Bajnokok Ligája

Az Inter felpattanna, a Schalke megismételné '97 csodáját

Az 1997-ben UEFA-kupát nyerő Andreas Müller szerint megint győzhet a Schalke

Az olasz bajnokság harmadik helyezettje a német pontvadászat tizenegyedikje ellen. Normális esetben ilyen párosítások legfeljebb a nyári felkészülési meccsek között jöhetnek létre (ott is ritkán), ezúttal viszont a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében alakult így a sorsolás. Az Intertől is sokan várták, hogy simán megnyeri a Serie A-t, és ettől elmaradnak a kék-feketék, mégis sikeresebbnek ígérkezik a szezonjuk, mint a Schalkéé. Kivéve persze, ha a gelsenkircheni együttes olyan jól szerepel a nemzetközi sorozatban, mint eddig...

Manuel Neuer, a német csapat kapusa szerint az Inter a favorit, mégis bízik a jó eredményben. "Tavaly megnyerték a Bajnokok Ligáját, így persze ők tűnnek esélyesebbnek, ráadásul a Bayern ellen félidőnél úgy tűnt, kiesnek, mégis fordítani tudtak. Félnünk azonban nem szabad tőlük, meg kell próbálnunk kapott gól nélkül hozni a meccset. Ha olyan szervezettek leszünk, mint pénteken a St. Pauli elleni győzelem alkalmával (ami hivatalosan még nem a Schalkéé, hiszen a mérkőzés 2-0-s állásnál félbeszakadt a 88. percben, de a szövetség nyilvánvalóan nekik adja majd - a szerk.), akkor sikerülhet."

Az címvédő támadósorának viszont biztos lesz ehhez egy-két szava, hiszen a La Gazzetta dello Sport szerint ott lesz a kezdőcsapatban Diego Milito, az előző évi triplázás egyik főszereplője. Igaz, ő idén még nem sokat mutatott, de erre nem is nagyon volt lehetősége a sérülései miatt.

Leonardo az Inter edzésén a Schalke elleni BL-mérkőzés előtt 2011 áprilisában

Edzője, a brazil Leonardo abban bízik, hogy csapata a Milan elleni szombati 3-0-s vereség után dacból is meg fogja nyerni a keddi mérkőzést. "Még mindig versenyben vagyunk minden címért, egyetlen vesztes meccs nem változtat meg mindent. Persze van bennünk egy kis keserűség, de ez ilyenkor természetes. Most egy újabb mérkőzés következik, és eddig mindig talpra tudtunk állni, miután kikaptunk. Most is ugyanez fog történni."

Ugyanettől tart Ralf Rangnick, a Schalke nemrég kinevezett vezetőedzője is (Felix Magath vezette el eddig a Királykékeket), aki a helyszínen nézte meg a Milan-Inter rangadót. "A derbin elszenvedett sima vereség után biztos, hogy motiváltak lesznek, és rögtön vissza akarják szerezni a lendületüket, «vissza akarnak pattani a földről». Mivel mi vagyunk az egyetlen német csapat, amely még három sorozatban is versenyben van, már sikeresnek mondhatjuk magunkat, és élvezni akarjuk a mérkőzést. Természetesen nem mi vagyunk az esélyesek, de a lehető legtöbbet akarjuk kihozni a helyzetből. Legalább döntetlent akarunk játszani, de akár meglepetést is okozhatunk."

A meglepetés hasonló lehet, mint a gelsenkircheni együttes 1997-es UEFA-kupa-győzelme, amikor 1-0-s hazai győzelem után a San Siróban 1-0-ra kaptak ki a rendes játékidőben, a tizenegyespárbajt pedig 4-1-re megnyerték. Az egyik akkori főszereplő, Andreas Müller szerint most is történhet valami hasonló.

"A körülmények hasonlóak. Akkoriban is mindenki sokkal esélyesebbnek gondolta az Intert, de ha jól sikerül a formaidőzítés, a Schalke megint győzhet. Egy jó eredmény kell Milánóban, aztán jöhet a visszavágó hazai pályán" - mondta az egykori középpályás.

A közeli és távoli múltból egyébként mindkét csapat választhat magának fogódzókat. A BL-góllövőlistáját Lionel Messivel és Mario Gomezzel holtversenyben Samuel Eto'o vezeti, és az Inter 11 negyeddöntőjéből nyolcszor továbbjutott. Ugyanakkor már 14 gólt kaptak az idei kiírásban, és a német csapatok ellen 16 alkalomból ötször már vereséget szenvedtek hazai pályán, ami minimum a reménykedésre okot adhat a vendégeknek.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés:

Internazionale-Schalke 04 20:45 (Digi Sport)