Heti 6:3

Remekül kezdő jégkorongosaink és Raúl a búcsúzó Győrrel és Dzsudzsákékkal szemben

Újra eltelt hét nap, így ismét jelentkezik a Heti 6:3 című rovatunk, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de tanulságos történetet mutatunk be az elmúlt hétről.

Heti hatos


1. Az FTC női kézilabdacsapata bejutott a KEK döntőjébe

Nem akármilyen bravúrt hajtottak végre a ferencvárosi kézilabdás lányok, hiszen bár kikaptak a Metz elleni KEK-elődöntő visszavágóján, de összesítésben kiharcolták a döntőbe jutást. A Fradinak utoljára öt évvel ezelőtt sikerült nemzetközi kupa döntőjében szerepelnie (akkor az EHF Kupában sikerült diadalmaskodni a zöld-fehéreknek), így mindenképpen megsüvegelendő a teljesítményük. A magyar csapat gyakorlatilag már az első mérkőzésen bebiztosította a továbbjutást, mivel Franciaországban győzni tudtak 31-27-re, így hazai pályán már egy ennél kisebb különbségű vereség is a döntőbe jutást jelentette. Így is történt. A Metz 29-27-re tudott nyerni, de mindez kevésnek bizonyult a fináléért folytatott csatában. Elek Gábor csapata hazai pályán kezd az Alicante elleni döntőben.

Pastrovics Melinda és Szarka Adrienn a Mezt elleni visszavágó után - Fotó: MTI
2. Jégkorong válogatottunk még veretlen a Divízió I-es világbajnokságon

Remekül kezdte a hazai rendezésű világbajnokságot Ted Sator legénysége, mivel a nyitófordulóban magabiztosan, 7-3 arányban múlták felül a holland válogatottat, majd a második mérkőzést is sikerrel zárták, Dél-Koreát 6-3-ra győzték le. A stílszerű eredmény mellett azért érdemes megemlíteni, hogy az ázsiaiak elleni összecsapás kimondottan nehéz volt, a harmadik harmadban még egál is volt, de Sofron és Kóger találataival a végén mégis összejött a győzelem. Gólaránnyal vezetjük a tabellát, így magabiztosan várhatjuk a spanyolok elleni találkozót.

3. Hamilton megtörte Vettel hegemóniáját


Előző héten már beszámoltunk róla, hogy Sebastian Vettel és a Red Bull olyan fölényben van az idei Forma-1-es szezonban, ami felettébb unalmassá teheti az idényt a nézők számára. Ezt cáfolta meg Louis Hamilton a Kínai Nagydíjon, mivel remekül hajrázva, öt körrel a vége előtt maga mögé utasította a kerekeit elhasználó németet, és megnyerte az év harmadik versenyét. Távol áll tőlünk a részrehajlás, de mindenképpen jót tett a sorozatnak, hogy nem a Red Bull világbajnok pilótája nyerte a kínai versenyt, hiszen már így is majd egy teljes győzelemnyi egységgel vezeti a pilóták pontversenyét.

Hamilton nyerte az idei harmadik futamot - Fotó: AFP
4. Raúl remek BL-formája

A spanyol csatárnak is köszönhető, hogy a lenézett Schalke kettős győzelemmel búcsúztatta a Bajnokok Ligájából a címvédő Internazionalét. A Real Madridtól érkezett támadó mindkét mérkőzésen betalált, és emellett mezőnyben is remekül játszott, a visszavágón az első gólt ő rúgta, a másodikat egy pazar emeléssel ő készítette elő. Ralf Rangnick kinevezése óta a Bundesligában is egyre jobb formát mutat a Királykék egyesület, és csapattal együtt „Senior” Raúl is.


5. Nadal hetedszer nyert Monte Carlóban

Az első helyen kiemelt (már hatodik éve) címvédő spanyol teniszező hihetetlen rekordot állított fel, hetedszer is megnyerte a monte-carlói férfi tenisztornát. Nadal ellentmondást nem tűrően jutott el a verseny fináléjáig, a döntőben pedig honfitársát, David Ferrert múlta felül két játszmában nem egészen két óra 20 perc alatt. A világranglista első helyezettje 2005 óta nem talál legyőzőre a hercegségben. 

6. Pécsen szépített a Sopron

Bravúros győzelemmel harcolta ki a folytatást a Sopron, méghozzá Pécsen a női kosárlabda NB I fináléjában. A három győzelemig tartó döntőben a pécsiek első két mérkőzésen aratott győzelmükkel már 2-0-ra vezettek, és csupán a harmadik, hazai meccset kellett volna nyerni a végső sikerhez. A soproniak azonban nem így gondolták és riválisuk csarnokában hozták vissza a reményeket, mivel 80-56-ra nyerni tudtak, így készülhetnek a következő, hazai pályán megvívandó, negyedik találkozóra.



Heti hármas

 

1. Nem sikerült a bravúr, kiesett a Győr

Göbicz Anita bánkódik a kiesés miatt - Fotó: MTIVasárnap este az egyik szemünk nevetett (a Fradi bejutott a KEK-döntőbe), a másik pedig sírt, mivel a Győri ETO nem tudott bejutni a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjébe úgy, hogy Konkoly Csaba együttese a végső sikerre is esélyes volt. A spanyolországi mérkőzést öt góllal elveszítő csapat mellett a szurkolók is hitték, hogy a lányok hazai környezetben képesek lesznek megfordítani az összesített állást, és bejuthatnak a BL fináléjába. Ez azonban sajnos nem sikerült. A vendégek remekül játszottak, a győriek pedig sokkal több hibát vétettek, mint az tőlük megszokott lenne, így gyakorlatilag végig futniuk kellett az eredmény után. A becsület megmentése a döntetlennel összejött, de az Itxako lépett tovább a párharcból.

2. Dzsudzsákék kiestek az Európa Ligából


Túl nagynak bizonyult az idegenben összeszedett háromgólos hátrány, így a PSV kiesett az Európa Liga negyeddöntőjében a Benficával szemben. A portugál nyomás ellenére Dzsudzsák Balázs nyitotta meg a hazaiak góljainak sorát, majd néhány perccel később már kétgólos volt a hollandok előnye (ekkor már csak egy találat kellett volna a továbbjutáshoz). A Benfica azonban nem engedte ki a kezéből az elődöntőt, még az első játékrészben szépített, a másodikban pedig kiegyenlített így 6-3-as összesítéssel a luzitánok mentek tovább.


3. Zdenek Scasny lemondott Debrecenben


A cseh edző érkezése óta a tavaly minden címet bezsebelő egyesület nem túl meggyőző eredményeket ért el. Először jött a Kecskemét elleni kupakudarc, majd következett a Ligakupa döntőjének elvesztése Pakson. Az NB I-ben sem ment valami fényesen (egy győzelem, három döntetlen, három vereség), de az utolsó csepp a pohárban a hazai pályán rendezett Siófok elleni bajnoki vereség volt, ezért a tréner benyújtotta felmondását, amit a debreceni vezetők elfogadtak. Így 2005 óta ez lesz az első szezon, hogy a hajdúságiak nem szereznek egyetlen trófeát sem. A vezetőség kedden nevezi ki az új trénert, annyi pedig bizonyos, hogy magyar szakember irányítja majd a DVSC az idény hátralévő részében, vélhetően Kondás Elemér vagy Urbányi István.