Vélemény

Topligák - Anglia, ahol már semmi sem változik

  • Kele János

Kíváncsi vagy, kik nyerik az európai topligák idei kiírásait? Vagy egyszerűen érdekelnek a valós esélyek, ám eddig nem volt időd végigböngészni a hátralévő meccseket? Sorozatunkban körbejárjuk a nagy európai bajnokságokat, megvizsgáljuk, melyik csapat hogyan áll jelenleg, és vajon milyen kilátásokkal bír a jövőre nézve. Sőt, egészen odáig elmegyünk, hogy bajnokot is hirdetünk. Kezdésként jöjjön a Premier League, ahol elvileg még három klub is befuthat, gyakorlatilag azonban csak egyetlen egy, a Manchester United veszítheti el a címet.

Miért gondolom ezt? Egyszerűen azért, mert mind a józan ész, mind a tabella, mind az elmúlt néhány év, évtized tapasztalatai erre engednek következtetni. A Manchester United évek hosszú sora óta verhetetlen tavasszal (kivétel a tavalyi év, amikor beleszaladtak a késbe), idén ráadásul igazi vetélytársa sincsen. Így történhetett, hogy kilenc döntetlenjük és három vereségük ellenére is magasan a tabella élén állnak a Vörös Ördögök - holott tizenkét nyeretlen mérkőzéssel pár szezonnal ezelőtt maximum a harmadik helyért lehettek volna versenyben. Most azonban úgy is vezetnek, hogy gyakorlatilag egyetlen egyszer sem játszottak igazán jól a szezonban - bár a dolgok ilyetén való alakulásához azért az sem ártott, hogy az Arsenal és a Chelsea hullámvasútszerűen ingázzon pokol és mennyország között.

A Manchester United hátralévő mérkőzései:
Fulham otthon
Newcastle idegenben
Everton o
Arsenal i
Chelsea o
Blackburn i
Blackpool o
Innen azonban már egyszerűen nem veszíthet a United, pláne, hogy a Bajnokok Ligájában idegenben is le tudta győzni a feltámadni látszó Chelsea-t - ez pedig önbizalom szempontjából sem mellékes. Pedig néhány hete még biztos voltam benne, hogy fel kell adnia a BL-t, hogy teljes mértékben az FA-kupára és a bajnokságra koncentrálhasson, és végül meg is nyerje azokat. Most azonban már gyakorlatilag a BL-döntő kapujában állnak (az utóbbi évek leggyengébb keretével), a bajnoki cím a kezükben, és az FA-Kupában is a City jelenti az utolsó igazi akadályt. Akár még Treble is lehet ebből (ha összejönne, az évezred vicce lenne), de a realitás az egy-két megszerzett kupa. Az egy a minimum, a kettő az álom - a három pedig, amint említettem, egy vicc lenne.

Premier League esélylatolgatás

És hogy kiknek a testén keresztül vezet az út a Premier League trófeájához? A Fulham ellen otthon nem lehet gond, a Newcastle mostanság Fergusonék egyik kedvenc ellenfele, az Everton ugyan mumos, de otthon mindenképpen verhető - így az az igazság, hogy az Arsenal-Chelsea tandem az utolsó szalmaszálba kapaszkodhat bele a United elleni meccsén. Nem lennék meglepve, ha Fergie mindkét összecsapásból egy ikszet akarna kihozni, már csak azért sem, mert az eredmények ekképpen való alakulásával tulajdonképpen be is biztosítaná csapatának a rekordot jelentő, 19. bajnoki elsőséget.

Az Arsenal hátralévő mérkőzései: Blackburn o
Blackpool i
Liverpool o
Tottenham i
Bolton i
Manchester United o
Stoke i
Aston Villa o
Fulham i
Ehhez persze lesz egy-két szava az Arsenalnak is, amely bár meglehetősen hektikusan szerepel mostanság, azért nem lebecsülendő ellenfél. Wenger fiai időtlen idők (egészen pontosan 2005) óta nem nyertek trófeát, s mivel idén valami egészen elképesztő módon sikerült elbénázniuk a Ligakupa döntőjét a félelmetes Birmingham City ellen, és a BL-t is elbukták a Barcelonával szemben, már csak a bajnokság maradt a londoniaknak. Legutóbb a West Brom ellen sült be az állítólag nagyon hatásos "Wenger-way", de temetni még nem kell őket, hisz a sorsolásuk sokkal kedvezőbb a Unitedénél: ugyan mennek még a White Hart Lane-re, de a Liverpoolt és a Manchestert is otthon fogadják - miközben délutáni matinénak tűnő mérkőzéseken tehetik el láb alól a Blackburn, Blackpool, Fulham, Stoke és Villa-szerű ellenfeleket. Meglepődnék, ha végül odaérnének a bajnoki címre a végén, de tény, van még rá némi esélyük.

A Chelsea hátralévő mérkőzései:
Wigan o
West Brom i
Birmingham o
West Ham o
Tottenham o
Manchester United i
Newcastle o
Everton i
És a Chelsea? Pár napja még úgy gondoltam van némi sanszuk a győzelemre, ám azóta érkezett a jó nevű Walters, a még jobb nevű Giggs és Rooney - a kékeknek pedig befellegzett. A Stoke otthonában akkor is kínos döntetlenre végezni, ha a szerencse láthatóan elpártol a csapatodtól, úgy viszont pláne ciki a végeredmény, ha előtte hetekig azzal kürtölöd tele a sajtót, hogy na, akkor innen mindent és mindenkit a földbe döngölünk. A Chelsea gyakorlatilag négy nap alatt elszállt, a Stoke elleni döntetlen után otthon dőlt a kardjába a Manchester ellen, ez pedig olyan lelki traumát okoz majd a játékosoknak, hogy végleg elszáll minden ihletük. Pedig nem ártana figyelniük, hiszen, ha nagyon összeesnek, még a BL-helyet is elbukhatják - az pedig aztán tényleg maga lenne az Apokalipszis Abramovics bandája számára.Abramovics bandája számára.

Premier league tabella