Spanyol Király Kupa

Ronaldo góljával a Real legyőzte a Barcelonát

Cristiano Ronaldo hosszabbításban fejelt góljával győzött a Real Madrid a Barcelona ellen a Spanyol Király Kupa döntőjében a valenciai Mestalla Stadionban, így 1993 óta először ismét elhódította a kupát. José Mourinho, a madridiak vezetőedzője első trófeáját gyűjtötte be a Reallal, akik hat nyeretlen mérkőzés után tudtak újra nyerni a katalánok ellen.

Ronaldo góljával győzött a Real Madrid - Fotó: AFP

Csordultig megtelt a Mestalla Stadion, a Real Madrid szimpatizánsai egy óriási drapériával köszöntötték az övéiket, amin a királyiakat buzdító mondatok voltak olvashatóak. Spanyol források szerint a barcelonai Placa Catalunya és a madridi Cibeles Tér is készen állt a győztes csapat ünneplésére.

Az első lehetőség a madridiak előtt adódott Javier Mascherano szabálytalansága után, de Xabi Alonso szabadrúgása messze elkerülte a Barcelona kapuját. A Real második szabadrúgása sem változtatott az eredményen, Cristiano Ronaldo helyett Özil tekert középre jó 40 méterről, Sergio Ramos lövése azonban felszabadításnak volt jó, így Pinto kapusnak nem kellett játékba avatkoznia. Az első katalán helyzet a 7. percben adódott, Xavi lőtt a Madrid kapuja felé, de célt tévesztett.

A 12. percben Di María kapott remek labdát a bal oldalon, majd okosan továbbította a középen üresen maradt Ronaldónak, de a portugál a labdaátvétellel kisodródott, így a védők visszaértek, és meghiúsították a Madrid akcióját. Küzdöttek a felek rendesen, mindkét csapat sokat szabálytalankodott a találkozó első negyedében. Pepe nagyon csúnyán lépett oda Messinek, de a játékvezető nem büntette meg a portugál játékost.

Villa próbálkozott lövéssel a 22. percben, de Casillas résen volt, és fogta a kisérletet. Még a hétvégéről maradt „tüskék” is benne lehettek a játékosokban, több összetűzés is volt az első játékrészben, ezek közül is David Villa és Álvaro Arbeloa kakaskodása volt a legfeltűnőbb. A katalánok csatára a 26. minutumban lerántotta a labda után futva a madridi védőt, aki a földről felállva rálépett ellenfele bokájára.

Ronaldo két védő mellett vezette Pinto kapujára a labdát a 36. percben, de a spanyol kapus az utolsó pillanatig nem mozdult, így könnyen védte a rövidre érkező lövést. A katalánok megnyomták az utolsó perceket, egymás után három szögletet végezhettek el, a madridi védelem azonban rendre jól helyezkedett.

A 44. percben Ronaldo és Özil emelgetése után a német tekerte középre a játékszert, a berobbanó Pepe pedig Daniel Alves mellől fejelt a kapufára, de onnan kifelé pattant a labda. A játékrész legnagyobb lehetősége volt. A Barcelona szokásához híven többet birtokolta a labdát a szünetig, mint ellenfele, azonban a mutatott játékban messze nem volt akkora különbség, mint a szombati mérkőzésükön.

A második félidőben más felfogásban kezdett a Barcelona, Pedro életerős, de kissé pontatlan lövése volt az első helyzet az 51. percben. Érdekes volt figyelni, hogy a gránátvörös-kékeknél Piqué, a fővárosiaknál pedig Pepe volt többször megjátszható támadásban. Villa csak az oldalhálóba lőtte kiszorított szögből harmadik helyzetét. Lionel Messi is megmutatta, hogy a pályán van, a 66. minutumban 20 méterre a kaputól maradt üresen, így megpróbálkozott egy lövéssel, de fölé szállt a labda. Három perccel később Pedro bevette Casillas kapuját, de a partjelző intésére a játékvezető - helyesen - nem adta meg a találatot.

Az első játékrészhez képest megfordult a helyzet, a Barcelona sokkal koncentráltabban támadott, aminek helyzetek sora lett az eredménye. Pedro pimaszul akarta Casillas feje fölött betekerni a labdát a hálóba, a spanyol válogatott kapusa éppen csak, de bele tudott érni. A Real fáradtabbnak tűnt a mérkőzés ezen szakaszában, ezt jól bizonyította Iniesta helyzete, amikor ismét a Madrid kapusa mentette meg csapatát a góltól. A hajrában másodpercekre is alig tudta megtartani a labdát José Mourinho együttese, Marcelo pedig kis híján öngólt vétett.

Az Özilt váltó Emmanuel Adebayor gyakorlatilag első labdaéritéséből helyzetbe hozta csapatát, a togói támadó már védője szorításában tartotta meg a labdát, majd passzolt Ronaldo elé, aki azonban nem tudott kapura lőne (a partjelző egyébként lest intett). A 91. percben Di María egy csel után 16 méterről tüzelt, de Pinto a meccs védését bemutatva megtartotta az eredményt, a bíró pedig hármat fújt a sípjába, következhetett a hosszabbítás.

A rövidke szünet után maradt Josep Guardiola csapatának dominanciája, a habfehérek teljesen visszaálltak, kizárólag a kontráikban bízhattak. Egy ilyen ellentámadás után Cristiano Ronaldo lőhetett volna gólt, de a 20 méteres lövés centikkel a kapufa mellett hagyta el a játékteret. A 103. percben azonban már gólnak örülhettek a madridi drukkerek. Marcelo és Di María játszottak össze a bal szélen, az argentin középreadott, Ronaldo pedig a hosszúba fejelte a vezető gólt (0-1).

A maradék időben a katalánok rohamoztak, de csak helyzetig jutottak, jöhetett a hosszabbítás második része.

Alig egyperces szünet után folytatódott a játék, a Real Madrid az előny tudatában teljesen visszaállt Casillas kapuja elé, a Barca pedig folyamatosan járatta körbe a labdát, de 10 "védővel" szemben már nem volt könnyű dolguk. Ráadásul Ronaldo és Adebayor többször is veszélyesen lódult meg a katalán tizenhatos felé.

Az utolsó percben még Di María a kiállítás sorsára jutott, de a szabálytalanságért járó szabadrúgást követően a Real védői az égbe rúgták a labdát, Undiano Mallenco játékvezető pedig lefújta a döntőt. A Real Madrid Cristiano Ronaldo góljával legyőzte a Barcelonát, és története során 18. alkalommal megnyerte a spanyol Király Kupát.

Spanyol Király Kupa, döntő:

Barcelona-Real Madrid 0-1 (0-0, 0-0, 0-1) - hosszabítás után

Gólszerző: Cristiano Ronaldo (103.)

Kiállítva: Di María (120. - Real Madrid)