Malajziai Nagydíj

Webber nyerte a Red Bull-McLaren csata első felvonását Malajziában

  • Kele János

Olybá tűnik, nem csak ámítás volt az Ausztráliában látott McLaren- és Red Bull-parádé - a két istálló ugyanis a mai szabadedzések eredményeit látva egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből. Mögöttük, jócskán lemaradva érkezik a Ferrari és a Mercedes.

Mark Webber a Red Bull Renault pilótája a Maláj Nagydíj szabadedzésén.
Korábban magam is azt mondtam, nem szabad különösebben nagy jelentőséget tulajdonítani az idénynyitó Ausztrál Nagydíjnak, hiszen az előző években már megtanulhattuk: a melbourne-i erőviszonyok sokszor köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Az első sepangi gyakorlások eredményei azonban azt mutatják, tévedtem, hiszen a Red Bull és a McLaren továbbra is jócskán a mezőny előtt jár, olyannyira, hogy ezúttal a többiek lőtávolon belülre sem tudtak keveredni.

Érdekes módon azonban a wokingiak jóval közelebb férkőztek a világbajnoki címvédő osztrák alakulathoz, mint Ausztráliában - különösebben nagy különbség nem is volt a két istálló pilótái között a második szabadedzésen. Az elsőt ugyan Webber utcahosszal nyerte, de azért azt illik tudni, hogy a pénteki első edzés eredményeiből dőreség messzemenő következtetéseket levonni. No, nem mintha a másodikból nagyon lehetne, de azért ott már mégiscsak érdekesebb, egyszersmind nagyobb indikátor-szintet megütő eredmények születtek.

Amit látnunk kell, az az, hogy a Red Bull ugyan egyértelműen veszített melbourne-i hatalmas előnyéből, ám még így is bőven van annyira jó, hogy az élen csatázhasson. Ausztrália után már sejteni lehetett, hogy legnagyobb ellenfele a McLaren lesz a szezon első versenyein, ám a téli tesztszezon alapján gyakorlatilag elképzelhetetlennek tűnt, hogy a wokingiak bármelyik versenyhelyszínen is különösebben megközelítsék a Red Bullokat. Itt, Malajziában azonban egyelőre meglepően jók, a második edzésen simán befészkelték magukat a két Vörös Bika közé, ráadásul a hosszabb etapokon sem volt különösebben nagy a lemaradásuk.  Az mindenképpen érdekes lehet, hogy vajon melyik csapat, miként koptatja el a gumikat hosszabb távon - a kicsi különbségből fakadóan a verseny során ez lehet majd a döntő faktor a két gigász között. Meglepő, de ha szigorúan csak a második szabadedzést nézzük, akkor az látszik, hogy mind Webber, mind Vettel jobban sáfárkodott az abroncsaival a hosszabb etapokon, mint a mclarenesek - holott eddig éppen ennek az ellenkezője volt az általános vélekedés.

Vettel és Button az edzés végén teljesen megtankolt autókkal, lágy gumikon (ergo futamkezdetet szimulálva) egyszerre kezdtek bele a saját etapjukba, és láss csodát, az utolsó körökben a címvédő bajnok már fél- és egy másodperces fórba került az angollal szemben. Előtte szinte tizedre azonos volt a tempójuk, így azt hiszem talán megengedhető az a magabiztos kijelentés, miszerint a Red Bull kíméletesebben bánt a gumikkal ma, mint a McLaren. És még mielőtt valaki megemlítené, hogy Button esetleg valamilyen hibát vétett (kockásra fékezte például a gumikat), és emiatt alakult ki az igencsak szignifikáns különbség, jelzem, hogy szinte tizedre azonosan megjelent ez a különbség az etapjukba néhány perccel később belefogó Webber és Hamilton esetében is. Véletlen? Én nem hinném…

Mint ahogyan azt sem, hogy a Ferrari vagy a Mercedes normál körülmények között felvehetné a versenyt az előbb emlegetett tandemmel. Bár Michael Schumachernek voltak szép momentumai a mai nap során (délelőtt a harmadik lett, délután pedig a nagy négyes mögött ötödik), és mindkétszer verte Rosberget, arra azért nem vennék mérget, hogy holnap nem jön elő megint a már egy éve folyamatosan tartó időmérő-fóbiája. Ha valaki nem tudná, a német legenda a tavalyi év során szinte folyamatosan kikapott a csapattársától a kvalifikációkon, és bár a különbség sosem volt nagy, azért 2-4 tized konstansan becsúszott minden egyes versenyhétvégén. Bár sokan remélték, hogy ez idénre változik, Ausztráliában is ismét besült a hátszeres bajnok az időmérőn - pechjére az a két tized éppen négy helyet jelentett a rajtrácson, és azt, hogy a középmezőny sűrűjében sikerült belekeverednie egy rajtbalesetbe. Most úgy tűnik tehát, hogy a Brawnból gyárivá vedlett alakulatnak esélye sem lesz felvenni a versenyt a McLarennel vagy a Red Bullal - ám azt sem szabad elfelejteni, hogy mindkét mai szabadedzést DRS nélkül abszolválták a stuttgartiak. Ki tudja, az 1,2 másodperc talán így is sok, de tény, hogy egy pénteken összeszedett (DRS-szel kalkulálva) 5-6 tizedes lemaradásból már korántsem szabad olyan elhamarkodott következtetéseket levonni.

