Bundesliga 2

Jövőre ismét stabil csapat lesz a Hertha - Dárdai Pál

  • MTI

Rendkívül sokat jelent Berlinnek, hogy a német főváros kedvenc egyesülete, a Hertha BSC egy év után visszajutott a labdarúgó Bundesliga első osztályába - nyilatkozta az MTI-nek kedden Dárdai Pál.

A korábbi magyar válogatott játékos - aki 1996. december 1. óta a berlini kék-fehérek futballistája - hangsúlyozta: ha a második ligában eltöltött egy év után a Hertha nem jutott volna vissza az élvonalba, anyagilag nagy bajba kerülhetett volna, és hosszú évek jól felépített munkája ment volna tönkre. A klub nagy utánpótlás-rendszert épített ki, és a focirajongó berlini gyerekek példaképe - mondta el Dárdai, aki szerint a mostani siker elmaradása esetén mindez veszélybe kerülhetett volna.

A magyar labdarúgó azzal magyarázta a sikert, hogy megmaradt a csapat gerince, ugyanakkor néhány jó játékos is érkezett. A feljutás ugyanakkor egyértelműen a Hertha irányítását tavaly átvett edző, a korábban a Bayern Münchennél, majd az FC Liverpoolnál is játszó Markus Babbel érdeme - vélekedett Dárdai, aki a Hertha színeiben játszott 286 mérkőzéssel, valamint a legtöbb győzelemmel és legtöbb nemzetközi találkozóval hármas rekorder, és minden valószínűség szerint örökre beírta a nevét a klub történelemkönyvébe.

Dárdai Pál a Hertha BSC-ben

Dárdai Pál meggyőződésének adott hangot, hogy a feljutás után sikerül egy olyan stabil csapatot kovácsolni, amely méltó lesz a korábbi sikerekhez.

A magyar játékos egyébként a Hertha színeiben immár másodszor ünnepelhette az első ligába történő visszajutást. Emlékeztetett ugyanis arra, hogy amikor 1996. december 1-én a Herthához igazolt, a berlini együttes szintén a másodosztályban játszott, fél év után azonban - immár vele együtt - sikerült a feljutás.

Hivatalos szerződése a még hátralévő három mérkőzésre az első csapathoz köti Dárdait, aki azonban korábbi sérülése miatt már csak az amatőröknél rúgja a labdát. A profi futballhoz jobb bokája sajnos már gyenge - árulta el a 35 éves játékos, aki közben készül edzői pályafutására. Az úgynevezett B licencet már megszerezte, és jövőre az A licenc megszerzését tűzte ki célul. Mint mondta: nem kizárt, hogy még a következő szezonban is az amatőröket kell segítenie, de az is lehet, hogy már átvesz egy csapatot. A szerződése mindenesetre még további két évre szól.

Ami pedig az első csapattól való hivatalos búcsút illeti: nem kizárt, hogy a berlini Olimpiai Stadionban, az utolsó fordulóban, legkevesebb 70 ezer néző előtt, az Augsburg ellen búcsúztatják. Erről ugyan - mint elmondta - hivatalosan még nem esett szó, ő maga nem forszírozza, az újságok szerint azonban már javában folynak az előkészületek.

A közelmúltban Dárdai Pál találkozott a hivatalos látogatáson Berlinben tartózkodott Schmitt Pál államfővel. Közvetve igennel válaszolt az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a közeli jövőben a német fővárosba látogató Orbán Viktorral is találkozik-e.

"Tisztelem a miniszterelnököt azért is, mert megértette, hogy milyen hatalmas ereje van a sportnak, legyen szó akár a labdarúgásról, akár a kézilabdáról, vagy más tömegsportokról" - jelentette ki Dárdai, hangoztatva: a sport nem halhat ki az emberekből, mert akkor nagyon nagy baj lenne. Úgy ítélte meg, hogy a sport kultúrája Németországban sajnos nagyobb, mint Magyarországon, pedig korábban fordított volt a helyzet.

"Ezért kell örülni annak, hogy a sportot ma ismét a legfelsőbb szinten támogatják otthon" - vélekedett Dárdai Pál.