NBA

A sérült Rose továbbjutásra vezette a Chicago Bullst

A Lakers gyenge első negyed után szerzett előnyt a szívós New Orleans ellen

Azt ugyan megakadáylozta a rájátszásba jutott csapatok közül a legrosszabb mutatóval rendelkező Indiana Pacers, hogy a Chicago Bulls négy mérkőzés alatt kisöpörje, de komoly ellenállást így sem tudott felmutatni, és búcsúzott a playoffból, míg a Bikák a főcsoport-elődöntőben folytatják. Az Orlando Magic hazai pályán zárkózott közelebb az Atlanta Hawkshoz, de így is a Sólymok az esélyesebbek a folytatásban. A Los Angeles Lakers eddig nehezen birkózott meg a New Orleans Hornets-szel, de kedden este magabiztos győzelemmel szereztek előny Kobe Bryanték.

Derrick Rose bal bokája megsérült az Indiana elleni negyedik mérkőzésen, de az ötödik találkozón ennek ellenére ott volt a parketten, és szokásához híven a Chicago legjobb dobója lett. Ezúttal 25 pontot szerzett, de nem sokkal maradt el mögötte Luol Deng sem a maga 24-ével. Rajtuk kívül még négyen jutottak el legalább tíz pontig, így meglepően gólzáporosra vette a figurát a Bulls. De azért az utóbbi időben védjegyükké vált védekezés is működött, 40 százalék alatt tartották a Pacers dobómutatóját, így nem meglepő, hogy csak Danny Granger ért el 20 pontot a vendégektől. Ráadásul a Bikák sokszor ellopták a labdát is ellenfelüktől, ezzel szaporítva a könnyen szerzett pontokat.

Derrick Rose ünnepel a Chicago Bulls-Indiana Pacer NBA rájátszás mérkőzésen 2011 áprilisában

Rose a pontjai mellett a védekezésével is kitűnt - annak ellenére, hogy korán összeszedett négy személyi hibát -, és elsősorban neki volt köszönhető, hogy a harmadik negyed végén elhúzott a Bulls, és eldöntötte a mérkőzést. Ekkortájt süllyesztette el mindhárom jó hárompontosát, és ekkor osztott ki egy nagy blokkot a nála 27 centivel magasabb és majd' negyven kilóval nehezebb Roy Hibbertnek (lásd az alábbi videóban).

A Chicago ezzel 2007 után ismét bejutott a rájátszás második körébe, és azért küzdhet, hogy 1998, az utolsó bajnoki cím után újra ott legyen a főcsoportdöntőben.

A játéknap másik keleti találkozóján az Atlanta is eldönthette volna az Orlando elleni párharcát, ez azonban nem sikerült a Hawksnak, pedig annak ellenére nagy esélyük volt, hogy idegenben léptek pályára. Az orlandói Dwight Howard ugyanis gyorsan összeszedett két hibát, ezért korán leült a padra, és összeségében is kevésnek mondható 28 percet játszott. Főleg, ha azt vesszük alapul, hogy volt olyan mérkőzés az alapszakaszban, amikor a feldobástól a végső dudaszóig a parketten volt. Nem is tudott többet dobni 8 pontnál, de a csapata megoldotta helyette a feladatokat. Heten is több pontot szereztek nála, ráadásul gyakorlatilag megfolytották az Atlanta támadójátékát, az átlagosan 17, illetve 21 pont környékén dobó Joe Johnsonnak és Jamal Crawfordnak ezúttal összesen 13 egységet engedélyeztek, pedig a két hátvéd próbálkozott becsülettel. De húsz kísérletükből csak négy talált célba a mezőnyből.

A Magic azonban ezzel a győzelemmel is hátrányban van, ráadásul csütörtökön Atlantában folytatódik a párharc.

A tartalékos New Orleans Hornets nagy akarással meglepően nagy csatára készteti a Los Angeles Lakerst, de úgy tűnik, Kobe Bryantéknek erre van szükségük, hogy felpörögjenek. Lehet, hogy ha könnyen keresztüljutnának a Lódarazsakon, akkor esélyük sem lenne arra folytatásban, hogy megszerezzék Phil Jackson vezetőedző negyedik Three Peatjét (sorozatben elért három bajnoki cím, amikből kettőt a Bullsszal, egyet pedig a Lakersszel teljesített a legtöbb bajnoki gyűrűvel rendelkező szakember).

A keddi Los Angeles-i mérkőzés is a fenti megállapítást látszik igazolni, hiszen a Hornets kezdett jobban, az első negyedet 32-23-ra megnyerték. A második játékrészben aztán felébredt Kobe Bryant, megszerezte az első mezőnykosarát, és ezután újra meg újra keresztülment a vendégek védelmén. Végül ő lett a Lakers legeredményesebbje, ami ezúttal ugyan csak 19 pontot jelentett, de szorosan ott volt a nyomában Bynum (18) és Gasol (16), valamint Fisher és Odom (13-13) is jól teljesítettek. Ráadásul erőszakosan játszottak, több lepattanót gyűjtöttek, és ami még fontosabb, a New Orleans palánkja allatt majdnem annyit, mint a védők, akiknek az lenne a feladatuk, hogy ott rendet tartsanak. Ez a hajrában egyre kevésbé sikerült a vendégeknek, így végül nagynak mondható különbséggel nyert a Lakers, és 3-2-re vezet a párharcban. De annak még nincs vége, folytatás csütörtökön New Orleansban.