NBA

A kiesés szélére került a nyugati bajnok Spurs

A Dallas hazai pályán ismét előnyt szerzett a Portland ellen

Egyelőre nem tudta visszavenni az elveszített pályaelőnyét a San Antonio Spurs a Memphis Grizzlies otthonában, így 3-1-es hátrányával közel került a kieséshez az NBA rájátszásának első körében. A Dallas-Portland párharcban eddig csak az épp hazai pályán játszó csapat tudott nyerni, és hétfőn sem volt ez másképp, az ötödik találkozót a magasabb kiemeléssel rendelkező Mavericks nyerte, és 3-2-re vezet. A Denver Nuggetsnek az lehetett a célja az Oklahoma City Thunder ellen, hogy elkerülje a 4-0-s búcsút, és ezt el is érték, mivel a negyedik találkozón végre nyerni tudtak, és ezzel 3-1-re szépítettek. Vérmes reményeik persze így sem lehetnek...

Addig, amíg a San Antonio kezdőjátékosai alig félórát tudnak a 48 perces játékidőből a pályán tölteni, és abban az időszakban is rosszul játszanak, nem sokat várhatnak csapatuktól a Spurs rajongói. Duncanékről már a szezon előtt is azt mondták a szakértők, hogy öregek, és nem sokra lesznek jók idén. Erre részben rácáfoltak, hiszen az alapszakaszban sokáig toronymagasan a legjobbnak számítottak, de aztán mégis kijöttek a korral járó, és valójában soha rendbe nem jövő sérülések, amik miatt már január-februárban elkezdtek visszaesni, és amik miatt valószínűleg most sem úgy megy a játék, ahogy kellene. Duncan például csak hat pontot dobott, és hét lepattanót szerzett, azt is mind a saját palánkja alatt, azaz támadásban finoman szólva sem tudott sokat hozzátenni a játékhoz. Ahogy csapattársai közül is csak Parker tudott - 27 pontot -, a többiek mind betliztek, legalábbis az ő szintjüket alapul véve.

A San Antonio spurs játékosai, Mcdyess, Duncan és Ginóbili ülnek a kispadon a Memphis Grizzlies elleni NBA-rájátszás mérkőzésen 2011 áprilisában

Kiemelkedő teljesítményt a másik oldalon sem nyújtott senki, de a Memphis ebben a rájátszásban nagyon egységes csapat, ezúttal öten jutottak 10 pont fölé, és még négyen közelítették meg. Főleg a hárompontos vonalon túlról voltak pontosabbak, de a palánkot is sokkal aktívabban támadták, amit jól mutat, hogy másfélszer annyi büntetőt harcoltak ki, mint az ellenfelük. A Grizzlies hétfői győzelmével 3-1-re vezet a párharcban, és ezzel közel került ahhoz, hogy a negyedik 8. kiemelt legyen a liga történetében, amely ki tud ejteni egy főcsoportgyőztes, és a második azóta, hogy az első körben is négy nyert meccsig tartanak a párharcok. No, meg ami talán fontosabb számukra, első rájátszásbeli továbbjutásukat is elérhetik a klub története során.

Az Oklahoma City kisöpörhette volna a Denvert, de utóbbinak sikerült ezt hazai pályán megakadályoznia, így ebben a párosításban is 3-1 az állás. Persze ettől még nem lett sokkal jobb a Nuggets helyzete, hiszen az NBA-ben még soha senki nem fordított 0-3-ról, de legalább becsületből nyertek egy meccset. Ez a Memphishez hasonlóan náluk is elsősorban a csapatmunkának - és az akarásnak - volt köszönhető, hiszen nem dobtak pontosan, de küzdöttek, és hatan kétszámjegyű eredményig jutottak, közülük pedig Lawson 27 pontot dobott. Így a másik oldalon hiába volt Durant 31 és Westbrook 30 egysége, egyrészt a többiek nem nőttek fel melléjük, másrészt túl sok labdát adtak el, ezzel könnyű kosarakhoz juttatták a Nuggetset. Aggódniuk azonban egyelőre nem kell, az előny náluk van, és hazai pályán folytathatják.

Sokkal szorosabb a Dallas-Portland párharc, amelyben eddig csak az épp hazai pályán játszó csapat tudott nyerni, így hétfőn a Mavericks, amely így 3-2-re vezet, és amelynél a pályaelőny van a magasabb kiemelési számnak köszönhetően. Azaz, ha ez az egy dolog dönt a két csapat között, akkor a Dallas fog továbbjutni. Nowitzkiék egyébként már jobban is állhatnának, de a negyedik mérkőzésen nagy előnyt engedtek ki a kezükből, ezúttal azonban a hajrában is odatették magukat, és mindenki berakta a közösbe, amit a legjobban tud. A német és Terry szórták a pontokat (huszonötöt illetve huszat), Kidd az asszisztokat (14-et), Chandler pedig a lepattanókat. A center elsősorban a Portland palánkja alatt dolgozott jól, 13 támadólepattanót gyűjtött be, azaz nagy százalékban tudta neki köszönhetően azonnal javítani az elrontott dobásait a Dallas.

Abból, hogy a Mavericks ilyen jó volt a palánkok alatt, szinte egyenesen következik, hogy a Trail Blazers nem, nem csoda, hogy a legjobb dobójuk, Miller is csak 18 pontig jutott. Persze a mostani hibájukat még mindig javíthatják, hisz a következő meccset ők játszák saját csarnokukban, de az ő továbbjutásukhoz mindenképp kell egy idegenbeli győzelem, annak megszerzésére pedig már csak egy alkalmuk lesz.

NBA Keleti Főcsoport rájátszás

NBA Nyugati Főcsoport rájátszás