Serie A előzetes

A Milan és a Napoli idegenben növelheti előnyét, az Inter hazai pályán javíthat

Az Udinese a Roma ellen tehet újabb nagy lépést a BL-selejtező felé

A Serie A 32. fordulójában a Fiorentina-Milan lehet a forduló slágermérkőzése, noha a hazaiak számára nagyon rossz jel lehet Adrian Mutu hiánya. A Napoli szintén idegenben lép pályára, és bár a Bologna nem egyszerű ellenfél, Hamsikéknak kötelező a győzelem, ha komolyan meg akarják szorongatni a Milant. Az Inter a múlt héten kikapott városi riválisától, hétközben pedig gyakorlatilag búcsúzott a BL-től is, így van mit kijavítania Leonardo fiainak.

Ibrahimovic lő gólt a Fiorentina ellen a Milanban a Serie A-ban 2010 őszén

Internazionale-Chievo
szombat 18:00 (Digi Sport Plusz)
hatharom-tipp: 1
A két csapat elmúlt három San Siórban lejátszott mérkőzésre élvezetesre sikerült, egyszer 4-2-re, kétszer pedig 4-3-ra győzött az Inter. A címvédőnek ezúttal is nagyon nagy szüksége lenne egy látványos diadalra, hiszen a múlt heti vereségükkel ötpontos hátrányba kerültek a Milan mögött, ráadásul hétközben a Schalke elleni hazai pályán elszenvedett 5-2-es vereséggel gyakorlatilag a BL-től is elbúcsúzhatnak. A novemberben Veronában elszenvedett vereség azért óvatosságra kell, hogy intse Eto'o-ékat, de egyébként nagy meglepetés lenne, ha nem tartanák otthon a három pontot. A kérdés, hogy Leonardo képes-e újra felrázni a csapatot, ahogy az közvetlenül az érkezése után, januárban tette.

Udinese-Roma
szombat 20:45 (Digi Sport Plusz)
hatharom-tipp: 1
Az Udinese az előző fordulóban szenvedte az első vereségét 2011-ben, de így is maradt a negyedik helyen, mivel a Lazio a Napoli, a Roma pedig a Juventus elleni rangadót bukta el. Az udineiek és a Farkasok között így hat pont a különbség, utóbbiak a hatodik pozícióban állnak. A két együttes utolsó két egymás elleni mérkőzését a Roma nyerte, ráadásul Francesco Totti egyik kedvenc ellenfele az Udinese, tíz gólt szerzett ellenük. A másik oldalon viszont Di Natale és Sánchez már 37 találatot hozott össze a szezonban, amivel az olasz bajnokság legeredményesebb csatárduójának számítanak. A két látványos támadójátékra képes csapat mérkőzésén talán a szokásosnál is nagyobb szerepe lesz a támadók napi formájának.

Juventus-Genoa
vasárnap 12:30 (Digi Sport)
hatharom-tipp: 1
A Juve előtt nagy lehetőséget teremthet a Roma esetleges szombati veresége, hiszen a kétpontos hátrányt egypontos előnnyé változtathatják, és feljöhetnek a már Európa Liga-szereplés érő hatodik helyre. A Genoa jelenleg a tizenkettedik, és bár matematikailag még messze nem biztos a bennmaradásuk, a hátralévő fordulókban még bőven találkoznak verhetőnek tűnő ellenfelekkel (pl.: Brescia, Lecce, Sampdoria, Cesena), azaz nem biztos, hogy a Juventus ellen kell mindent kiadniuk magukból. Az is igaz viszont, hogy az utóbbi öt mérkőzésükből csak egyet tudtak megnyerni (és háromszor kikaptak), azaz szükségük lenne a pontok szaporítására. Torinóban viszont az utolsó hét mérkőzésükön nem tudtak nyerni, sőt, hatszor kikaptak.

Bari-Catania
vasárnap 15:00
hatharom-tipp: 2
Rudolf Gergelyék a múlt heti, Parma elleni győzelmükkel tizenkét meccses nyeretlenségi sorozatot szakítottak meg, de így is vastagon, kilencpontos hátránnyal az utolsó helyen állnak. Ráadásul hazai pályán az elmúlt öt mérkőzésükön csak két pontot szereztek. A Catania viszont az egyetlen gárda, amely még mindig nem tudott idegenben nyerni, jobb lehetőségük nem nagyon lehet a sorozat megszakítására, mint az ligautolsó elleni találkozó.

Cagliari-Brescia
vasárnap 15:00
hatharom-tipp: 1
A hazaiak az abszolút kényelmet jelentő 10. helyen állnak, a vendégek viszont utolsó előttiek, azaz komoly pályázók a kiesésre. Utóbbiak, azaz Vass Ádámék előző fordulóban magabiztosan nyertek a Bologna ellen, de idegenben eddig nem sok babér termett a számukra. Csak egyszer tudtak nyerni, Szardínia szigetén ráadásul az előző nyolc mérkőzésből hétszer kikaptak.

