Kajak-kenu

A döntők mindhárom napján születik magyar arany - Gyulay Zsolt

A 2011-es szegedi MOL kajak-kenu világbajnokság szervezőbizottsága beszámolót tartott a világbajnokság szervezésének részleteiről és az előkészületekről az Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottsága előtt.

A kajakkenusport.hu szerint a bizottság szakemberei rövid, de lényegretörő beszámolót hallottak Schmidt Gábortól, a szervezőbizottság elnöketől, Baráth Etelétől, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökétől és Gyulay Zsolttól, az MKKSZ marketing alelnökétől.

Gyulay Zsolt több aranyat vár augusztusban - Fotó: MTI

Úgy érzem, nagyon jól sikerült a keddi bemutatkozásunk, jó benyomást tettünk a bizottságra. Schmidt Gábor, a szervezőbizottság elnöke profi prezentációt tartott a világbajnokság előkészületeiről, a Maty-éri fejlesztésekről, Gyulay Zsolt, a válogatott felkészülési körülményeiről és a csapat esélyeiről beszélt, míg jómagam megköszöntem a kormány nyolcszázmillió forintos támogatását. Nagyon fontos számunkra, hogy a kormány markánsan mellé állt egy olyan sportágnak, amely nagy hagyományokkal, értékekkel rendelkezik, hihetetlen fejlődésen ment keresztül, és amely rendkívüli eredményeivel kiemelkedik a hazai sportpalettáról. A Sport és Turisztikai Bizottság részéről jó néhány pozitív visszajelzést kaptunk. Példának okáért azt boncolgatták: sajnálatos, hogy Magyarországon csak a hazai világversenyek rendezésekor esnek át a létesítmények fejlesztéseken, a mi esetünkben például Szolnokon, no és az utánpótlás számára oly fontos Velencei tavon is szükségszerű lenne a megújulás, a modernizálás. Szalay Ferenc, a bizottság alelnöke pedig arról szólt, mennyire fontosak azok az értékek, amelyek mentén működik a sportág, példaértékű az a munka, amelyet a szövetség végez a kajak-kenu sport sikere érdekében” - nyilatkozta Baráth Etele,

A sportvezetők kihangsúlyozták a beszámolóban, hogy több szempontból is mérföldkő lehet a sportág számára az augusztusi MOL kajak-kenu világbajnokság. Gyulay Zsolt szerint minél több magyar siker születik az augusztusi hazai rendezésű világversenyen, annál több sportolni vágyó gyereknek jön meg a kedve a sportághoz, ami elengedhetetlen az utánpótlás szempontjából.

A válogatott felkészülését érintő kérdésekkel kapcsolatban elmondtam, a női szakág eredményeit nem fogja befolyásolni, hogy Douchev-Janics Natasa gyermeket vár, mert annyira erős a magyar mezőny, hogy mindig van, aki helyettesíteni tudja. A férfi kajak szakágon belül a központi edzőtáboroknak köszönhetően kedvező folyamatok indultak be, idén olyan négyessel akarunk kiállni, ami nemzetközi szinten is ütőképes lehet. A kenu szakág pedig alapozhat Vajda Attilára, de rajta kívül a rendkívül erős hazai páros mezőnytől is jó eredményre lehet számítani. A bizottság tagjait meghívtam a világbajnokságra, ahol szerintem a döntők mindhárom napján születik magyar aranyérem. Hozzá kell tennem, talán még az érmeknél is fontosabb, hogy minél több olimpiai kvótát szerezzen a magyar válogatott a 2012-es londoni játékokra" – mondta az egykori kétszeres olimpiai bajnok kajakozó Gyulay.