A Mercedes esetében legalábbis nem, mivel ők előálltak egy igencsak erős érvvel, már ami a jelentős lemaradásukat indokolja. A Ferrari jelenleg még adós egy ilyennel, éppen ezért jelenleg csak abból tudunk kiindulni, hogy a délutáni gyakorláson Massa a 6., míg Alonso a 9. lett, előbbi 1,2, utóbbi 1,7 (!) másodperces lemaradással. Ezek pedig ugye nem kifejezetten rózsás adatok… persze nem szabad leírni a Ferrarit, Melbourne-ben is láthattuk, hogy a versenytempójukkal nincsen különösebben nagy gond, talán idénre a taktikát is sikerül összerakniuk - így pedig feljebb kapaszkodhatnak a ranglétrán. Azt se felejtsük el, hogy a péntek általában a beállítások keresésével telik el, és igencsak sokszor előfordul, hogy valakinek nem sikerül megtalálnia a legjobb konfigurációt az adott aszfaltcsíkra. Schumacher tavaly egész évben erre panaszkodott, így lehet, hogy Alonso kilencedik helyen való poroszkálásának okát akár ebben is kereshetjük.

És akkor pár szóban szólnék a többi csapatról is, hiszen bár sok vizet nem zavartak, azért a Ferrari és a Mercedes harmatos tempójától nem sokkal voltak elmaradva. A Renault-nál főhetett a fejük a mérnököknek, hiszen Petrovnak kétszer is elszállt az első felfüggesztése (tavaly Buemitől láttunk hasonlót Kínában), így aztán gyakorlatilag az egész napot azzal töltötték a francia csapat szerelői, hogy javították a feltehetően gyári hibás alkatrészeket. A Williams meglepően jó volt, mert bár Maldonado már tegnap lenyilatkozta, hogy sokkal jobbak lesznek, mint Melbourne-ben voltak, azért olyan sok hitelt én nem adtam a szavának. Meg egyébként is, az ausztráliainál jobb teljesítményt nem lesz nehéz nyújtani… Kicsit hátrébb a sorrend megtippelhetetlen, a Toro Rosso, a Sauber és a Force India gyakorlatilag egy kupacban tömörül, mögöttük a Lotus kapaszkodik légüres térben, a Virgin és a HRT pedig a 107%-kal küzd, némi meglepetésre utóbbi sem teljesen esélytelenül.

Folytatás holnap hajnalban a harmadik szabadedzéssel, majd pedig reggel a kvalifikációval. Ugye ti is látjátok, hogy igencsak lesz mire figyelnünk...

Malajziai Nagydíj, második szabadedzés:

1. Mark Webber (Red Bull-Renault)     1:36.876  
2. Jenson Button (McLaren-Mercedes)      1:36.881  
3. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes)        1:37.010   
4. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault)    1:37.090   
5. Michael Schumacher (Mercedes)    1:38.088   
6. Felipe Massa (Ferrari)      1:38.089       
7. Nico Rosberg (Mercedes)    1:38.565      
8. Nick Heidfeld (Renault)     1:38.570     
9. Fernando Alonso (Ferrari)      1:38.583    
10. Jaime Alguersuari (Toro Rosso-Ferrari)     1:38.846       
11. Pastor Maldonado (Williams-Cosworth)      1:38.968     
12. Rubens Barrichello (Williams-Cosworth)      1:39.187     
13. Vitalij Petrov (Renault)     1:39.267     
14. Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari)     1:39.398     
15. Sergio Pérez (Sauber-Ferrari)    1:39.603
16. Paul di Resta (Force India-Mercedes)      1:39.625     
17. Adrian Sutil (Force India-Mercedes)       1:39.809     
18. Sebastien Buemi (Toro Rosso-Ferrari)   1:40.115    
19. Timo Glock (Virgin-Cosworth)      1:40.866   
20. Jarno Trulli (Lotus-Renault)      1:41.890
21. Narain Karthikeyan (Hispania-Cosworth)    1:43.197    
22. Vitantonio Liuzzi (Hispania-Cosworth)    1:43.991          
23. Heikki Kovalainen (Lotus-Renault)      1:44.886     
24. Jérome D'Ambrosio (Virgin-Cosworth)         -