Premier League

Győzött az Arsenal, tovább élnek a bajnoki álmok

Az Arsenal nem botlott meg a győzelmi teher súlya alatt, 3-1-re legyőzte a Blackpoolt a Premier League 32. fordulójában. Az izgalmas, jó iramú mérkőzésen Ian Holloway csapata szinte végig partiban volt az Ágyúsokkal, de az Arsenal lassan felőrölte őket, és Diaby, Eboué és Van Persie találataival eldöntötte a három pont sorsát.

Premier League, 32. forduló:
Blackpool-Arsenal 1-3 (0-2)
Gólszerző: Taylor-Fletcher (52.), illetve Diaby (18.), Eboué (21.), Van Persie (76.).

Mivel az Ágyúsok első számú portása, Manuel Almunia megsérült a mérkőzés előtti bemelegítésnél, így a néhány hete reaktivált, 41 évs Jens Lehmann védte az Arsenal kapuját. A találkozón jubilált az Arsenal csapatkapitánya, Cesc Fabregas, aki 23 éve ellenére már a 300. meccsén lépett pályára.

Gyorsan megpróbálta rákényszeríteni akaratát a Blackpool a vendégekre, de néhány perc tapogatózás után az Arsenal is feléledt, pörgős játékot láthatott a Bloomfield Roadra kilátogató 17 ezer néző, oda-vissza helyzetek sora alakult ki.

Majd a mérkőzésbe belelendülő Arsenal két gyors gólt szerzett: előbb a 18. percben Fabregas szerzett labdát a saját térfelén, amivel Robin van Persie-t indította a bal oldalon, aki mesterien tálalt a középen érkező Abou Diaby elé, akinek rutinmunka volt besegítenie a labdát a hálóba (0-1).


Alig ocsúdott fel a Blackpool a gól után, megint kaptak egyet: Eboué kényszerítőzött Nasrival, majd 8 méterről kilőtte a jobb felső sarkot (0-2).

Eboué ünnepel

A kétgólos hátrány megtörte Ian Holloway együttesét, ellenfele még tovább növelhette volna az előnyt, Nasri előbb közelről a kapusba lőtte a labdát, majd a jobb kapufát találta telibe, a 40 percben Diaby az üres kapuval állt szemben, de túlcifrázta a cseleket, a védők szereltek, majd Van Persie szerzett les miatt érvénytelen gólt. A félidő vége előtt szépíthetett volna az Arsenal, a Lehmann kapuja előtti kavarodásban Clichy tisztázott a gólvonalról. 2-0-ás előnnyel vonult szünetre az Arsenal, de korántsem lehettek biztosak a játékosok a három pontban, a rivális Manchester United például kétszer is ilyen hátrányból tudott fordítani a szezonban, egyszer épp a Blackpool ellen.

A szünetben felrázta fiait Ian Holloway, a második félidő ismét a hazaiak rohamaival indult, és ezúttal gólra tudták váltani: az 52. percben Lehmann buktatta a kapura törő D. J. Campbellt, de a játékvezető továbbengedte az akciót, Taylor-Fletchernek csak az üres kapuba kellett passzolnia (1-2).


A Blackpool a gól után még jobban nyomás alatt tartotta az Arsenalt, ami a mérkőzésnek is nagyon jót tett, bár az első félidőt sem lehetett unalmasnak nevezni. A vendégek részéről Van Persie előtt adódott több lehetőség, de előbb túlcselezte magát, majd fél méterről elvétette a bal alsót, és a kapu feletti lelátót is kilőtte. A hollandnak a 76. percben csak sikerült sokadik lehetőségét sikerült gólra váltania: Diaby cselezte ki Campbellt még a saját tizenhatosánál, majd indította a jobb oldalon megiramodó The Walcottot, utóbbi középre passzolt Van Persie-nek, aki a hálóba passzolt (1-3).


Az első félidő megismétlődött: a hazaiak kezdték lendületesebben a második felvonást is, de aztán magára talált Arsene Wenger csapata, és gólra váltotta fölényét.

Az meccs hátralévő részében is kezében tartotta az irányítást az Arsenal, de az eredmény nem változott. A győzelemmel járó három ponttal az Ágyúsok tartják a lépést a szombaton a Fulhamet verő Manchester Uniteddel, hét pont a hátrányuk és egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak riválisuknál.

Szombaton:
Manchester United-Fulham 2-0 (2-0)
Gólszerző: Berbatov (12.), Valencia (32.)

Blackburn Rovers-Birmingham City 1-1 (1-1)
Gólszerző: Hoilett (45.), illetve Bowyer (32.)

Bolton Wanderers-West Ham United 3-0 (2-0)
Gólszerző: Sturridge (14., 51.), Lee (20.)

Chelsea-Wigan Athletic 1-0 (0-0)
Gólszerző: Malouda (67.)

Sunderland-West Bromwich Albion 2-3 (2-1)
Gólszerző: Shorey (10., öngól), Bardsley (31.), illetve Odemwingie (29.),   Mulumbu (54.), Scharner (72.)

Tottenham Hotspur-Stoke City 3-2 (3-2)
Gólszerzk: Crouch (11., 34.), Modric (18.), illetve Etherington (27.), Jones (41.)

Wolverhampton Wanderers-Everton 0-3 (0-3)
Gólszerző: Beckford (21.), P. Neville (39.), Biljalentyinov (45.)

Később:
Blackpool-Arsenal 14:30
Aston Villa-Newcastle United 17:00

Hétfőn:
FC Liverpool-Manchester City 21:00