Úszás

Michael Phelps gondban lehet 200 pillangón

  • VNA

Saját szintjéhez képest szombaton gyengén úszott 200 pillangón Michael Phelps, akitől ráadásul az idei világranglista első helyét is elvették.

Michael Phelps pillangóúszása az amerikai bajnokságban
Bár az év elején még remek formát mutatott, három hónappal a világbajnokság előtt megrekedni látszik az amerikai úszó, Michael Phelps formája. A 14-szeres olimpiai bajnok az Ann Arborban rendezett Grand Prix versenyen kedvenc számában, a 200 méteres pillangóúszásban le is maradt a dobogóról. A szám világcsúcsát magáénak tudó Phelps ezúttal közel két és fél másodperccel maradt el (1:57,79) az általa tartott legjobb 2011-es időtől, így végül nem volt esélye a győzelemre. A versenyt a kínai Wu Peng (1:56,62) nyerte meg, aki több mint egy másodpercet javított idei legjobbján.

„Ha ez nem volt figyelmeztető jel, akkor semmi sem. Ez egy eléggé fájdalmas verseny volt számomra, főleg azért, mert a hajrában már nem tudtam úgy gyorsulni, ahogy általában egy 200 méteres futamon szoktam. Az egészen nyilvánvaló, hogy még hiányoznak az edzések a szervezetemből. De még mindig jobb, hogy ez most jött elő, mint adott esetben egy sokkal fontosabb versenyen” - nyilatkozta csalódottan Phelps, aki természetesen gőzerővel készül a július 16-31. között megrendezendő sanghaji világbajnokságra.

A márciusban 1:55,34-et úszó Phelps ráadásul a 200 méteres pillangóúszás idei rangsorában is leszorult az élről, hiszen a párhuzamosan zajló japán világbajnoki válogatón Macuda Takesi (1:54,12) és Szakata Riuszuke (1:55,11) is jobb időt úszott nála. A japánok remeklése persze nem csak Phelps számára aggasztó, hanem a magyar úszók sanghaji szereplése okán is, hiszen ebben a számban Cseh László és Biczó Bence is a világ élmezőnyéhez tartozik.