Bajnokok Ligája

Kiütötte a Real Madrid a Tottenhamet

Lerendezte a lényegi kérdéseket a Real Madrid a Tottenham ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében: a királyiak a párharc madridi felvonásán 4-0-ra nyertek a 75 percen át 10 emberrel játszó Spurs ellen, eldőlni látszik egy mérkőzés után a továbbjutás a spanyolok javára.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés:
REAL MADRID-TOTTENHAM HOTSPUR 4-0 (1-0)
Madrid, Santiago Bérnabeu Stadion, vezette: Felix Brych.
Gólszerző: Adebayor (5., 57.,), Di María (72.), Ronaldo (88.)

REAL MADRID: Casillas - Sergio Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo - Khedira (L. Diarra, 61.), Xabi Alonso - Di María (Kaká, 77.), Özil, C. Ronaldo - Adebayor (Higuaín, 75.). Vezetőedző: José Mourinho.
Cserepad: Adán, Kaká, L. Diarra, Granero, Arbeloa, Garay, Higuaín.
TOTTENHAM: Gomes - Corluka (Bassong, 79.), Dawson, Gallas, Assou-Ekotto - Lennon, Sandro, Modric, Bale - Van der Vaart (Defoe, 46.) - Crouch. Menedzser: Harry Redknapp.
Cserepad: Cudicini, Huddlestone, Jenas, Pavljucsenko, Defoe, Bassong, N. Kranjcar.
Sárga lap: Adebayor (12.), Pepe (36.), illetve Crouch (8.), Van der Vaart (20.), Defoe (74.)

Mindkét tréner kockáztatott, Cristiano Ronaldo és Marcelo, illetve Gareth Bale sem teljesen egészségesen lépett pályára. Nos, a Real hetesén nem látszott, hogy beinjekciózva állította csatasorba José Mourinho, már az első percben célba vette Gomes kapuját, de elszállt a kapu mellett lövése.

A Real Madrid lendületesen kezdett, Di María is célba vette a kaput, majd az 5. percben megszerezte a vezetést a hazai alakulat: Adebayor fejelt nagyszerűen egy jobb oldali szöglet után, de a gólt inkább Gomes és Modric hozta össze, akik zavarták egymást, a kapus majdnem megfogta a labdát, ami aztán a védő lábai között csorgott be (1-0).


A gól után, ha lehet, még magasabb fokozatra kapcsolt a hazai csapat, José Mourinho ismét csak altatott mérkőzés előtti nyilatkozatában, amikor arról beszélt, hogy a 0-0-val is megelégedne. A 10. percben a másik összetoldozott játékos, Marcelo próbálkozott balról, 20 méterről, kevéssel kerülte el a kaput kísérlete.

A Tottenham nem állt vissza hátrányban, a társak általában Bale-t keresték a bal oldalon, de a 15. percben nagy bajba került a Spurs: Peter Crouch összeszedte második sárgáját (az elsőnél Ramost rúgta meg keményen, a másodiknál nyújtott lábbal ment rá Marcelóra). Ezzel elvesztette egyetlen pályán lévő csatárát a vendégegyüttes.

A mérkőzés iramára nem lehetett panasz, a királyiak folyamatosan támadtak, de el-eljutott Casillas kapuja elé a Tottenham is, Van der Vaart szabadrúgását és közeli próbálkozását is fogta Casillas. Bale lövése oldalhálót ért, de ez már igencsak veszélyes volt, a walesi megcsillantotta, hogy miért szeretné őt minden európai élcsapat soraiban tudni.

A félidő hátralévő részében jórészt a Tottenham térfelén zajlott a játék, a vendégek inkább a szabadrúgásokból és a szögletekből remélték az esélyt, míg a Madrid járatta a labdát, de valódi helyzetet csak egyszer-egyszer tudott kialakítani. Mindkét oldalon jogosan reklamáltak büntetőt, a 42. percben Di María labdájába ért bele kézzel Dawson, majd a lefújás előtt Bale-t lökte Sergio Ramos, a bíró mindkétszer továbbot intett. Szünetre 1-0-ás madridi előnnyel vonultak a felek.

A második félidőben folytatódott az egykapuzás, jó 10 perc után szabadult fel a nyomás alól a Spurs. De a játékrész elején újra gólt szerzett a Real, ismét Adebayor volt a nyerő ember: Marcelótól érkezett balról a beadás, a togói középen, 8 méterre a kaputól tisztán fejelhetett (2-0).

Emmanuel Adebayor ünnepel a Tottenham ellen

Érdekes módon ezután élénkült meg a vendégek támadójátéka, bár addig sem álltak be bekkelni az eredmény és az emberhátrány ellenére. Bale-t jól fogta a Ramos-Pepe kettős, de a walesi azért néha ki tudott törni, egyszer ziccerben is mehetett a kapura, Ricardo Carvalho mentett az utolsó pillanatban.

A Real ezután vérszemet kapott, Adebayor mesterhármasra tört, de a harmadik gólt nem ő, hanem Di María szerezte: az argentin a 72. percben a tizenhatos jobb sarkáról tüzelt a jobb felsőbe, Gomesnek ez védhetetlen volt (3-0).

Az angolokat az ág is húzta, Verdan Corlukát sérülés miatt le kellett cserélni, míg a másik oldalon beállt a felépült Higuaín és Kaká. Cristiano Ronaldo sérülése ellenére topformában futballozott, nagyon gólt akart lőni, ami a meccs végén sikerült is neki: Kaká adott mesteri passzt balról, a tizenhatos vonaláról vette észre a túloldalt üresen álló portugált, aki jobbal, kapásból lőtte ki a rövid sarkot (4-0).

A Real Madrid 4-0-ra nyerte a negyeddöntő első felvonását, jövő szerdán Londonban óriási csoda kellene a Tottenham továbbjutásához. José Mourinho hatodszor csapott össze szakvezetőként Harry Redknappel, és hatodszor győzte le kollégáját, míg Emmanuel Adebayor eddigi kilenc, az Arsenal mezében játszott mérkőzésén nyolcszor volt eredményes a Spurs ellen, mérlegéhez most hozzátett még kettőt a Real színeiben.