Bajnokok Ligája

Gólt kapott, de gyakorlatilag továbbment a Barcelona

A Sahtarnak voltak lehetőségei, de Luiz Adriano mindent elszórakozott

A Barcelona 5-1-es győzelmet aratott a Sahtar Donyeck ellen hazai pályán a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén hazai pályán. Az eredmény azonban nem mutatja, hogy a vendégeknek több lehetőségük is volt az eredmény szorosabbá tételére - elsősorban a katalánok hibái miatt -, de szinte minden helyzetet elszórakoztak. A gránátvörös-kékek viszont élesre voltak állítva, így szinte eldöntötték a továbbjutás kérdését.

A Barcelona játékosai örülnek a Sahktar Donyeck elleni BL-negyeddöntőn.
Rögtön góllal nyitotta a mérkőzést a Barcelona. A 2. percben Messi David Villát akarta kiugratni, a védők azonban beleértek a labdába, ami így Iniesta elé került, ő pedig elgurította a vendégek hálóőre mellett a játékszert. (1-0)

A Sahtar megpróbált gyorsan válaszolni: a 6. percben Willian ment el a bal szélen, az alapvonal közeléből lőtt középre, a labda pedig a kapu felé tartott, így Victor Valdesnek bele kellett ütnie. A hálóőr kezéről a hosszú oldal irányába pattant ki.

A játék gyorsan felvette a Barcelona mérkőzésein megszokott képet, a katalánok felálltak az ellenfél védekező harmada körül, és a helyzetet keresve passzolgattak. Mégis a Sahtaréi voltak a következő lehetőségek. Luiz Adriano kétszer is szinte üresen indulhatott, de először nem tudta átvenni a labdát, másodszor pedig a kapu mellé gurított.

A korai vezetés mintha elaltatta volna a gránátvörös-kékeket, Dani Alves ugyanis egy rossz hátrapasszal megint az ellenfelet hozta helyzetbe. Valdes jól lépett ki a kapujából, és menteni tudott, de pont Willian elé került a játékszer, ő azonban nem tudta megismételni Sztankovics keddi, üres kapura lőtt távoli gólját.

A hazaiak közül Messi érezte úgy, hogy mutatnia kell valamit, keresztül is szlalomozott a vendégvédelmen, de az utolsó pillanatban menteni tudtak előle. A 16. percben aztán már nem is engedték közel a kapuhoz, de az ellene elkövetett szabálytalanság miatti szabadrúgást sem sokkal tekerte a bal felső sarok fölé.

Kicsivel később hasonló hibára kényszerítette a Sahtar védelmét, mint amilyet a csapattársai korábban elkövettek, de hiába szerzett labdát a donyecki tizenhatoson, az emelését könnyedén lehúzta Pjatov kapus.

A 26. perc kezdetén ismét az argentin volt az egyik főszereplő, amikor Dani Alves elé gurított a tizenhatoson belül, de a jobbhátvéd lövés helyett megpróbálta visszaemelni Messi fejére a labdát, ő pedig nem az a tipikus égimeszelő, nem is érte el a játékszert.

Az továbbra is látszott, hogy a Sahtar bármikor képes egy veszélyes kontrára, így például Douglas Costa volt erőszakosabb Mascheranónál majd Piquénél is, de csak a jobb szél felé tudott menni, az onnan középre küldött labdájába pedig Busquets belenyúlt. Visszapattant ugyan a brazil elé a labda, de a másodjára élesen középre lőtt labdáját Valdes nyugodtan felvehette. Ahogy Pjatov sem izzadt meg, amikor David Villa ívelt fejesét kellett összeszednie a 31. percben.

Nem sokkal később Iniesta második villanása következett. Hosszú íveléssel indította a remek ütemben kilépő Alvest, akit a védők csak néztek, Pjatov pedig rosszul próbált megelőzni, így az átvétel után már csak az üres kapu volt előtte, és nem is hibázott. (2-0)

A következő percek a Barcelona fölényét hozták, de ez helyzetekben nem mutatkozott meg, legalábbis mindig időben meg tudták állítani a kilépni készülő embereket az ukrán védők. Az egyhangúságot Douglas Costa törte meg, amikor a 42. percben - egy pofonnal - otthagyta Busquetset, de a beadásáról centikkel lemaradt Luiz Adriano.

