Arsenal

El kell dönteni, hogy címeket nyerünk, vagy csak vegetálunk - Fabregas

Az Arsenal karmestere, Cesc Fabregas megkérdőjelezte Arséne Wenger nagy projektjének sikerességét, s burkoltan üzent a klub új tulajdonosainak, válasszanak a tehetséges fiatalok nevelése valamint a második helyezések között.

Cesc Fabregas, az Arsenal csapatkapitánya.
Az egyik legfőbb téma a csapatkapitány jövője volt. Kijelentette, sosem igazolna más angol klubhoz, azonban nyitva hagyja az ajtót nevelőegyesülete, az FC Barcelona előtt. A katalánok vezetősége köztudottan mindent megtesz Fabregas megszerzéséért, azonban irreális ajánlatot nem kívánnak tenni az Arsenal elöljáróinak.

A 23 éves játékos értékelte jelenlegi helyzetét, példáit felhozva a csalódottság szűrhető le gondolataiból.
"Ha elmentél Spanyolországba és azt mondtad volna Pep Guardiolának, Jose Mourinhónak vagy Unai Emery-nek, hogy három évig nem szereznek trófeát, nyilvánvalóan nem folytatnák munkájukat. Itt azonban minden más. A klub máshogy értékel dolgokat: a csapat minden évben szerepel a Bajnokok Ligájában, ahol rendre továbbjutunk csoportunkból, emellett vannak fiatal játékosaink, s gazdaságilag jól állunk. Szerintem azonban van egy pillanat, mikor el kell döntened, hogy címeket nyersz, vagy csak vegetálsz."

A spanyol világbajnok nyilatkozatában szót ejtett felelősségéről, csapatkapitányi terheiről, illetve beszélt Robin van Persie-vel betöltött szerepükről is.

"2007-től kezdtem mondogatni, 'Mi nem nyerünk semmit, de nagyon jól játszunk'. Ezek után rájössz, a dolgok így nem működnek. Élvezed a játékot addig, amíg mind a négy kiírásban (Premier League, FA-kupa, Ligakupa, Bajnokok Ligája - a szerk.) harcban álltok. Az utolsó lépést azonban sosem tudjuk megtenni."

"Kétségtelen, ez a legjobb csapat, ahol valaha játszottam. Ha egy rossz mérkőzésem volt, úgy éreztem, nem történt semmi, mivel a csapattársaim segítettek rajtam. Ő általuk leszel jobb játékos. Mostanra minden megváltozott, én vagyok az az ember, akire mindenki felnéz. Nem szeretem ezt kimondani, de sajnos ez az igazság. Ha rosszul játszom, vállalom a felelősséget és a szurkolók nyomását érte. Ez nem olyasmi, amelyhez hozzá vagyok szokva, azonban kapitányként ez a kötelességem. Én és Van Persie maradtunk hátra abból a generációból, így nekünk van a legnagyobb felelősségünk."

Mikor Fabregas az Arsenalhoz érkezett, Patrick Viera volt a csapatnál a példaképe. Vieira a spanyolhoz hasonlóan látja egykori klubja szenvedését: "Ők játsszák jelenleg a legszebb futballt Angliában, mégsem nyernek semmi jelentőset."

A még mindig csak 23 éves spanyol csapatkapitány úgy érzi, a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-kiesésért saját maga okolható leginkább.

"70 százalékban vagyok felelős az Arsenal BL-ből való kieséséért. A 14. percben megsérültem, egy világ omlott össze bennem. Le kellett volna jönnöm a pályáról, de önző módon megfizettem érte. Rosszul játszottam, a csapatunk kikapott."

Mindazonáltal, a három fronton való búcsú, továbbá a bajnoki aranyért folytatott reménytelennek tűnő küzdelem nem valószínű, hogy Fabregast maradásra bírja. Tavaly nyáron már kérte az Ágyúsok vezetőségét, hogy engedjék el nevelőegyesületéhez, azonban akkor még hallgatott a francia trénerére.

"Azon a napon, mikor elhagyom az Arsenalt, felemelt fejjel teszem, nem csak úgy... Várnom kell a megfelelő pillanatra. Annak ellenére, hogy nem nyertem sok címet, sokat fejlődtem a csapatnál. Beszéltem a Barcelona csapatkapitányával, Carles Puyollal, aki azt mondta nekem, 26 éves koráig nem nyert egyetlen trófeát sem. Puyol, aki azóta mindent megnyert. Türelem és kemény munka a legfontosabb dolog az életben."