Divízió I-es jégkorong-vb

Könnyed siker a horvátok elleni felkészülési meccsen

  • VNA

Hétfőn este Zalaegerszegen kezdte meg felkészülését a budapesti világbajnokságra a magyar jégkorong válogatott.

Magyar-horvát - Fotó: MTI

Hétfőn este Zalaegerszegen megkezdte felkészülését a divízió-I-es világbajnokságra a magyar jégkorong válogatott. Az ellenfél az a horvát válogatott volt, amely a tavalyi ljulbjanai világbajnokságon sima vereséget szenvedett a mieinktől (8-0), majd később szerzett pont nélkül ki is esett a divízió-I-ből. A horvát csapat alig másfél órával a találkozó kezdete előtt érkezett csak meg a mérkőzés helyszínére. A budapesti világbajnokságtól távol maradó japán szövetség titkára és főtitkára is megtisztelte a mérkőzést, a Japánt ért földrengés miatt pedig egy perces gyászszünettel kezdődött a találkozó.

Ted Sator a magyar válogatott szövetségi kapitánya optimistán nyilatkozott a válogatott első felkészülési mérkőzése előtt: „Volt már négy edzésünk, de a keretszűkítésről csak a mostani találkozó után döntünk. Eddig jól sikerültek a tréningek, minden poszton jól állunk, van merítési lehetőségünk. Az ellenféltől függetlenül azt szeretném, ha agresszíven játszanánk ma este.”

Az aktív keretből többen (pl. Sille, Hetényi, Ladányi, Kóger, Szélig, Szuper, Palkovics) ezúttal nem voltak még itt a pályán, de a magyar csapat így is nagyszerűen kezdett. Alig két perc elteltével Hegyi lövése után a kipattanót Magosi Bálint lőtte be a kapus lábai között (1-0), ami akkor is jó jel, ha a gól emberelőnyből született. A találkozó sok kiállítással kezdődött, de a horvátok két fórt sem tudtak kihasználni. Szirányi Bence viszont a harmad közepén egy távoli lövéssel a második magyar előnyt is kihasználta (2-0).

A második harmad nem kezdődött jól magyar szempontból, hiszen alig két és fél perc után a horvát együttes emberhátrányból, Mario Novak közeli lövésével szépített (2-1). Újabb egy perc elteltével azonban a csapatkapitány Svasznek Bence lövésébe Benk András ért bele jó érzékkel, a korong pedig a kapus lábai között kacsázva, a kapufát is érintve csorgott be a kapuba. (3-1). A hetedik percben a friss magyar állampolgár Sikorcin lépett ki a középpályánál, majd önzetlenül adott keresztbe az érkező Benk Andrásnak, aki az üres kapuba lőtt (4-1). A jól védő Bálizs Bencét a harmad közepén az előre rögzített taktika szerint Rajna Miklós váltotta a kapuban.

A harmadik harmad második percében egy kósza korongra Magosi Bálint csapott le, aki kapásból lőtte be második gólját (5-1). Nem sokkal később a magyar csapat kis híján emberhátrányból is növelte előnyét, ráadásul kétszer is. Nyolc perccel a vége előtt aztán egy palánk mellett összegyűjtött korongot adtak vissza Azari Zsoltnak, aki simán passzolt a horvát kapuba (6-1). A vége előtt két és fél perccel egy kipattanó korongot Vaszjunyin paskolt az üresen álló kapuba, kialakítva ezzel a végeredményt (7-1).

A horvát csapat a vasárnap kezdődő divízió-II-es világbajnokságra készül, Bruno Bregant csapata azonban ezúttal sem tudta nagy erőbedobásra késztetni a magyar csapatot, amelyet Svansznek Bence is így érzett: „Jó érzés volt a mérkőzésen játszani, hiszen voltak többen a csapatban, akik már 2-3 hete nem játszottak meccset, így kezdésnek ez megfelelő volt. De természetesen tudjuk azt, hogy ennél sokkal nehezebb ellenfelek is várnak majd még ránk."

A magyar csapatra még négy felkészülési mérkőzés vár a világbajnokság előtt, április 8-9-én a tavaly az „A”-csoportba éppen a mieink előtt feljutott szlovén csapattal, majd pedig április 12-13-án Ukrajnával találkozik nemzeti csapatunk felkészülési mérkőzésen. A horvátok elleni meccs után Ted Sator öt kerettagnak megköszöni majd a munkát, így a könnyed siker mellett keretszűkítésre is sor kerül. A szövetségi kapitány így értékelt: „Szorosabb meccs volt, mint amit az eredmény mutat, amely a második harmadban kifejezetten éles volt még. A horvát gól felbőszítette a csapatot, szerencsére tudtunk is válaszolni megfelelő módon. Most fogunk összejönni az edzőkkel, négy csatártól és egy védőtől fogunk elköszönni, de neveket egyelőre nem tudok mondani.”

Magyarország - Horvátország 7-1 (2-0, 2-1, 3-0)
Zalaegerszeg, 1000 néző
G: Magosi (2), Benk (2), Szirányi, Azari, Vaszjunyin illetve Novak