Divízió I-es jégkorong-vb

A 6-3-ból nem látszik, de nehezen győztük le Dél-Koreát

Könnyed kezdés után izgalmas volt az utolsó harmad, de nyertünk

Voltak hullámvölgyek a Dél-Korea elleni mérkőzésünkön a divízió I-es jégkorong-világbajnokságon, a záró harmadban a győzelmünk is veszélybe került, de jó hajrával nyerni tudtunk a torna második napján, így tartjuk a lépést a korábban szintén diadalt arató Olaszországgal.

Dél-Koreának sikerültek jobban az első percek, a mi harmadunkban tudták tartani a korongot, és annak ellenére, hogy fizikumban nem vehetik fel a mieinkkel a versenyt, korcsolyázni gyorsabban tudnak, és ezt ki is használták. Eközben a magyar válogatott néhány felesleges és rossz passz miatt volt gondban. Ennek ellenére a vezetést nekünk sikerült megszerezni, miután Szuper bemutatott egy védést, Horváthoz pattant a pakk, ő pedig nagyszerűen indította a középen kilépő Vas Mártont, aki nem hibázta el a ziccert, a kapus lábai között a hálóba lőtt a hatodik percben. (1-0)

A következő említésre méltó esemény is egy magyar gól volt, a tizedik percben Magosi harcolt meg jól a játékszerért, visszatette Holéczy elé, akinek a másik oldalra helyezkedő koreai hálóőr mellett nem volt nehéz dolga. (2-0)

Holeczy Rogernek (j2), a második magyar gól szerzőjének gratulál játékostársa, Magosi Bálint. Balra Cso Min Ho, Um Hjun Szung és Kim Jun Van dél-koreai játékosok a jégkorong divízió I-es világbajnokságon, a Magyarország - Dél-Korea mérkőzésen, a Papp László Budapest Sportarénában.

A két gyors találat megzavarta a vendégeket, nagy nyomást tudtunk rájuk helyezni, emberelőnybe is kerültünk, de látszott, hogy nem altathatjuk el magunkat, mert az ázsiaiak kontrái veszélyesek voltak. Egyszer pedig fölénybe tudtak kerülni Szuper ketrece előtt, és egy lecsorgó korongot Li Don Ku talált meg a leghamarabb, így szépíteni tudott. (2-1)

Mi a bekapott gól ellenére sem estünk vissza, a támadóharmadban tudtuk tartani a pakkot, és a 18. percben egy fantasztikus játék után újra kettőre növeltük a különbséget: Ladányi már maga is lőhetett volna a bal oldalról, de inkább középre tette a játékszert Sofronnak, aki az üres kapuba lőtt. (3-1)

A második játékrészt is sokkal jobban kezdtük, mint ellenfelünk, de hiába szállítottuk futószalagon a helyzeteket, a koreai kapus magabiztosabbá vált, mint az első harmadban, így sorra kimaradtak a lehetőségek. A játékot uraltuk, de a fölényünk sajnos kisebb könnyelműsködésekhez vezetett, ami miatt a harmad közepe táján a vendégek eljutottak néhányszor a kapunk elé, ez pedig zavart okozott, így volt néhány meleg perc, amit azonban sikerült átvészelnünk. Sőt, a folytatásban óriási lehetőségünk volt, de Benk a kapuvasat találta telibe.

A második húsz perc tehát nem hozott gólt, a harmadik azonban igen, de sajnos nem a mi oldalunkon. Ismét bizonytalankodtunk a saját kapunk előtt, és az ázsiaiak valahogy bekotorták a korongot. Legalábbis a játékvezető szerint, akinek videóznia kellett, hogy ezt megállapítsa - a játékszer ugyanis beszorult a bal kapufa mellé -, de végül gólt ítélt. (3-2)

A lélektani előnyt - és egy nagy védelmi hibát - gyorsan kihasználta Dél-Korea, fölényben mehettek Szuperre, aki az első érkező játékos lövését ugyan még védte, de a másodikkal, Szinnel szemben tehetetlen volt. (3-3)

Az utolsó percekre tehát veszélybe került egy biztosnak látszó győzelem, de szerencsére nagyon meg tudtuk emelni a fordulatszámot. Állandóan a vendégek ketrecénél tartottuk a pakkot, de kapusuk is nagyon felpörgött, mindent védett. Azonban egy felpattanó koronggal már nem tudott mit kezdeni: a játékszer a kapuja tetejéről pattant vissza Kóger elé, aki bekotorta. Nem örülhettünk még azonban, mert magas bot vagy a megpattanás miatt kézpassz gyanúja miatt újra videózni ment a vezetőbíró, de végül megadta a találatot. (4-3)

Szinte az újrakezdés után azonnal eldöntöttünk minden még esetleg fennálló kérdést, Vas Márton ment el a bal szélen, a középen érkező Sofron elé passzolt, aki megszerezte második gólját is. (5-3)

A véghajrában aztán fölényessé vált a győzelem, Sofron ugyanis eljutott a mesterhármasig (6-3), és mivel Dél-Korea levitte a kapusát, az üres ketrecbe is lőhettünk volna még gólt, de ez nem sikerült.

Ennek ellenére, ha hullámvölgyekkel is, de sikerült behúznunk a kötelező győzelmet.

Magyarország-Koreai Köztársaság 6-3 (3-1, 0-0, 3-2)
gólszerzők: Vas M. (6.), Holéczy (10.), Sofron (18., 56., 58.), Kóger (56.), illetve Li Don (15.), Szu (46.), Szin (50.)

A dél-koreaiaknak ez volt az első meccsük a vb-n, hiszen vasárnap a tornát lemondó japánokkal találkoztak volna.

Korábban játszották:

Olaszország-Hollandia 3-2 (2-1, 1-1, 0-0)

Az állás:
1. MAGYARORSZÁG 6 pont/2 mérkőzés (13-6), 2. Olaszország 6 /2 (5-2), 3. Spanyolország 0/1 (0-2), 4.Koreai Köztársaság 0/1 (3-6), 5. Hollandia 0/2 (5-10),