Sportpolitika

Több mint százmillió forint támogatást kap a Magyar Paralimpiai Bizottság

  • MTI

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára és Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke hétfőn 108,3 millió forintról szóló támogatási szerződést írt alá.

"Az összeg a tavalyinak majdnem duplája, mivel 2010-ben e célfeladatokra összesen 72,7 millió forintot utalt a tárca" - jelentette ki Czene Attila az esemény alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy a múlt évben további 20 millió forint támogatást ítélt meg, melyet a paralimpiai felkészülés támogatására ebben az évben folyósított a NEFMI.

Gömöri Zsolt úgy fogalmazott, hogy ez az év nagy előrelépés a MPB részére, és a megduplázódó támogatás a költségvetésük jelentős részét, a teljes igény hetven százalékát le is tudja fedni.
Idén a működési és adminisztrációs feladatok támogatására 18 millió forint jut majd, míg az MPB és tagszervezetei (Magyar Parasport Szövetség, Magyar Látássérültek és MozgáskorlátozottakSzövetsége) támogatására összesen 90,3 millió forint támogatást állapított meg a minisztérium.

A támogatás magában foglalja többek közt a paralimpiai felkészülést, és a fogyatékossággal élők versenysportját nem paralimpiai versenyszámokban, a paralimpiai sportágak területén működő sportszövetségek, valamint a sportszervezetek ezzel összefüggő működési és szakmai feladatainak ellátását, a sportegészségügyi feladatok ellátását, sportszakember-képzési feladatokat, a sport által megvalósuló integrációt elősegítő programokat, illetve a hazai és nemzetközi versenyeken való részvételt is.

A Magyar Olimpiai Bizottság még további 55 millió forintot ad az MPB-nek a versenysport támogatására, valamint 15 millió forintot folyósított a Látássérültek Nemzetközi Sportszövetsége (IBSA) szervezésében rendezett Világjátékokon való részvételhez.