Bajnokok Ligája

Messi duplájával nyert a Barcelona Madridban

A Barcelona Lionel Messi hajrában lőtt duplájával 2-0-ra nyert a Real Madrid otthonában a Bajnokok Ligája elődöntőjének szerdai, első mérkőzésén. A katalánok ezzel visszavágtak a kupavereségért, otthonában alázták meg a királyiakat, és szinte reménytelenné tették a továbbjutást José Mourinho csapatának, amely ismét kemény védekezéssel, a játék tördelésével, nem mellesleg vérbeli csatár nélkül próbálta útját állni a Barca játékának, ez 60 percig sikerült is, de Pepe kiállítása eldöntötte a találkozót a vendégek javára.

A Barca játékosai ünnepli Lionel Messi második gólját a Real Madrid elleni BL-elődöntőben

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés:
REAL MADRID-BARCELONA 0-2 (0-0)
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 80 ezer néző, vezette: Wolfgang Stark (német).

REAL MADRID: Casillas - Arbeloa, Sergio Ramos, Raúl Albiol, Marcelo - Xabi Alonso, Pepe, L. Diarra - Özil (Adebayor, 46.) - Di María, C. Ronaldo. Vezetőedző: José Mourinho.
Cserepad: Adán, Kaká, Benzema, Granero, Garay, Higuaín, Adebayor.
BARCELONA: Víctor Valdés - D. Alves, Piqué, Busquets, Puyol - Xavi, Mascherano, S. Keita - Pedro (Afellay, 71.), Messi, Villa (Sergi Roberto, 90.). Vezetőedző: Pep Guardiola
Cserepad: Pinto, Jeffrén, G. Milito, Afellay, Fontás, Sergi Roberto, Thiago Alcántara.
Gólszerző: Messi (76., 87.)
Sárga lap: Arbeloa (40.), Ramos (53.), Adebayor (83.), illetve Dani Alves (44.), Mascherano (57.). Piros lap: Pinto (45.), Pepe (60.)

Cristiano Ronaldo volt az első, aki lövésre vállalkozott, de távoli próbálkozása nem veszélyeztette Víctor Valdés kapuját. Wolfgang Starknak már az első percektől gyakran kellett sípjába fújnia, sok szabálytalanság törte a játékot, és a Barca játékosai sem mentek a szomszédba egy kis keménykedésért.

A 10. percben David Villa szánta el magát, 19 méterről, középről próbálkozott, Casillas nem ért a labdába, ami csak centikkel kerülte el a kaput. Az első negyedórában a  Barcelona jóval többet birtokolta a labdát - ez várható volt - viszont a meccs elején mintha kissé megijedtek volna a gránátvörös-kékek, nem mertek nyílt támadásokba bocsátkozni, és a Real leszűkítette előttük a területet. Az első percek ígéretes, lendületes játéka sajnos leült, és az eddigi két El Clásicót idézte a mérkőzés.

Az első életképes hazai támadásra a 20. percig kellett várni: Marcelo húzta meg a balszélen, szögletet harcolt ki, majd Ángel Di María előtt tisztáztak a védők a tizenhatoson belül.

A Barca küzdött a Real-fallal, és a 25. percben sikerült áttörnie egy helyzet erejéig: Messi ugratta ki Xavit, aki jobbról lőtt, Casillas reflexből védett. A 32. percben Villa indult meg egy remek indítással a jobb oldalon, de szerelték, mielőtt beadott volna.

Víctor Valdésnak először a 35. percben akadt dolga: egy a félpályáról felívelt szabadrúgásba Pepe stukkolt bele, a katalánok kapusa biztosan fogta a labdát.

A hajrában fokozódtak az indulatok, Di Maríával szemben volt szabálytalan Dani Alves, majd utóbbit buktatta Mesut Özil, és Pedrót is a földre fektette Arbeloa. Percekig tartó kakaskodás és szócsata után Ronaldo a sorfalba vágta a szabadrúgást. A portugál az egész félidőben halovány volt önmagához képest, a hosszabbításban villant először, 25 méteres bombáját Valdésnak kellett kikotornia a jobb alsó sarokból, a kipattanót Özil lőtte rá - lesről -, a kapus ezt is védte.

Az első felvonás a várt és beharangozott taktikai harcot hozta, a Real igyekezett minden eszközzel felőrölni a Barcát, de Pep Guardiola együttesén még a királyiak szorításában is látszott, hogy nem döntetlenre játszik, és rúgott góllal távozna a Bernabéuból, bár a széleken nem erőltették a támadásokat, Dani Alves például szokásával ellentétben nem vett részt az akciókban. Emellett sajnos az első 45 percben a szabálytalanságoké és az indulatoké volt a főszerep, egyre reálisabbnak tűnik Vicente del Bosque spanyol szövetségi kapitány aggodalma a nemzeti tizenegy egységét illetően.

Az öltözőbe menet még hevesen vitatkoztak egymással a felek, kiállították a Barcelona cserepadjáról José Manuel Pinto kapust, aki a királyiak szakmai stábjának egyik tagját próbálta megütni, a biztonsági embereknek kellett közbelépniük a dulakodásban.

A szünetben cserélt Mourinho, Özilt Adebayor váltotta. Az 50. percben Ronaldo ígéretes lövését Puyol blokkolta. A pályán sajnos egyre inkább állóháború alakult ki, az indulatok nem csillapodtak: a 61. percben Pepe talpalta le Dani Alvest, Stark bíró egyből piros lapot mutatott fel, Mourinho reklamált, és őt is elküldték a lelátóra, tíz játékossal és edzője nélkül vágott neki a Real a hajrának. A Bernabéu majd' felrobbant a füttykoncerttől, a hátralévő fél órában nem volt olyan öt perc, amikor folyamatosan játékban lett volna a labda.

A Barca viszont érezte, hogy itt a kínálkozó lehetség, emberelőnyben tekertek egyet a katalán játékosok az iramon, a 68. percben David Villa lövését kellett bravúrral mentenie Iker Casillasnak, majd a kipattanót Pedro fejelte mellé. És a blancók saját hibájukba estek: José Mourinho előszeretettel hangoztatja, hogy eddig akárhányszor játszott a Barcelona ellen, nem úszta meg aktuális csapata kiállítás nélkül, és most magukat verték meg ezzel a taktikával: a 76. percben előnybe került a Barca az eredményt tekintve is. A Pedrót váltó Ibrahim Afellay cselezte ki a jobb oldalon Marcelót, majd középre tálalt, a Ramost lefutó Messi elé, aki közelről Iker Casillas lábai között a hálóba passzolt (0-1).

A Real hirtelen ráébredt, hogy gólt kellene szereznie a barcelonai visszavágó előtt, hogy ne utazzanak hátrányban a Camp Nouba, de erőtlenek voltak kísérleteik az egyenlítésre. Aztán a 87. percben szinte elérhetetlen messzeségbe került José Mourinhónak és fiainak a Wembley, a finálé színhelye: Messi a térfél közepéről indulva, óriási szólót kivágva, könnyedén cselezte ki Arbeloát és Marcelót, majd 8 méterről, jobbról Casillas mellett a hosszú sarokba gurított (0-2).

A lefújásig nem változott a helyzet a pályán, a Barcelona megérdemelten nyert a taktikai harca készülő, de saját hibájába esett Real Madrid ellen, és már-már a döntőben érezheti magát. A királyiakra irdatlanul kemény visszavágó vár jövő kedden Barcelonában, a kupadöntőn még sikeres, de a BL-ben csődöt mondó koncepciójukat fel kell adniuk, ha halvány reményt akarnak a továbbjutásra.