Forma-1

Massa egyensúlyt vár az FIA-tól

A hétvégén Malajziában folytatódik a Formula-1-es világbajnokság, az idénynyitó ausztrál versenyt követően másodszor rendeznek olyan futamot, ahol a pilóták menet közben állíthatják a hátsó szárny dőlésszögét. A tervek szerint a sepangi pálya két, egymást követő hosszú egyenesében lehetne használni a DRS-nek nevezett rendszert. A Ferrarit vezető Felipe Massa szerint azonban jobb lenne, ha csak a célegyenesben állíthatnák a sofőrök a szárnyat.

Felipe Massa, a Ferrari brazil pilótája az Ausztrál Nagydíjon
A szezon előtti szabálymódosításoknak az eredménye az állítható hátsó szárny, amely Ausztráliában felemás eredménnyel mutatkozott be. Csak a célegyenesben lehetett használni a DRS-t, amely viszont annak rövidsége miatt nem volt hatékony. Malajziában azonban két igencsak hosszú egyenes is található, ráadásul mindössze egy visszafordító kanyar választja elő őket egymástól.

Azt eddig nem közölte a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), hogy hol állíthatja majd a pilóta a hátsó szárnyat, ám egyes elképzelések szerint a célegyenes mellett, az előtte lévő hosszú egyenesben is lehetne használni a DRS-t.

Szerintem ez hibás elképzelés. Két nagyon hosszú egyenes következik egymás után, és ha mindkettőben állíthatnánk a DRS-t, akkor mindkettő kivárná a másodikat és ott előzne. Túl könnyű lenne a célegyenesben elmenni mások mellett” - fogalmazott Felipe Massa.

Azt hiszem, hogy a DRS használatára vonatkozó jó döntésnek olyannak kell lenni, amely biztosítja, hogy a pilóták és a nézők is élvezhessék a versenyt. Egyensúlyt kell találnia a döntéshozóknak, hogy mennyire segítik elő az előzést” - magyarázta a Ferrari brazilja.

Massa azt is elárulta, hogy az olasz istálló számára csalódást keltő eredménnyel záruló Melbourne-i verseny óta azon dolgozott a csapat, hogy megértsék, miképp sikerülhetett rosszul az idénynyitó, és ezen tapasztalatokból mennyit tudnak hasznosítani a sepangi futamon.