Premier League előzetes

Tovább szilárdítja előnyét a Manchester vagy közelebb érnek az üldözők?

A tabella állása szerint Sir Alex Ferguson csapata a toronymagas esélyes a Premier League idei győzelmére, ehhez azonban még győzni kell hazai pályán a 7. helyezett Evertonnal szemben a 34. fordulóban. A Chelsea dolga csak papíron lesz könnyebb, mivel a kiesés elől menekülő West Hamnek égető szüksége van a pontokra. Az Arsenalt a Bolton, a Manchester Cityt pedig a Blackburn látja vendégül.

Giggs és Chicarito öröme - Fotó: AFP

Manchester United-Everton
szombat 13:45 (Digi Sport) hatharom-tipp: 1

A Vörös Ördögök saját kezükben tartják sorsukat, és kevés az esély rá, hogy a liverpooliak tréfálják meg Giggséket. Ettől függetlenül David Moyes ebben a szezonban is remekül irányítja a kékeket, figyelemreméltó szezont futnak, két ponttal vannak lemaradva a 6. helyezett városi rivális Liverpooltól. Phil Neville, aki hat éve épp Manchesterből igazolt a Goodison Parkba az ellenfélnél szereplő barátját, Ryan Giggset méltatta a mérkőzés előtt.
Ryan példája lebeg a szemem előtt, hozzá hasonlóan én is szeretnék olyan idősen meghatározó játékos lenni. De ő nem csak a Manchester, hanem az egész Premier League egyik meghatározó alakja. Azért a mérkőzésen megpróbál megállítani” – beszélt a walesi játékosról Neville. Ősszel emlékezeteset alkottak a felek, az United már 3-1-re vezetett, de Cahill és Arteta egyaránt betalált a hosszabbításban, így 3-3-as döntetlennel zárult a találkozó. Az Old Traffordon azonban nehezebb lesz a kékek dolga főleg ha megnézzük, hogy a vendégek sérültlistája igen hosszú (Saha, Fellaini, Baxter), míg a hazaiakén csak az általában nem bevethető Owen Hargreaves van.


Liverpool-Birmingham
szombat 16:00 (Digi Sport)
hatharom-tipp:1
A vörösöknek nincs ellenfelük, aki ellen győzelmi kényszer nélkül lépnének pályára az Anfield Roadon. Így van ez a 15. helyezett birminghamiek elleni mérkőzésen is, csakhogy Kenny Dalglish csapatának motorja, Steven Gerrard nem bevethető. Ráadásul a védelemből is kiesett két ember, Johnson és Agger. A hazaiak szerencséjére a City ebben a szezonban nem nyerni jár idegenbe, ennek pedig az egyik oka az lehet, hogy a csatáraik igen szegényesen termelik idén a találatokat. Árulkodó, hogy a legeredményesebb támadójuk az öt gólig jutó Nikola Zsigics. Valamint az előző fordulóban elszenvedett 3-1-es vereség sem pumpálta az égig a Birmingham morálját. Hiányzók a vendégeknél is vannak szép számmal, hogy csak Obafemi Martinst vagy James Mcfaddent említsük. Az odavágón nem született gól, a vörösök utóbbi mérkőzéseit elnézve azonban, az az érzésünk, hogy ezen a meccsen a vendégek egy pontnak is nagyon örülnének. A Liverpool az esetleges győzelmével 2 pontra felzárkózna a Tottenham mögé.

Chelsea-West Ham
szombat 18:30 (Digi Sport) hatharom-tipp: 1
Carlo Ancelotti nem veheti félvállról a kiesőhelyen lévő West Ham Unitedet, mert egy vereség, de már egy döntetlen is a bajnokság végérvényes elvesztését jelentené. Az olasz mester nem engedhet meg magának ekkora luxust, az angol sajtó szerint a Bajnokok Ligája-kiesés óta amúgy is rendesen inog alatta a kispad. Az angol bajnokság persze teljesen más, ezt jól mutatja, hogy a kékek az utóbbi négy meccsüket nyerték saját stadionjukban, így valószínű, hogy nem a 19. pozícióban lévő West Ham szakítja meg a sorozatot. Pedig a kalapácsosoknak nagyon kellenének a pontok, ha nem akarnak szeptembertől a Championshipben szerepelni, főleg mert az elmúlt három fordulóban egyaránt kikaptak. „Nem lenne egyszerű Drogbát kihagyni a kezdőből, de könnyen megtörténhet, hogy a padon kezd. Fernando Torres a jelent és a jövőt jelenti a klubnak. Meglátják, az első gólja után ontani fogja őket” – Ancelotti szavaiból kiderül, hogy a spanyol kiszoríthatja a kezdőből a 12 gólos elefántcsontpartit. Valószínűleg úgy kalkulál, hogy a West Ham kapuját Torres is be tudja venni. Érdeklődéssel várjuk, hogy igaza lesz vagy sem!

Bolton-Arsenal
vasárnap 17:00 (Digi Sport)
hatharom-tipp: X
Hasonló cipőben járnak az Ágyúsok, mint a szomszéd kékek. Ugyanúgy hat ponttal vannak lemaradva a Manchestertől, így a pontvesztés a végső búcsút jelentené a versenyfutásból. Erre pedig minden esély megvan. És nem csak azért, mert Bogdán Ádám csapata remekül muzsikál otthon (zsinórban négy győzelem a bajnokságban a Reebok Stadionban), hanem mert Wengerék az utóbbi meccseken egyszerűen képtelenek voltak győzni. A hétközi pótmérkőzésen sem volt elég a kétgólos előny, a Tottenham visszahozta a meccset, ami végül 3-3-nál fújt le a bíró. A két fél őszi találkozóján az Emiratesben pályára lépő londoniaknál még egészséges volt a védelem nagy része, így csak egyet kapva végül négyet rúgtak Bogdánnak, idegenben ez már nem lesz ilyen egyszerű. A magyar kapus feltehetőleg a padon várja az esetleges játéklehetőséget.

Blackburn-Manchester City
hétfő 21:00 (Digi Sport)
hatharom-tipp: 2
A forduló zárómérkőzésén a 16. helyezett fogadja Roberto Mancini együttesét. A hazaiaknak iparkodniuk kell, mivel csupán két ponttal vannak a kiesőzóna felett, a vendégek pedig a Bajnokok Ligája selejtezős indulást jelentő 4. helyet szeretnék megtartani a Tottenham előtt, így két igen csak motivált gárda feszül egymásnak hétfő este. A City legfontosabb hiányzója a 19 gólos Carlos Tévez, helyette a télen érkezett Edin Dzeko próbálja majd bevenni a Rovers kapuját. A bosnyák csatár még nem talált be a bajnokságban, de vezetőedző bizalma töretlennek tűnik.
Bonyolult folyamat, amikor valaki csapatot vált, nekem az a legfontosabb, hogy keményen dolgozik. Hiszem, hogy ő Európa egyik legjobb csatára, és fantasztikusan fog teljesíteni” – nyilatkozott elismerően játékosáról az olasz. Novemberben a Blackburn meglepte Manciniékat és elvitt egy pontot City of Manchester stadionból, a 33. fordulóban azonban a vendégek vihetnek majd el, méghozzá pontokat.

További mérkőzések:

Aston Villa-Stoke City
szombat 16:00
hatharom-tipp: 1

Blackpool-Newcastle
szombat 16:00
hatharom-tipp: 2

Sunderland-Wigan
szombat 16:00
hatharom-tipp: X

Tottenham-West Bromwich Albion szombat 16:00
hatharom-tipp: 1

Wolverhampton-Fulham
szombat 16:00
hatharom-tipp: X