NHL

Az alapszakasz győztese kiszenvedte a továbbjutást

A Philadelphia érvényesítette a pályaelőnyét a Buffalo ellen

Bár már 3-0-ra is vezetett összesítésben, végül csak a hetedik mérkőzésen, ott is a hosszabbításban tudta kiharcolni a továbbjutást az alapszakaszgyőztes a Vancouver Canucks a tavalyi Stanley Kupa-győztes Chicago Blackhawks ellen az NHL rájátszásának első körében. Szintén a hetedik találkozó döntött a magasabb kiemelésű, így pályaelőnyben lévő Philadelphia javára a Buffalo ellen. Az is eldőlt, hogy a nagy presztízsű Boston-Montréal párharcnak is 4-3 lesz a végeredménye. A kérdés már csak az: kinek?

A Vancouver Canuck szurkolói a Chicago Blackhawks elleni NHL-rájátszás mérkőzés előtt 2011 áprilisában

Annak ellenére, hogy a Chicago a címvédő, az alapszakaszgyőztes Vancouver tűnt a két csapat párharcának toronymagas esélyesének. A Canucks nagy előnnyel nyerte a reguláris szezont, miközben a Blackhawksból kulcsemberek igazoltak el, és épphogy bejutott a rájátszásba. Ennek megfelelően úgy is nézett ki a sorozat, hogy 4-0-s söprés lesz a vége. Legalábbis a negyedik mérkőzésig. Ott azonban lábra kapott a Chicago, és hazai pályán lőtt egy hetest, idegenben pedig egy ötöst, hogy aztán egy szoros hatodik találkozón kikényszerítse a mindent eldöntő hetediket.

Aztán ez a meccs is úgy nézett ki, ahogy az egész sorozat: a Vancouver gyorsan, már a harmadik percben előnybe került Alexandre Burrows révén, és a találkozó nagy részében ezt követően is nagy nyomás alatt tartotta a vendégek kapuját. Corey Crawford azonban óriási védéseket mutatott be, többek között megakadályozta azt is, hogy már a harmadik harmad elején eldőljön a meccs. Burrows ugyanis büntetőt végezhetett el, de a hálóőr védeni tudott. A rendes játékidő hajrájában, amikor már szorult a hurok, megint jött a Blackhawks, és a csapatkapitány Jonathan Toews egyenlített, ezzel hosszabbításra mentve a találkozót. A ráadás első perceiben pedig megvolt a Chicago lehetősége a továbbjutásra is, hiszen Burrows kiállítása miatt emberelőnyben voltak. Ekkor azonban Roberto Luongo volt hibátlan a Vancouver kapujában, néhány perccel később pedig a visszatérő Burrows ellopta a korongot a vendégvédőktől, és ki is használta az így kialakult ziccert, továbbjuttatta a Canucksot.

A Chicago a negyedik csapat lehetett volna az NHL történetében, amely 3-0-s összesített hátrányból továbbjut, de így a negyedik olyan lett, amely ilyen különbségről kiharcolta a hetedik mérkőzést, mégis kiesett. A Vancouver a Nyugati Főcsoportban utolsóként harcolta ki a továbbjutást, így eldőlt az is, hogy ők a Nashville Predators-szal, míg a San Jose Sharks a Detroit Red Wings-zel mérkőzik meg a következő körben. A pályaelőny a Vancouvernél és a San Josénál lesz.

A Vancouver-Chicago meccs összefoglalója

Keleten még nem dőlt el minden kérdés, sőt, volt, amelyik tovább bonyolódott. A Montréal és a Boston párbajában ezúttal a Canadiens húzta be hazai meccsét, és így ez a sorozat is csak a hetedik mérkőzés után fog véget érni. Azzal mondjuk nem várnak sokat, az éjjel rögtön repülőre is ültek a fiúk, hogy ma, azaz szerdán este be is fejezzék a párharcot Bostonban. De előbb a Montréalban játszott meccsről! A hazaiak az első harmad közepén szerezték meg a vezetést, miután a kilencedik perc végén a Boston két gyors kiállítást is összeszedett, így 5 a 3 ellen támadhattak. Michael Cammalleri góljára aztán Dennis Seidenberg még válaszolt a második harmad elején - Carey Price finoman szólva nem állt a helyzet magaslatán a kapuban -, de Brian Gionta egy újabb emberelőny során végképp eldöntötte a meccset a Canadiens javára. Igaz, ekkor még több mint másfél harmad hátra volt, mégsem tudott újabb gólt szerezni a Boston annak ellenére, hogy a harmadik játékrészben azért fölényben voltak. A hibát azonban gyorsan kijavíhatják, még egyszer: hetedik mérkőzés szerdán este.

Így győzte le a Montréal a Bostont

A Philadelphia-Buffalo párharcban már kedden megrendezték a mindent eldöntő találkozót, amelyen a hazai jégen játszó Flyers gyorsan el akarta dönteni a továbbjutást. Elképesztő nyomás alatt tartották a Sabrest, 16-2 volt a kapura tartó lövések aránya az első harmadban. Gólt azonban csak egyet tudtak szerezni Braydon Coburn révén. Ehhez aztán Danny Briere és James van Riemsdyk hozzátett egyet-egyet emberelőnyből a második játékrészben, és tulajdonképpen véget is ért a párharc. A záró húsz percben még lőttek két-két gólt a csapatok, de a Buffalo háromgólos hátránynál közelebb egyszer sem tudott kerülni, így búcsúzott a rájátszástól.

NHL Keleti Főcsoport rájátszás

NHL Nyugati Főcsoport rájátszás