Európa Liga

A Benfica lerendezte Dzsudzsákékat

A lisszaboni klub magabiztos, 4-1-es győzelmet aratott a Dzsudzsák Balázzsal felálló PSV Eindhoven felett az Európa Liga negyeddöntőjének első mérkőzésén. A holland csapat végig alárendelt szerepet játszott, a visszavágón három gólra lesz szükségük a továbbjutáshoz.

A PSV elég visszafogottan kezdte a találkozót, a portugálok pedig szép támadásokat vezettek. A 7. percben Pablo Aimar kapufáig jutott, Andreas Isaksson már verve volt az esetnél. Egy perccel később Javier Saviola tüzelt 20 méterről, de nem találta el a hollandok kapuját.

Salvio a PSV ellen - Fotó: AFP
Hazai csapathoz méltóan rohamozott a Benfica, Óscar Cardozo kétszer is veszélyeztetett, de mindkét ballábas lövése kapu mellett szállt el. A 27. percben Saviola maradt üresen, de az argentin csatár sem tudott gólt lőni. A PSV elég szellősen védekezett, nem rajtuk múlt, hogy nem kerültek hátrányba.

A 34. percben Cardozo bevette Isaksson kapuját, de a játékvezető asszisztense lest jelzett, így a találat nem volt érvényes. Három perccel később azonban már szabályos gólt is lőtt Jorge Jesus csapata. Cardozo kapott remek labdát, de lövését blokkolták, a második hullámban érkező Aimar viszont már nem hibázott (1-0).

A lefújás előtti percben kétgólosra nőtt a hazaiak előnye. Fabio Cointrao erőszakosan tartotta meg a labdát a baloldalon, beadása pedig Eduardo Salvio elé került, aki közelről bepofozta a labdát a kapuba (2-0). Isaksson megsérült az esetnél, de folytatni tudta a játékot.

A fordulás után gyakorlatilag az első hazai helyzetből megszerezte 3. gólját a Benfica. Cardozo ugratta ki Salviót, az argentin csatár pedig éles szögből kilőtte a hollandok kapujának hosszú sarkát (3-0).

Az 58. percben Berg szépíthetett volna, de a svéd csatár rendkívül körülményes volt, mire lendítette a lábát, négy hazai védő vette körbe. Az ellentámadásból Saviola lőhetett volna gólt, de a kísérlet kapu fölé szállt. Dzsudzsákék védelme hihetetlen hibákat követett el. A 64. percben a mezőny talán legalacsonyabb játékosa, Saviola fejelhetett volna gólt, Bouma az utolsó pillanatban vetődött a labda útjába.

Berg sokadik helyzetét sem tudta értékesíteni, a 67. és a 73. percben is lehetősége volt a szépítésre, de mindkét alkalommal rosszul döntött. A mérkőzés utolsó harmadára és persze a háromgólos előny tudatában a hazaiak átengedték a kezdeményezést a PSV-nek.

Ez meg is bosszulta önmagát, hiszen a Berg helyére beállt Zakaria Labyad a 80. percben első labdaérintéséből megszerezte a hollandok szépítőgólját (3-1).

A hosszabbítás utolsó percében Pereira futott el a jobb oldalon, beadása megtalálta Saviolát, aki fordulásból lőtt góljával újra háromra növelte a két csapat közti különbséget (4-1). A Benfica 4-1-re tudott nyerni, Dzsudzsák Balázsék rendkívül nehéz helyzetbe hozták önmagukat, a visszavágón legalább három gólra lesz szükségük a továbbjutáshoz.

Európa Liga, negyeddöntő első mérkőzés:

Benfica-PSV Eindhoven 4-1 (2-0)

gólszerzők: Aimar (37.), Salvio (45., 52.), Saviola (93.) ill. Labyad (80.)

További eredmények:

FC Porto-Szpartak Moszkva 5-1 (1-0)
gólszerzők: Falcao (38., 84., 90+1.), , Varela (65.), Maicon (70.), illetve K. Kombarov (71.)

Villarreal-Twente 5-1 (3-0)
gólszerzők: Marchena (22.), Borja Valero (43.), Nilmar (45+1., 80.), Rossi (55.), illetve Janko (90+1.)

Dinamo Kijev-Sporting Braga 1-1 (1-1)
gólszerzők: Jarmolenko (6.), illetve Vukojevic (13. - öngól)


A visszavágókat április 14-én rendezik.