Divízió I-es jégkorong-vb

Egykori NHL-sztár az ukránok edzője

  • VNA

Bár Ukrajna is remek együttes, a divízió I-es vb-re készülő magyar csapat ellenfelénél mégis a kispadon ül a legnagyobb sztár.

Dave Lewis a az NHL All Star-mérkőzés nyugati válogatottjának edzője. Kedden és szerdán este a magyar jégkorong válogatott Ukrajna ellen fejezi be világbajnoki felkészülését. Bár az ukrán keretben két KHL-es játékos is szerepel, a vendégdelegáció leghíresebb tagja mégis az 57 esztendős szövetségi kapitány, a kanadai Dave Lewis. A szakember játékosként az 1973-as NHL-draft 33. kiválasztottjaként kelt el, a New York Islanders csapott le rá. Lewis a 16 esztendős NHL-pályafutása alatt az Islandersen kívül játszott a Los Angeles Kings, a New Jersey Devils és a Detroit Red Wings gárdájában is, az 1088 mérkőzésén pedig 36 gólt és 224 pontot ért el a ligában.

A 188 centiméter magas egykori védő pályafutása végeztével a Red Wingsnél a legendás Scotty Bowman segítője lett, mellette pedig részese lett az 1997-es, az 1998-as és a 2002-es Stanley Kupa-sikernek. Scotty Bowman visszavonulása után előbb a Detroit (164 meccs), majd 2006-ban egy szezonra a Boston vezetőedzőjeként dolgozott (82 találkozó). Miután menesztették a Bruinstól, a 2007–2008-as szezont a Los Angeles Kings pályaedzőjeként töltötte el. A nagyszülei révén ukrán gyökerű trénert tavaly november 5-én nevezték ki Ukrajna szövetségi kapitányának.