Női kézilabda BL

Hazai döntetlennel esett ki a Győr

Rengeteg hibával játszva búcsúzott az ETO a BL-től

Nagy akarással, de rengeteg hibával játszott a Győri ETO a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében, így a hazai győzelem sem jött össze a magyar bajnoknak. Szinte végig futni kellett az eredmény után, így a közelébe sem kerültünk az idegenben összeszedett ötgólos hátrány ledolgozásának.

Görbiczéknek nem sikerült a továbbjutás - Fotó: MTI
A közönség hangpróbája után fülsiketítő dudaszó közepette mutatta be a csapatokat a helyi műsorközlő. A vendég Itxako játékosai már a bemelegítés alatt is felszabadultnak tűntek, a saját nevüket pedig viccelődve, egymást hergelve hallgatták. A győriek inkább koncentráltan várták a meccskezdést.

A találkozót a spanyolok kezdték, és bár Fernandeznek megvolt a helye a tiszta lövéshez, a Haraldsen által őrzött kapu mellé lőtt. Sajnos az ETO első támadása sem hozott gólt, eladtuk a labdát, amit ugyan Spiridon visszaszerzett, de másodjára is rossz passz lett az akció vége. Az első találatot így a Fernendeznek ismét helyet teremtő vendégek szerezték, amire válaszul Amorim betörésből kiharcolt egy hétméterest, Görbicz pedig belőtte.

Haraldsen bemutatta első védéseit, de sajnos támadásban pontatlanok voltak a mieink, előbb Amorim lőtt a kapu fölé, majd ismét egy rossz passzal próbálkoztunk a fal közelében. Végül így is sikerült megszerezni a vezetést a nyolcadik percben a brazil balátlövő révén. (2-1)

A falunk remekül zárt, két egymást követő spanyol támadás is a blokkokon halt el, de sajnos a vendégek is jól dolgoztak, ráadásul az első percekben a szlovén bírópáros is hergelte a szurkolókat néhány furcsa ítélettel. Előbb egy egyértelmű ETO-bedobást "váltottak be" egy Itxako-kapuskidpbásra, majd Hornyák Ágnes és Görbicz Anita lövés közben elszenvedett faultjait sem büntették.

Eközben sok keresztmozgással kétszer is lyukat tudtak teremteni a hazai falban a spanyolok, így előbb akcióból, majd Turey révén hétméteresből is betaláltak. 4-2-es vezetésüknél így nagyon jól jött Hornyák egyéni akciója, aminek a végén két emberen áthámozva magát gólt szerzett. Ismét következett két Haraldsen-védés, de ezeket nem tudtuk kihasználni, mivel támadásban továbbra is kapkodtunk, pontatlanok voltak a lövések és a passzok, Görbicz hétméteresből is csak a kapufát találta el. Turey ugyan pontosabban lőtt a 17. percben, de Haraldsen sokadszor is bravúrosan védett, majd Hornyák újra utat talált a vendégkapuig, és egyenlített. (4-4)

Persze ez is csak az idegenben összeszedett ötgólos hátrány tartására volt elég, majd két újabb elrontott támadás után kétszer betalált az Itxako, és a nézőtérről megszólalt az "Ébresztő". Érezték a lányok is, hogy az addig mutatott játék kevés lesz, de hiába mozgatták jól a vendégek falát, amikor lehetett volna, Amorim és Bradeanu nem vállalkoztak, Görbicz pedig kényszerhelyzetből a csak a felső lécet találta el. A válasz egy újabb spanyol gól volt (4-7), Konkoly Csaba pedig kikérte idejét.
Az ezt követő támadásban sem jártunk azonban sikerrel, Amorimra belemenést fújtak a játékvezetők. A spanyolok ismét góllal fejezték be a figurájukat, de a félidő hajrájához közeledve végre működni kezdtek Amorim betörései, aminek egy gól és egy Bradeanu által belőtt hetes lett a vége, illetve a fantasztikusan játszó Hornyák is újra át tudott kígyózni a vendégek védőfalán. A 8-8-as egyenlítést Görbicz Anita szólója hozta meg, de a vezetést ismét az Itxako szerezte meg, miután a jobbszélső
Carmenig húztak le egy támadást, ő pedig nem hibázott. Spiridon kétperces kiállítása után Alonso hetese tette ismét két- összesen pedig hétgólossá a különbséget, amin Görbicz Anita a bal szélről, szinte az alapvonalról érkezve csökkentett egy fantasztikus lövéssel. A játékrész utolsó perce ennek ellenére megint a spanyoloknak sikerült jobban, a jobb szélről megint eredményesek voltak, majd ismét elszórtuk a játékszert támadásban, így Fernandes ziccerből lőhetett újabb gólt. Görbicz még 10-12-re alakította az állást, majd Martin Amborosio időkérése után sikerült kivédekeznünk a maradék hat másodpercet, de így is úgy tűnt, csoda kell a fordításhoz. A Győr nagy akarással, de kapkodva kezdett, emiatt görcsössé vált a játéka, miközben a spanyolok fenn tudták tartani az elején is látott felszabadultságukat. Persze könnyű volt nekik, ők vezettek héttel...

A második félidő első támadásából ugyan nem sikerült betalálnunk, de a vendégek egy kapufával majd egy magasan fölé szálló lövéssel nyitottak, így Gros átlövésével és Mravikova betörésével újra egyenlő lett az állás. (12-12) A következő percekben kapkodni kezdett az Itxako, de a kapujukban Navarro többször is védeni tudott, így megtehették. Aguilar és Turey háromszor is betaláltak - a csereként beállt Pálinger nem nagyon tudott mit kezdeni a lövésekkel -, míg hazai oldalról csak Vérten volt eredményes, így még rosszabbul álltunk tíz perc után, mint a szünetben. (13-16) Elúszni látszott a hajó...

Gros újabb szép átlövése, majd Görbicz blokkal együtt is beszédülő lövése következett, de védekezésben egyszerűen nem tudtunk mit kezdeni a spanyolok bal oldaláról az átlövő pozíciójából érkező próbálkozásokkal. Ráadásul újabb rossz passzok és technikai hibák jöttek, amikből könnyű gólokat lőhetett az Itxako, így negyedórával a vége előtt tartani tudták háromgólos előnyüket (16-19). Még a hazai győzelem is messzinek látszott. Egy technikás Görbicz- és egy egyszerűen, de eredményesen végrehajtott Alonso-hetes után Kovacsics tudott némileg szépíteni az összképen, de ehhez is kellett három támadás - nem akart működni az ETO játéka.

A második játékrész huszadik percében Vérten Orsolya indult meg, és miközben súlyosan szabálytalankodott vele szemben visszafutó ellenfele, a magyar szélső arcon lőtte Navarrót, így mindkettőjüket ápolni kellett, de szerencsére mindketten folytatni tudták. Görbicz belőtte a megítélt hétméterest, majd Pálinger is bemutatta első bravúrját. Hiába bíztunk azonban abban, hogy az első félidőben látott ellenszél megfordul a bírók részéről, nem így történt, egy érdekes belemenést, majd egy még érdekesebb hétméterest is befújtak ellenünk.

A hajrában már csak az itthon megszerzett győzelem lehetett a cél, de ez sem sikerült, heteseknek majd Hornyák góljainak köszönhetően csak a döntetlen jött össze, ötgólos küllönbséggel búcsúzott a Győr a Bajnokok Ligájától.

Győri ETO-Itxako 24-24

Továbbjutó: Itxako 50-45-ös összesítéssel.