Atlétika

Brit színekben versenyzik tovább a 400-as reménység

Az eddig az Egyesült Államok színeiben versenyző, New York-i születésű Shana Cox hazát váltott, mostantól Nagy-Britanniát képviseli a világversenyken. A 400 méteres síkfutásban remeklő atlétának a nyári, tegui világbajnokságot ki kell hagynia, de a 2012-es londoni olimpián már a brit csapat tagjaként indulhat.

A 26 éves futónő kétszeres amerikai egyetemi bajnoknak mondhatja magát, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség engedélyére novemberig várnia kell, akkortól versenyezhet hivatalosan brit színekben. Cox szülei egyébként Londonból származnak és onnan vándoroltak ki az Egyesült Államokba.

Shana Cox "Nagyon izgatott vagyok, már várom a jövő évi szezont. Egy egy olyan dolog, amire mindig is vágytam, már alig várom, hogy részese legyek egy csodálatos csapatnak."

Cox egyéni legjobbja 50.84 másodperc 400-on, amivel a 11. helyet foglalja el a brit örökranglistán, a jelenleg aktív sportolók közül hárman előzik meg: az olimpiai bajnok Christine Ohuruogu, Nicola Sanders és Lee McConnell. A világcsúcsot egyikük sem veszélyezteti, a 47.60-as időeredményt az NDK-beli Marita Koch futotta még 1985-ben.

Az Egyesült Királyság atlétikai válogatottjának vezetőedzője, Charles van Commenee szerint Cox érkezésével jelentősen megnő a csapat ereje, és jó esélyeik lesznek a 4x400 méteres női váltóban az olimpiai aranyéremre.
"Egyéniben is ígéretes eredményei vannak 400-on, a váltóban pedig lendületet adhat csatlakozása. Boldogok vagyunk, hogy a brit válogatottban üdvözölhetjük őt" - nyilatkozta a tréner.

Shana Cox nem az első atléta, aki az olimpiai házigazda Nagy-Britannia kedvéért hazát váltott: a szintén az Egyesült Államokban született rövidtávú gátfutó, és távolugró Tiffany Ofili tavaly szeptemberben költözött át a szigetországba, a márciusi fedett pályás Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert 60 méteres gátfutásban.