Atlétika

Sanghajban összecsapnak a 100-as nagymenők

A 2011-es Gyémánt Liga-sorozat második állomásán, Sanghajban megméretik magukat a 100 méteres síkfutás női és férfi nagymenői: a férfiaknál a világcsúcstartó, olimpiai- és világbajnok Usain Bolt és riválisa, a korábbi rekorder Asafa Powell már korábban jelezte részvételi szándékát. A nőknél összecsap a kétszeres ötkarikás aranyérmes Veronica Campbell-Brown és a sorozat címvédője, Carmelita Jeter.

Asafa Powell (balra) Usain Bolt koronájára tör

A 2011-es Gyémánt Liga-sorozat állomásai:
Május 6. Doha (Katar)
Május 15. Sanghaj (Kína)
Május 26. Róma (Olaszország)
Június 4. Eugene (USA)
Június 9. Oslo (Norvégia)
Június 11. New York (USA)
Június 30. Lausanne (Svájc)
Július 8. Párizs (Franciaország)
Július 10. Birmingham (Nagy-Britannia)
Július 22. Monaco
Július 29. Stockholm (Svédország)
Augusztus 5-6. London (Nagy-Britannia)
Szeptember 8. Zürich (Svájc)
Szeptember 16. Brüsszel (Belgium)
Asafa Powell a sorozat nyitányán, Dohában még nem áll rajthoz, tavaly augusztusban, Stockholmban elszenvedett sérülése miatt kihagyja a katari viadalt. Sanghajban viszont ott lesz, a világbajnokságra való felkészülés fontos állomásaként tekint a versenyre.

A 28 éves jamaicai futó háromszor futott már világcsúcsot, legjobbja 9.72 másodperc, ezzel ő minden idők harmadik legjobb időeredményének tulajdonosa. 65 alkalommal futott 10 másodpercen belül, ezzel egyedülálló a világon.

A sanghaji viadal kulcsfontosságú erőpróba lesz Powell számára, aki megkísérli visszaszerezni az atlétika királykategóriájának trónját honfitársától, Usain Bolttól, aki a 2009-es berlini vb-n futott 9.58 másodperccel tartja a csúcsot.

A nőknél a Gyémánt Liga-sorozat címvédője, Carmelita Jeter "leszámolna" legnagyobb riválisával, a háromszoros olimpiai bajnok Veronica Campbell-Brownnal (a jamaicai futónő 100-on nem nyert olimpiát). Tavaly négyszer mérkőztek meg egymással, és két-két győzelmet könyvelhettek el mindketten. Jeter tavaly Sanghajban, Lausanne-ban és Monacóban sem talált legyőzőre, Kínában 10.64-es időeredményt ért el, amivel minden idők második leggyorsabb idejének birtokosa a hölgyek között. A világcsúcsot Florence Griffith-Joyner még 1988-ban futotta (10.49). Campbell-Brown legjobb ideje 10.78.

Veronica Campbell-Brown (balra) és Carmelita Jeter Sanghajban is összecsap

A 100-as nagymenők mellett Tero Pitkamaki, 2007-es világbajnok finn gerelyhajító és Dwight Phillips, háromszoros világ-, egyszeres olimpiai bajnok távolugró is jelezte indulását a sanghaji versenyen. Kínában így igazi sztárparádé lesz, hiszen a hazai kedvenc Liui Csiang, a 2004-es athéni játékok aranyérmese is rajthoz áll, ebben a számban a világcsúcstartó amerikai David Oliver is indul.

Pitkamaki Sanghajban sokadszor csap össze az olimpiai és vb-címvédő norvég Andreas Thorkildsennel. Párharcuk a 2001-es ifjúsági Európa-bajnokságig nyúlik vissza, ketten már több mint 50 alkalommal javították meg a világcsúcsot.