültek a visszavágó előtt, ami a találkozó utáni nyilatkozatokon is érződött. Mindkét csapat edzője a németek kapusát, Manuel Neuert dicsérte, ő maga azonban a saját jó teljesítménye ellenére is csalódott a vereség miatt.

Ralf Rangnick, a Schalke vezetőedzője szerint jól kezdték a mérkőzést, de aztán állandóan egyéni hibákat követtek el, így pedig csak idő kérdése volt, hogy mikor kapnak gólt.

"Az első negyedórában még kiegyenlített volt a mérkőzés, bár a Manchester már akkor is talált magának néhány lehetőséget. Volt néhány jó megmozdulásunk támadásban, de az utolsó passzok messze nem jöttek úgy, mint az Inter ellen. A folytatásban minden United-támadásnál elkövettünk valamilyen hibát, rossz döntéseket hoztunk, túl sok helyet hagytunk az ellenfelünknek. Minden akciójuk veszélyes volt, és csak Manuel Neuernek köszönhettük, hogy nem voltunk egy-, két- vagy akár háromgólos hátrányban már a szünetben. Akik figyelték az ő egész éves teljesítményét, tudják, hogy jelenleg ő Európa és az egész világ legjobb kapusa. A második félidőben jobb lett a helyzet, amikor három védekező középpályásra váltottunk. Szorosabban zártunk, és több játékost tudtunk a labda mögött tartani, de nem szereztünk olyan agresszíven labdákat, mint az Inter ellen. Aztán olyan időszakban kaptuk az első gólt, amikor ez nem volt benne a játék képében. Nem ugyanabban a tempóban játszottak, mint korábban, Peer Kluge kivételével mégis mindenki csak figyelte az akciójukat. Nem mondhatok semmi rosszat a hozzáállásunkra, de mivel csak öt hete dolgozunk együtt, a taktikai dolgokban vannak elmaradásaink. Persze nem adjuk fel, és megpróbálunk sok mindenen javítani a visszavágóig. Most természetesen a Manchester került nagy előnybe, de a fociban már sok minden történt, és azt is bizonyítottuk már, hogy idegenben is tudunk gólokat lőni. Talán a United játékosai is elhiszik, hogy már továbbjutottak. Ki tudja? Mi mindenesetre gátlások nélkül játszhatunk, veszítenivalónk már egyáltalán nincs" - mondta a német szakember.

Alex Ferguson és Manuel Neuer köszöntik egymást a Schalke-Manchester United Bajnokok Ligája mérkőzés után 2011 áprilisában

Alex Ferguson is Neuert emelte ki a hazai együttesből, de természetesen a saját csapatát dicsérte a legtöbbet, amely szerinte szinte tökéletesen játszott, mégis tud még fejlődni.

"Nagyszerű teljesítmény volt ez a csapattól, mindenki fantasztikus volt a mérkőzésen. Elismerés illeti a játékosaimat, amiért hittek magukban, és bíztak egymásban is. A koncentrációnk, a játékunk intenzitása és a labdajáratásunk sebessége is elképesztő volt. A félidőben feszültek voltunk kicsit, mivel nem tudtunk gólt szerezni a helyzeteink ellenére sem. Az áttörést azonban Hernández lesgólja meghozta, mert azután elhittük, hogy túl tudunk jutni a kapuson, ennek köszönhetően pedig Giggs és Rooney is betaláltak. Neuer fantasztikus volt. Talán ezen a mérkőzésen láttam a legnagyobb védéseket az ellenfél kapusától, amióta a Unitednél vagyok. Biztos voltak már korábban is elképesztő teljesítmények, de ma egy nagyon jó játékossal álltunk szemben. Sejtettem, hogy gólokat tudunk lőni, hiszen nagyon sok helyzetünk volt, és már sokkal tapasztaltabbak vagyunk, mint például 1997-ben a Dortmund ellen vagy 2002-ben a Leverkusen ellen. Örülök, hogy sikerült legyőznünk egy német csapatot, régóta vártunk erre."

A Vörös Ördögök folytatták remek idegenbeli sorozatukat. Immár hatodik BL-mérkőzésükön nem kaptak gólt a saját stadionjuktól távol, és ezek közül a találkozók közül ötöt meg is nyertek. A csapat skót menedzsere a sorozat folytatásával különösen elégedett volt.

"Voltak már jó meccseink idegenben, de a mostani mindenképp a legjobbak közé tartozik. A nemzetközi mérkőzéseken nagyon fontos a koncentráció. Ezek a találkozók mást kívánnak meg a játékosoktól, mint a hazaiak. Az utóbbi években megtanultuk, hogy kell idegenben játszanunk. Nyilvánvalóan szükség van ehhez némi tapasztalatra és a magabiztosságra, ami a támadójátékban kerül elő. Úgy tűnik, mostanában jobbak vagyunk idegenben az európai színtéren, mint bárki más. Vasárnap az Arsenal ellen jó lenne nyerni, és a visszavágóra egy-két változtatással menni, mert utána a Chelsea következik. Ez a bő egy hét nagyon fontos lesz a számunkra, de még csak most közelítünk a csúcsteljesítményünkhöz" - "fenyegette" meg a jövőbeli ellenfeleket a skót szakember.

A sokat emlegetett hazai kapus, Manuel Neuer érthetően nem volt boldog a vereség után. Annak ellenére sem, hogy egyértelműen ő volt a Schalke legjobbja.

"Nem sokra megyek az egyéni dicséretekkel. Együtt veszítettünk, és most csalódottak vagyunk. Elég simán veszítettünk el egy hazai mérkőzést, pedig többet akartunk. Nem tudtunk igazából beszállni a mérkőzésbe, egy lépéssel mindig hátrányban voltunk. A Manchester nagyon tapasztalt és okos csapat, és talán túlságosan féltünk tőlük. Nincs 11 Raúl a csapatunkban, inkább fiatal és hozzá képest nagyon tapasztalatlan játékosaink vannak, és tiszteltük az ellenfelet. Talán túlságosan is" - mondta a hálóőr.

Raúl - akiből tehát csak egy van - elismerte, hogy felülmúlta őket az angol együttes, de kiemelte azt is, hogy még csak az első mérkőzést játszották le: "Jobbak voltak, több helyzetük volt, mi pedig nem voltunk partiban velük. De még hátravan 90 perc, és nem fogjuk egyszerűen feladni. Tudjuk, hogy nehéz dolgunk lesz, de legalább jó benyomást akarunk tenni."

Wayne Rooney, a Manchester United csatára is egyetértett azzal, hogy oda kell tenniük magukat a visszavágón is: "Természetesen nagy eredmény számunkra, hogy idegenben kétgólos előnyt szereztünk. De láttuk, hogy mit műveltek az Interrel a San Siróban, úgyhogy nem fogjuk őket félvállról venni, inkább befejezzük, amit elkezdtünk. Nagyszerű lenne, ha ott lehetnénk a döntőben a Wembleyben. Nagyon jól védekeztünk, a középpályán pedig ott volt Giggs és Carrick, én is visszalépegettem, és mind jóban vagyunk a labdával. Valencia nagyon jó tempóban játszik, Park rengeteget dolgozik, a kontráink pedig veszélyesek. A kapusuknak volt néhány hihetetlen védése, és elgondolkoztunk azon, hogy ez olyan este lesz-e, amikor a szerencse elkerül minket, de aztán sikerült két gólt lőnünk" - zárta elégedetten a mondandóját a támadó.