Sportgazdaság

Az indiai piac felé kacsintgat az NBA

  • Vásárhelyi Tamás

Április elejétől kezdve Indiában is lehet vásárolni hivatalos NBA mezeket. Az észak-amerikai profi kosárlabda liga felismerte a világ egyik legnépesebb országában rejlő lehetőségeket.

Bár India a népesség számot tekintve az egyik legdinamikusabban növekvő ország, az ottani sportpiac – egyelőre – kiaknázatlan. Az amúgy krikett őrült országban az utóbbi időben fokozatosan növekszik az amerikai major sportok népszerűsége, amelyet az NBA szeretne is kihasználni. Április 5-től kezdve ugyanis az ország 200 Adidas boltjában már lehet vásárolni hivatalos NBA mezeket is. A rájátszás közeledtével természetesen a legnagyobb sztárok (LeBron James, Dwight Howard, Kobe Bryant, Kevin Garnett) mezei kerülnek elsőként a polcokra, de a tervek szerint a termékválaszték folyamatosan növekszik majd.

Az észak-amerikai profi kosárlabda liga az utóbbi időben már több fronton is nyitott India felé, amely eddig elsősorban kosárlabda pályák építésében, egykori és jelenkori játékosok jótékonysági akcióiban nyilvánult meg, emellett pedig elindult az Indiára optimalizált NBA honlap is. Az indiai szurkolók korábban csak az Interneten (vagy a fekete piacon gyenge minőségű másolatok formájában) juthattak hozzá NBA-s mezekhez, mostantól azonban az eredeti trikókhoz is könnyebben juthatnak hozzá. „Ez egy nagy előrelépés számunkra, hiszen a nálunk igazi sztárokként kezelt játékosok mezeihez most már első kézből tudunk hozzájutni.” – lelkendezett Akash Jain, a liga Indiáért felelős vezetője.

Heidi Ueberroth, az NBA nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője pedig elmondta, hogy céljuk egyértelműen az, hogy néhány éven belül a kosárlabda a krikett utáni második legnépszerűbb sportággá váljon Indiában. A Forbes gazdasági magazin információja szerint a most bevont Adidas cég is a piac bővülésében bízik, nem véletlen, hogy az elmúlt években 400-ról 800-ra növelte az Indiában található boltjai számát, ráadásul idén még további 125 üzlet megnyitását tervezi.

Szakértők szerint az NBA szemüvegén keresztül nézve India most ott áll, mint ahol Kína volt két évtizeddel ezelőtt. Akkor Yao Mingnek köszönhetően soha nem látott népszerűségnek indult a liga a világ legnépesebb országában, most pedig hasonló robbanásszerű fejlődésre várnak Indiában is. Egyelőre a Minghez hasonlóan „eladható” játékosa ugyan még nincs Indiának, de addig is van mire építeni, hiszen a népesség növekedés mellett folyamatosan nő a tehetős és fizetőképes indiaiak száma, akik szívesen áldoznak a sportra.