NHL

Vereséggel jutott a rájátszásba a címvédő

Hiába győzte le a Detroit a Chicagót, a Dallas nem tudta kihasználni a lehetőséget

Bár kikapott a Detroit Red Wingstől az NHL alapszakaszának vasárnapi (utolsó) játéknapján a címvédő Chicago Blackhawks, mégis bejutott a rájátszásba, mert közvetlen üldözője, a Dallas Stars sem bírt a Minnesota Wilddal, így megmaradt a két együttes közötti kétpontos különbség. A Pittsburgh győzelemmel, a Boston vereséggel melegített a playoffra. A Florida edzőt cserél.

Amerikában nem foglalkoznak olyan apróságokkal, hogy az ellenfél eredményének ismerete hatással lehet egy csapat teljesítményére, így a címvédő jóval korábban jégre lépett, mint üldözője. Már egyetlen pont megszerzésével esélytelenné tehette volna a Chicago a Dallast, sőt, a sűrű mezőnyben igen kedvező helyzetbe is hozhatták volna magukat a rájátszást illetően, végül mégis estig kellett izgulniuk a Blackhawks híveinek. Ha hosszabbításban, vagy szétlövésben maradt volna alul az együttes, akkor a Nyugati Főcsoport hetedik, ha nyer, az ötödik helyre léphetett volna előre. Egyik sem jött össze.

Frolikot köszöntik a társai a Chicago Blackhawks-Detroit Red Wings NHL-mérkőzésen lőtt gólja után 2011 áprilisában

A Detroit ugyanis annak ellenére odatette magát, hogy már be volt betonozva a harmadik helye a főcsoportban, igaz, összesítésben még volt esélyük előrébb mozdulni. A vezetést azonban a Chicago szerezte meg közönsége dörgő biztatása közepette, miután a második harmad hatodik percében Kane ellopta a korongot a Red Wings ketrecének közelében, Frolik elé passzolt, ő pedig bebombázta Howard kapujába. A válasz azonban nem késett sokat: a chicagói Stalberg a támadóharmadban passzolt visszafelé, de annyira üres helyre, hogy a pakk messze elcsúszott hátrafelé, Holmstrom lecsapott rá, és kiegyenlített. Újabb egy percnyi játékidő után pedig már a vendégeknél volt az előny, miután a hazai védők körülményeskedését Datsyuk kihasználta. A záró játékrészben mindent megpróbált a Chicago, de hátul többször is megforgatta őket a Detroit, így hiába volt Seabrook bombája és Keith fonákkal betett lövése, a Red Wings is ütött két gólt, és a rendes játékidőben meg is nyerték a meccset.

Az izgalmas Chicago-Detroit mérkőzés összefoglalója

"El sem hiszem, hogy idáig jutottunk. Annyira idegesítő, hogy szóhoz sem nagyon jutok" - ennyit tudott magából kipréselni Jonathan Toews, a Blackhawks fiatal játékosa a találkozó után, miközben a Minnesota-Dallas mérkőzésre várakozott.

Azon a meccsen a vendégek a saját kezükbe kapták a döntés jogát, "csak" nyerniük kellett, bármilyen formában. Az esélyük megvolt (a Wild már tuti kieső volt), a formájuk is (sorozatban négyszer győztek), mégsem tudtak élni a lehetőséggel. Bár sok helyzetet alakítottak ki, épp ezen a fontos találkozón váltak pontatlanná. A második játékrészben például összesen háromszor találták el ellenfelük kapuját. Igaz, hogy egy gólhoz az is elég volt, de összességében kevés.

A harmadik harmad kezdetén 3-3 volt az állás, de a korábbi Dallas játékos, Antti Miettinen a Wildnak szerezte meg a vezetést, majd az utolsó percben a kockáztatni kénytelen Stars még üres kapuba is kapott egy gólt, így nem kerültek be a rájátszásban.

A már régebben odajutó nagyok közül a Pittsburgh a négy találatot hozó második harmadjának köszönhetően 5-2-re verte az Atlantát, a Boston viszont 3-2-re kikapott a New Jersey Devils otthonában. A playoffról ezúttal lemaradó Ördögök egyébként ezzel a győzelemmel búcsúztatták edzőjüket, Jacques Lemaire-t, aki azóta ugyan megjárta már Minnesotát is, de mégis a klub egyik legsikeresebb szakvezetőjének számít az 1995-ös Stanley Kupa-győzelemmel.

A Florida Panthersnél nem volt szép búcsúztatás Peter DeBoernek, aki három éven át vezette a szakmai munkát a Párducoknál, de idén a Keleti Főcsoport utolsó helyén végzett az együttessel.

NHL, vasárnapi eredmények:

Chicago Blackhawks-Detroit Red Wings 3-4
New Jersey Devils-Boston Bruins 3-2
Atlanta Thrashers-Pittsburgh Penguins 2-5
Colorado Avalanche-Edmonton Oilers 4-3, hosszabbítás után
Minnesota Wild-Dallas Stars 5-3