MLSZ

Bozsik, Détári és Kiss László is elkezdte a Pro-licencet

  • MTI
Címkék:

Tizennyolcan, köztük korábbi válogatott labdarúgók és szövetségi kapitányok kezdték meg hétfőn a Pro-licences edzőképző tanfolyamot.

mlsz"Az MLSZ stratégiájában szerepel az infrastruktúra fejlesztése, ez alól a humán infrastruktúra, azaz az edző- és bíróképzés sem kivétel. - mondta köszöntőjében Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. - Azt kívánom, legyen sikeres csapatuk, önök által pedig legyen sikeresebb a magyar futball."

Mezey György, az európai szövetség edzőképzésért felelős szakembere rövid előadásában elmondta, hogy nem stratégiát, edzésmódszereket és a tréningek levezetését oktatják a Pro-licences tanfolyamon, hanem a profi futball működését, illetve bemutatják a vezetőedző feladatait.

A magyar élvonalban 12 pontos előnnyel listavezető Videoton trénere kifejtette, hogy Magyarországon a klubmenedzsment a legnagyobb probléma. Példaként említette Kiss László pécsi menesztését, miközben a mecsekaljai csapat a vállalt céloknak megfelelően vezette az NB II Nyugati csoportját.

Ahogy fogalmazott: "itthon még mindig a szocialista modell működik, csak magánemberek pénzén".

"A legfontosabb a kapcsolattartás. Ebbe beletartozik a média, a tulajdonos, a támogatók, de az átigazolásoknál rendkívül fontos játékosmenedzserek és megfigyelők is. A vezetőedző felelős az edzésekért és megtervezi a munkát, de azt már segítői is elvégezhetik" - mondta Mezey.

A korábbi szövetségi kapitány szerint a játékosok adásvétele vezetőedzői feladat, ugyanakkor ez Magyarországon nem így működik. Ismertette, hogy a "futballországokban" a klubmenedzsment és a vezetőedző megállapodnak, mennyi pénz jut új játékosok megszerzésére, s azt szabadon használhatja fel a tréner, aki cserében vállalja a kitűzött cél elérését a csapattal.

Mezey az MTI kérdésére úgy válaszolt, fennáll a veszély, hogy ez a tudás Magyarországon elveszik, de abbéli reményét fejezte ki, hogy a klubvezetésekben is lezajlik majd egy olyan szemléletváltás, amely lehetővé teszi a Pro-licences tanfolyamon elsajátítható tudás felhasználását. Továbbá emlékeztetett arra, hogy a Pro-licences diploma megszerzésével nemcsak Magyarországon, hanem bárhol a világon vállalhat munkát a szakember.

A képzéssel kapcsolatban kifejtette, minimálisan 240 tanóra van előírva, amelyet nagyjából másfél év alatt végeznek el a hallgatók, akik kétszer egyhetes külföldi tanulmányúton is részt vesznek. Elárulta, a tanfolyam első felében elsősorban magyar, Pro-licenccel rendelkező szakemberek, majd a második felében több külföldi vezetőedző tartja az előadásokat. Utóbbiakkal kapcsolatban nem kívánt neveket mondani, amíg azok nem fogadták el a meghívást, de az egyik kiszemelt szakembernek a román Mircea Lucescút nevezte, mivel ő a Bajnokok Ligájában negyeddöntős ukrán Sahtar Donyecknél egy "keleti bástyát" épített fel.

Mezey örül annak, hogy az élvonalbeli együttesek vezetőedzői posztjához UEFA-előírás szerint szükséges Pro-licenc - s a korábbi évekkel ellentétben - jelenleg ez minden Monicomp Ligában szereplő gárda trénerének megvan.

A tanfolyamra felvételt nyert Bozsik Péter korábbi szövetségi kapitány is, aki az MTI érdeklődésére kifejtette: nem biztos, hogy az edzők a leggyengébb láncszemek a magyar futballban.

"Nem véletlenül nem vállaltam öt éve edzői feladatot, eddig is megvoltak az elvárásaim és elveim. A tanfolyamot elsősorban azért szeretném elvégezni, hogy ha lezajlik a szemléletváltás az egész magyar futballban, így a klubmenedzsmenti szinten is, ahogy az elmúlt fél év tapasztalatai erre utalnak, akkor ne legyen adminisztratív akadálya a szerepvállalásomnak" - mondta Bozsik.

A hétfőn kezdődött Pro-licences tanfolyamot 18-an kezdték meg: Bozsik Péter, Kenyeres Imre, Klement István, Tajti József, Kiss László, Lipcsei Péter, Horváth Ferenc, Neumann Gábor, Mátyus János, Máté Csaba, Bódog Tamás, Szijjártó István, Török László, Brekk János, Horváth Károly, Vincze István, Détári Lajos és Baranya István.