Spanyol Király Kupa

Ez a trófea nem csak rólam szól - Mourinho

José Mourinho visszafogottan, kollégája, Pep Guardiola diplomatikusan nyilatkozott a szerdai esti Spanyol Király Kupa-döntő után. A valenciai Mestalla Stadionban a Real Madrid Cristiano Ronaldo hosszabbításban fejelt góljával 1-0-ra legyőzte a Barcelonát, és 18 év után újra nemzeti kupát nyert. Mourinho a Real taktikáját dicsérte, míg Guardiola szerint jobbak voltak ellenfelüknél, de egy ilyen mérkőzésen bármi megtörténhet.

José Mourinhót ünneplik játékosai a Király Kupa döntője után

"Ez a trófea nem csak rólam szól" - José Mourinho

José Mourinho irányításával első trófeáját nyerte a Real Madrid, de a portugál sztáredző nem saját érdemének tartja a győzelmet:
"Ez a serleg nem az enyém, hanem mindenkié, aki a klubhoz tartozik. Nagyszerű érzés, hogy kupát nyertem a Reallal, de az én munkám nemcsak a címekről szól, hanem a csapat szerkezeti irányításáról, a játékosok mentális felkészítéséről. Ha ma nem nyertünk volna, szomorúak lennénk, ennyi lenne a különbség."

A korábban már a Portóval, a Chelsea-vel és az Interrel is nemzeti kupasorozatot nyerő tréner különösen amiatt volt elégedett, hogy taktikailag a Barcelona fölé tudtak kerekedni. "Kevés hibával, taktikailag tökéletesen játszottunk. Ellenfelünk a hosszabbításra nagyon elfáradt, és most csalódottak, mert elmaradt a megszokott siker. Mourinho két futballistát emelt ki együtteséből: "Casillas és Pepe nagyszerűen játszott."

A Real főnöke emellett azt is hozzátette, hogy még mindig az út elején áll a csapat, ettől a győzelemtől még nem szabad elbízniuk magukat: "Még korántsem jelenthetem ki, hogy ezzel újra a régi fényében tündököl a klub. Trófeát nyerni mindig felemelő érzés, külön dicséretet érdemelnek a munkatársaim, akik hozzásegítettek a negyedik nemzeti kupa megszerzéséhez." (A Portóval Portugál Kupát, Chelsea-vel FA-kupát, az Interrel Olasz Kupát nyert Mourinho - a szerk.).

"Az én véleményem szerint óriási mérkőzés volt. Tudom, hogy sokan úgy vélik, a jó futball a pontos passzokból és a labdabirtoklásból áll, de számomra a védekező játék és területek lezárása a fontos, és sikerült ezt megvalósítanunk. Nagyon sok kritikát kapok, de nekem az a legfontosabb, hogy minden alkalommal a legjobb szituációt készítsem elő a játékosaimnak." - védte meg védekekző felfogású taktikáját a portugál.

"Már háromszor játszottunk a szezonban a Barcelonával, egyszer 5-0-ra kikaptunk, majd döntetlent értünk el, és most nyerni tudtunk. Látjuk jól, egy ilyen párharcban bármi megtörténhet."

Pep Guardiola a Király Kupa döntője után

"Nincs idő a szomorkodásra" - Pep Guardiola

A vesztes Barcelona edzője, Pep Guardiola sportszerűen gratulált a Real Madridnak, majd tömören és diplomatikusan nyilatkozott a vereség okairól:
"Ez a mérkőzés azt jelenti, hogy van egy győztes és egy vesztes. Se többet se kevesebbet. Minél előbb össze kell szednünk magunkat, mert messze még a szezon vége."

A fiatal tréner pozitívumot is látott az 1-0-ás eredményben: "Ez még mindig jobb, mintha a győzelmet engedtük volna ki a kezünkből."

"Az első félidőben ellenfelünk játszott jobban, a másodikban már mi domináltunk, mégis ők nyertek, de egy ilyen csapattal, mint a Real Madrid, ez bármikor megtörténhet. Ennek ellenére úgy vélem, jól játszottunk a vereség ellenére is, de nem könnyű egy ilyen ellenféllel szemben".

"Az élet megy tovább, meg kell nyernünk a bajnokságot, és ott kell lennünk a Wembley-ben, a Bajnokok Ligája döntőjében" - zárta szavait Guardiola. Londonba épp a Real Madrid testén át vezet az út.