Olimpia 2012

Beckham játszani akar Londonban

  • VNA

A brit labdarúgás ikonja, David Beckham nem akar kimaradni a jóból, a Los Angeles Galaxy sztárja játszani akar a jövő évi olimpián.

A labdarúgás utóbbi éveinek egyik legismertebb alakja, David Beckham, aki már a pekingi olimpia záróünnepségén is feltűnt. Az akkor szimbolikusan egy labdát a tömegbe rúgó angol sztár most más vonatkozásban is kapcsolódna az ötkarikás mozgalomhoz. A most 35 éves Beckham ugyanis ismét jelezte, hogy nem voltak véletlenek korábbi nyilatkozatai és tényleg szeretne ott lenni a jövő évi olimpián a házigazdák nemzeti válogatottjában.

A FIFA és a NOB által rögzített szabályok értelmében az olimpiai labdarúgó tornán csak 23 év alatti játékosok szerepelhetnek, azzal a kitétellel, hogy ezen felül három „túlkoros” labdarúgó is nevezhető. Mivel a londoni olimpia nagy presztízzsel bíró esemény, így nem csoda, ha a három helyre tolonganak a jelöltek. Beckham mellett ugyanis Wayne Rooney, John Terry, Steven Gerrard és Frank Lampard is kacsintgat az olimpiai szereplés felé. Beckham jelenleg a Los Angeles Galaxy labdarúgója, szerződése viszont a közelmúltban kezdődött szezon végén lejár majd az amerikai csapatnál.

Beckham egykori manchesteri csapattársa,a walesi Ryan Giggs is szeretne bekerülni a brit együttesbe, igaz erre most kevés az esély, lévén a walesi, az észak-ír és a skót szövetségek jelen állás szerint nem engedik el játékosaikat az olimpiai csapatba. Ennek oka az, hogy nem akarnak precedenst teremteni az olimpiára nevezendő csapattal, ami egyben alááshatná a három ország speciális jogállását a jelenlegi nemzetközi labdarúgásban, ahol külön szövetségként, külön csapatta indulhatnak el minden jelentős nemzetközi tornán.