Lazio-Parma
vasárnap 15:00
hatharom-tipp: 1
A rómaiak a múlt héten közönségszórakoztató mérkőzésen kaptak ki a Napoli elleni rangadón, és ezzel nem tudták kihasználni az Udinese vereségét. Ezúttal már tudni fogják az előttük álló zebracsíkosok és a mögöttük álló városi rivális Roma mérkőzésének eredményét, de bármi is lesz ott a végkimenetel, nekik nyerniük kell. Ha az Udinese kikapna megelőzhetnék őket, ráadásul a Farkasok elől is menekülniük kellene, ha fordított végeredmény születne, akkor pedig a kétpontos hátrányuk megtartásáért kellene küzdeniük. Egy Napoli ellenihez hasonlóan gólerős játékkal könnyű dolguk lehetne a viszonylag sok találatot benyelő Parma ellen, de a Sasok alapvetően nem a támadásokra építik a taktikájukat, így várhatóan nem lesz könnyű a szülés ezúttal sem.

Bologna-Napoli
vasárnap 15:00 (Digi Sport Plusz)
hatharom-tipp: 2
A Bologna közelmúltbeli hazai mérlege nagyszerű a Napoli ellen (hat meccs, öt győzelem), ráadásul Marco Di Vaio személyében egy tizenkilenc gólos csatárral rendelkeznek. Az is igaz ugyanakkor, hogy a játékuk erősen függ a támadó teljesítményétől, a csapat utóbbi hét góljából ötöt ő lőtt. A Napoli viszont története egyik legjobb szezonját futja, második helyen állnak a tabellán, komoly esélyük van még a bajnoki címre is - bár a klucsmeccseken nem mindig sziporkáztak. Ezúttal nem lesz ott a csapatban a Lazio elleni 4-3-as győzelmhez mesterhármassal hozzájáruló Cavani, amit akár meg is érezhet a csapat, de azért Hamsiktól és Lavezzitól így is retteghetnek a hazaiak.

Sampdoria-Lecce
vasárnap 15:00
hatharom-tipp: 1
A hazaiaknál a múlt heti 0-0 és a vele megszerzett egy pont már a siker kategóriájába esik a mostanában látott formájukat figyelve. Ősszel a Samp nyerte a két csapat mérkőzését, de annak a győzelemnek az a Pazzini volt a főhőse, aki azóta már az Interben játszik, és aki hiányzik is jócskán a genovaiaktól. A Lecce ellen leginkább a vendégek védelmében bízhatnak, amely a leglyukasabbnak számít a Serie A-ban.

Palermo-Cesena
vasárnap 15:00
hatharom-tipp: 1
A Palermónak katasztrofális februárja és márciusa miatt már szinte biztosan le kell mondania a nemzetközi szereplésről - megverték ugyan a Milant, de mellette hatszor kikaptak -, de a kiesőjelölt Cesena ellen azért illene győzniük. Igaz, ehhez gólokat is kellene lőni, ami szintén nem nagyon ment az elmúlt hat fordulóban. A Delio Rossit váltó Serse Cosmi alig egy hónapot bírt ki a kispadon, kirúgták, visszajött a helyére az elődje. A vendégek ugyan csak egyszer kaptak ki a legutóbbi hat fordulóban, de idegenben is csak egyszer tudtak nyerni hét alkalomból.

Fiorentina-Milan
vasárnap 20:45 (Digi Sport)
hatharom-tipp: 2
A Violák hatmeccses veretlenségi sorozatnál járnak, és otthon egyébként is csak egyszer kaptak ki a szezonban, de ezúttal nem lesz ott a csapatban eltiltás miatt Mutu, aki meghatározó hatással van a játékukra. A vendégeknél Cassano hasonlóképpen hiányozni fog, de a Milannál azért nagyobb a választék klasszis támadók terén, így őket valószínűleg kevésbé viseli ez meg. Igaz, hogy 1992 óta nem lőttek kettőnél több gól Firenzében, az utóbbi három alkalommal még ez a visszafogottság is elég volt az idegenbeli győzelemhez.

Az állás:

1. AC Milan       31   54-22    65 pont
2. Napoli 31   50-30    62
3. Internazionale  31   56-35    60
4. Udinese         31   56-32    56
5. Lazio           31   39-29    54
6. AS Roma         31   47-43    50
7. Juventus        31   47-38    48
8. Palermo         31   45-50    43
9. Fiorentina      31   37-33    42
10. Cagliari        31   37-36    42
11. Bologna         31   34-40    40
12. Genoa           31   29-34    39
13. Chievo          31   30-32    36
14. Catania         31   29-40    35
15. Sampdoria       31   25-34    32
16. Parma           31   30-43    32
17. Lecce           31   33-52    31
18. Cesena          31   27-43    30
19. Brescia         31   27-39    29
20. Bari            31   19-46    20
A Bolognától 3 büntetőpont levonva.