Bajnokok Ligája

A Schalke Milánóban alázta meg az Intert

A Schalke idegenbeli 5-2-es győzelme után gyakorlatilag eldőlt, hogy a Bajnokok Ligája címvédője nem jut be a legjobb négy közé, a német csapat viszont története során először ott lesz az elődöntőben.

Schalke óriási győzelmet aratott - Fotó: AFP

Hosszú idő után először kezdett Diego Milito az Interben, mellette pedig Samuel Eto'o is pályán volt a hazai csapatban. Leonardo viszont nem számolhatott a védelem két oszlopával, Lúcióval és Samuellel, valamint nem léphetett pályára a télen igazolt Pazzini sem. A vendégeknél Metzelder és Huntelaar voltak a legnagyobb hiányzók, utóbbi helyén Edu kapott helyet a csatársorban.

A találkozó szinte még el sem kezdődött, máris megszerezte a vezetést az Inter: Cambiasso ívelt Milito felé, Neuer kapus fejjel tisztázott, Sztankovics ötven méterről, a félpályáról kapásból emelt a hálóba (1-0). Fantasztikus találat volt, még fél perc sem telt el a mérkőzésből, máris előnyt szerzett az Inter. A harmadik percben máris válaszolhatott volna a Schalke, de Raúl kapu mellé fejelt. Öt percre rá már a másik oldalon veszélyeztettek fejjel, Milito beadása után Sneijder nem találta el a kaput. Az Intert nem akart ráülni az eredményre, továbbra is támadásban maradtak, de a Schalke egy pontrúgás után a 17. percben mégis egyenlíteni tudott. Papadopulosz fejesét még bravúrral hárította Júlio César, az ötösön belül kialakuló kavarodásban Matip észlelt elsőként, és a kapuba pofozta a labdát (1-1).

Egy percre rá ismét a hazaiak kerülhettek volna előnybe, Milito azonban Ucsida szorításában, vitatható körülmények között elesett, a játékvezető továbbot intett. A 21. percben Eto’o lesről talált a hálóba, amit az asszisztens észre is vett. Leonardónak már az első félidő derekán cserélnie kellett, az Inter gólját szerző Dejan Sztankovics megsérült, helyére Hardzsa állt. A hazaiak lendülete egyértelműen megtört a Schalke egyenlítő gólja után, mindenképpen ki akarták húzni kapott gól nélkül hazai pályán az első mérkőzést. Fél óra elteltével újra nőni kezdett az Inter fölénye, ami a 34. percben góllá érett egy gyönyörű támadás végén: Zanetti passzolt Sneijderhez, aki Cambiassóhoz ívelt, a középpályás pedig jobbról fejjel tálalt a középen egyedül érkező Milito elé, aki közvetlen közelről nem hibázott (2-1). Öt perccel az első játékrész vége előtt ismét a semmiből egyenlített a Schalke: egy ellentámadás után Edu lövésébe Chivu ért bele, Júlio César ezt még kiütötte, de a brazil támadó ismételni tudott, és ekkor már nem hibázott (2-2). Így a szünetre a vendégeknek több mint kielégítő 2-2-es döntetlennel vonultak a csapatok.

A második félidő ugyanúgy kezdődhetett volna, mint az első: Milito lépett ki a vendégek védői közül, szemben a kapuval azonban centikkel a jobb kapufa mellé gurított. Óriási helyzet volt. Nagyon bekezdett az Inter, Eto’o is nagy helyzetbe került Sneijder passza után, ám Neuer megmutatta, miért tartják a világ egyik legjobb kapusának, hatalmasat védett. A hazaiak továbbra is igencsak szellősen védekeztek, a német támadók sokszor egy az egyben vezették a labdát a védőkre, ez Jose Mourinho alatt elképzelhetetlen lett volna az Internél. Chivu újabb hatalmas hibája már a Schalke vezetését eredményezte: a román védő ismét elaludt, Farfán passzából Raúl fordult be két védő között, és a kimozduló Júlio César mellett a kapuba lőtte a labdát (2-3).

Az Internazionale továbbra sem érezte úgy, hogy védekezni kellene, így nem is meglepő, hogy a Schalke tovább növelte az előnyét. Az 57. percben Jurado ment el a jobb oldalon, beadásába Ranocchia szerencsétlen mozdulattal ért bele, így saját kapujába juttatta a labdát (2-4). Leonardo stratégiája teljes csődöt mondott ezen az estén, az olaszok védelme teljes átjáróház volt. A 62. percben tovább szaporodtak a hazaiak gondjai, Chivu újabb rossz ütemű közbelépése után megkapta második sárga lapját, így kiállította a játékvezető.

A 65. percben Jurado lőtt egy bődületes kapufát, nem sokon múlt az Inter ötödik bekapott gólja. A németeknek úgy sikerült még tovább növelni az előnyüket, hogy nem is erőltették a támadásokat: Farfán tört kapura, előbb Césarba lőtt, majd a gólvonalon álló Ranocchiáról vágódott a kapufára a labda, pár másodpercre rá pedig Edu fordult kapura, és tizenhat méterről csavart a kapuba, César már el se vetődött a labdáért (2-5). A mérkőzés érdemi része ezzel véget is ért, óriási meglepetésre a Schalke 5-2-re győzni tudott az Inter otthonában. Ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy a Bajnokok Ligája címvédője, az Inter nem jut be a legjobb négy közé, a német csapat viszont története során először ott lesz az elődöntőben.

Internazionale-Schalke 04 2-5 (2-2)

Inter: Júlio César - Maicon, Ranocchia, Chivu, Zanetti - Thiago Motta (Nagatomo 75.), Cambiasso, Sztankovics (Hardzsa, 24., Córdoba 63.)  - Sneijder - D. Milito, Eto'o.

Schalke: Neuer - Ucsida, Matip, Höwedes, Sarpei - Farfán, Papadopulosz, Jurado (Draxler, 83.), Baumjohann (Schmitz 77.) - Raúl (Karimi, 87.), Edu. Vezetőedző: Ralf Rangnick.

Gólszerző: Sztankovics (1.), Milito (33.), ill. Matip (17.), Edu (40., 75.), Raúl (53.), Ranocchia (57. - öngól)