Kerékpár

Philippe Gilbert újra győzött

  • VNA

Vasárnap sem szakadt meg a belga kerekes Philippe Gilbert nagy sorozata, aki a Liège-Bastogne-Liège versenyen sem talált legyőzőre.

A belga Philippe Gilbert sikerét hozta a vasárnap délután 97. alkalommal megrendezett Liège-Bastogne-Liège elnevezésű kerékpáros versenyt, ahol 255,5 kilométer várt a mezőnyre. A belgiumi Ardennekben zajló egynapos versenyen a táv második része volt nehezebb, ahol a szél és az emelkedők is megnehezítették a kerekesek dolgát, ennek ellenére hosszabb szökés is kialakult. A tavalyi győztes kazah Alekszander Vinokurovnak technikai problémái voltak és hiába kapta meg csapattársa kerékpárját, számára a címvédés esélye ezzel hamar elúszott.

A táv elején elszökő tíz kerekes végül nem tudott beleszólni a győzelem kérdésébe, sokkal inkább az a trió, amely 21 kilométerrel a befutó előtt indult meg. Az idén új csapatban, a Team Leopardban tekerő két Schleck testvér, Andy és Frank mellett a belga Philippe Gilbert tudott tempót váltani. Ehhez a hármashoz társult még negyedikként Greg van Avarmaet, de a hajrában ő is lemaradt – és végül csak a hetedik helyen zárt. Az Ansban található célban aztán a Schleck testvérek támadásait kivédő Gilbert magabiztosan győzött, így az olasz Davide Rebellin után az első olyan kerekes lett, aki triplázni tudott az Ardennekben. Az Omega Pharma-Lotto csapat kerekese az Amstel Gold Race és a Vallon nyíl elnevezésű egynaposok után a Liège-Bastogne- Liège távon sem talált legyőzőre. További érdekesség, hogy a 28 esztendős belga kerekes a mostani verseny útvonalától nem messze (Verviers-ben) született.

Liège-Bastogne-Liège – 2011-es kiírás végeredménye:
1. Philipps Gilbert (belga, Omega Pharma-Lotto) 6:13,18
2. Frank Schleck (luxemburgi, Leopard Trek) a.i.
3. Andy Schleck (luxemburgi, Leopard Trek) a.i.
4. Roman Kreuziger (cseh, Astana) +0,24’
5. Rigoberto Urán (kolumbiai, Team Sky) +0,24’
6. Chris Anker Sörensen (dán, Team Saxo Bank-SunGard) +0,24’