Bajnokok Ligája

A Real lesz kreatív, vagy a Tottenham szélvészgyors?

Mindkét csapat sérülésekkel küzd, kérdéses, hogy melyik kulcsjátékos lesz jobb állapotban

A Real Madrid a Tottenhamet fogadja a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében kedden este. Miután a Királyi Gárda hétvégén kikapott a Gijóntól hazai pályán, José Mourinho kijelentette, hogy a BL-győzelem a legfőbb cél, de azért az angol csapat nem fogja könnyen adni magát, pláne egy hiányzókkal teletűzdelt Real ellen.

Mindkét csapat kapcsán a sérültekről szóló hírek voltak a leggyakoribbak az elmúlt két hétben, és úgy tűnik, a Tottenham áll jobban ezen a téren. A menedzser, Harry Redknapp nyilatkozatai alapján ugyanis ott lesz a pályán Gareth Bale, a csapat walesi szélsője, akinek fontos szerepe lehet a mérkőzésen. Az Inter ellen már megmutatta 2010 őszén, hogy ha nem figyelnek rá kellőképpen, akkor komoly zavart tud okozni, Sergio Ramosra tehát nagy feladat vár kedden este. William Gallas, az angolok francia középhátvédje viszont valószínűleg nem tud játszani, ami a Real Madrid számára jelenthet némi előnyt.

A Tottenham játékosai a csapat edzésén a Real Madrid elleni BL-negyeddöntő előtt 2011 áprilisában. Középen Peter Crouch.

Ugyanakkor hátrányuk is bőven lehet, hiszen egyelőre úgy tűnik, a hétvégén a Gijón elleni vereség során hiányzó Marcelo-Benzema-Ronaldo trióból ugyanis lehet, hogy csak utóbbi szerepelhet a BL-meccsen, és ő sem teljesen egészséges. José Mourinho viszont korábban elmondta már, hogy meghallgatja ugyan az orvosok tanácsát, de ő és a sérült játékosok döntik el, hogy melyikük tudja vállalni a játékot. Ebből kiindulva az sem meglepő, hogy a Marca című spanyol lap szerint Marcelo is a kezdőben lesz. Az tény, hogy ennek a két futballistának meghatározó szerepe van a Real Madrid támadójátékában - elsősorban a Mourinho általa hétvégi vereség kapcsán hiányolt kreativitás megteremtésében -, viszont kérdés, hogy megéri-e kockáztatni, hogy esetleg még hosszabb időre kidőlnek ahelyett, hogy elfogadnák, hogy nem biztos, hogy hazai pályán sikerül kiharcolni egy magabiztos előnyt, és a visszavágóra hagynák a párharc eldöntését.

Benzema az utóbbi hetekben mutatott formája alapján szintén hiányozhat a Királyi Gárdából, de az őt valószínűleg helyettesítő Adebayor - ugyan sokat nem mutatott még, mióta a Realhoz került - eddig nagyszerű mérleggel rendelkezik a Tottenham ellen. Az Arsenal játékosaként kilencszer vett részt a két csapat közötti észak-londoni derbin, és nyolc gólt lőtt.

Egyébként is jellemző, hogy az angolok ellen korábban nem sok sikert felmutató Blancóknál mostanra jócskán megszaporodott a Premier League-rutinnal rendelkezők száma, hiszen a togói csatár mellett José Mourinho vezetőedző, Arbeloa, Xabi Alonso, Lassana Diarra, Cristiano Ronaldo és Ricardo Carvalho is éveket töltött az angol első osztályban.

A Tottenham a már emlegetett Bale-ben, a másik szélen pedig Aaron Lennonban bízhat. És középen persze ott van a pálcikaember, Peter Crouch, aki ugyan nem fogunk számon tartani minden idők legtechnikásabb, leggyorsabb, leggólerősebb csatárai között, de azért mégiscsak eldöntötte a Milan elleni párharcot is. Mondjuk az is igaz, hogy a milánói győzelem óta egyszer sem nyert a Spurs, a legutóbbi három meccsén pedig gólképtelen is volt. Ehhez az adathoz illeszkedik a Real Madrid nagyszerű hazai mérlege is, hiszen a Blancók ebben a szezonban csak egyszer kaptak ki otthon - épp a hétvégén a Gijón ellen -, a Bajnokok Ligájában pedig minden meccsüket meg is nyerték a Bernabéuban. Az viszont a londoniak mellett szól, hogy 11 gólt lőttek az öt idegenbeli nemzetközi mérkőzésükön...

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés:

Real Madrid-Tottenham Hotspur 20:45 (TV 2)