Az első félidő utolsó perceiben még néhányszor elpasszolták a hazaiak a labdát a saját térfelükön, de a Sahtar nem tudott ezekből lehetőségeket kialakítani, így nem változott az eredmény a szünetig.

A második félidőt Dani Alves éles beadása nyitotta, de Villa elől menteni tudtak, más kérdés, hogy a játékvezető kirúgást ítélt. A másik térfélen újra hibáztak a védők, eladták a labdát, és bár azonnal nem tudott helyzetbe kerülni az ukrán csapat, végül mégis kikerült Rathoz a játékszer, a beadásából pedig Luiz Adriano könnyen gólt szerezhetett volna, de az egyik lábával levette a labdát, a másikkal pedig elrúgta. Ha a brazil csatár csak fele annyira koncentrál a meccsen, mint a Barca támadói, könnyedén
gólt szerezhetett volna, amivel kényelmesebb helyzetbe hozhatta volna csapatát.

Ehelyett a katalánok növelték tovább az előnyüket az 53. percben. Xavi húsz méterről elvégzett szabadrúgását Pjatov még kivédte, de a játékmester szöglete után Piqué egyedül maradt mintegy 13-14 méterre a vendégkaputól, a lövése megpattant Rakitszkij lábán, így a kapusnak már nem volt esélye hárítani.(3-0)

Kissé váratlanul szépített a Sahtar. Szabadrúgást harcoltak ki a jobb oldalon távol a kaputól, a beadott labdába pedig az imént szerencsétlen Rakitszkij jól nyúlt bele, így az a hosszú alsóban kötött ki. (3-1)

Egy percig sem tartott viszont visszaállítani a Barcelonának a háromgólos különbséget. Összehúzták a Donyeck védelmét a jobb oldalon, így a balon egyedül jöhetett Keita, aki Messi gurításából a jobb felsőbe bombázott. (4-1)

A nagy előny újbóli megszerzése ugyanakkor nem nyugtatta meg a hazaiakat, argentin aranylabdásuk próbálkozott ismét, de Pjatov ezúttal védeni tudott. A következő negyedórában visszaesett a tempó, bár nem úgy tűnt, mintha bármelyik csapat is elégedett lenne az eredménnyel. Inkább fáradni látszottak kicsit a játékosok, így nem voltak olyan jók a megoldások, mint addig. Ezt látták az edzők is, így elkezdték bevetni a cseréiket. A katalánoknál Pedro váltotta Iniestát illetve Maxwell Adrianót, a
Bányászoknál pedig Fernandinho Jadsont, majd Teixeira Williant.

A játékban a következő érdekességet Dani Alves kapáslövése hozta Xavi ívelése után, de a brazil nem találta el a kaput. Ahogy Iniesta sem a tizenhatosról kicsivel később, de inkább Luiz Adriano újabb helyzetét kell kiemelnünk az utolsó tíz perc kezdetéről. A brazil csatár ezúttal mindent megtett, ami tőle telt, de éles szögből a hosszú oldali kapufa belső felét találta el, onnan pedig kifelé pattant a labda Valdes kezébe.

Messi szinte azonnal gólt szerzett, az asszisztens azonban lest jelzett, így maradt a 4-1, de csak a 87. percig, amikor Dani Alves két biciklicsel után megtalálta a kapu előtt Xavit, ő pedig nem hibázta el a ziccert. (5-1)

A hátralévő időben már nem történt említésre méltó esemény, a Barcelona tehát gyakorlatilag az első mérkőzésen eldöntötte a továbbjutás kérdését. Hasonlóan a Schalkéhoz és a Real Madridhoz. Ez utóbbi talán érdekesebb a spanyol foci szerelmeseinek, ők ugyanis készülhetnek két újabb El Clásicóra.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés

Barcelona-Sahtar Donyeck 5-1 (2-0)
gólszerzők: Iniesta (2.), Dani Alves (34.), Piqué (53.), Keita (60.), Xavi (86.), illetve Rakitszkij (59.)