Közlemény

Az Újpest a dobálózás és a lila majom ellen tiltakozik

A lila-fehér klub álláspontja szerint megengedhetetlen, hogy egy futballmérkőzés során folyamatosan különböző tárgyakat dobáljanak az egyik csapat játékosai és a mérkőzés résztvevői felé.

UTEAz ujpestfc.hu-n az alábbi közlemény jelent meg a Ferencváros elleni mérkőzéssel kapcsolatban.

Az Újpest FC csapata és a klub vezetése ezúton fejezi ki köszönetét az újpesti szurkolóknak a fantasztikus hangulatért, a kitartó biztatásért és a színvonalas, sportszerű, valamint a legkisebb balhétól mentes szurkolásért. A péntek esti mérkőzésen valóban fantasztikus hangulatot teremtett a kilátogató 10 ezer néző, amely nagyrészt méltó volt a két legpatinásabb egyesület hagyományaihoz.

Azonban a pozitívumok mellett, történtek olyan nem kívánatos, sportszerűtlen események, melyek beárnyékolták a 208. derbit.

A csapatok bevonulásakor a hazai nézők által „ipari mennyiségben” a játéktérre dobott pénztárgép-szalag, illetve ennek a pályáról történő eltakarítása a mérkőzés kezdetének 5 perces csúszásához vezetett. Emellett a hazai szurkolók által a bevonuláskor, majd a mérkőzés során számos alkalommal használt nagyszámú pirotechnikai eszköz könnyen lángra lobbanthatta volna a pálya szélén felhalmozott papírhegyeket, ami akár tragikus következményekkel járhatott volna.

Sajnálatos módon a mérkőzés folyamán a hazai nézők folyamatosan köpködték és különböző tárgyakkal dobálták az oldalvonal közelében tartózkodó újpesti játékosokat (ki nem nyitott pénztárgépszalagokkal, szotyolával, stb.). Ismételten csak a szerencsének köszönhető, hogy a mérkőzés alatt a játékosokra célzottan dobott, ki nem bomló – 30-40 dkg súlyú – pénztárgépszalagok nem találtak el egyetlen egy játékost, asszisztenst vagy labdaszedőt.

Számunkra érthetetlen, hogy a játékvezető nem lépett fel a jelenség ellen. Nem szakította félbe a játékot, és nem utasította a rendezőket, hogy a hangosbemondón keresztül szólítsák fel a szurkolókat a dobálás abbahagyására. Különösen tendenciózusnak tekinthető a játékvezető ténykedése – illetve mulasztása – annak fényében, hogy a 2011. március 12-én megrendezett FTC–Videoton mérkőzésen Kassai Viktor a 33. percben félbeszakította a játékot, mert a 2-es szektorból műanyag pohárral és szotyolával dobálták az asszisztenst és a játékosokat. Kassai Viktor felhívta a rendezők figyelmét, hogy ha az eset még egyszer megismétlődik, akkor beszünteti a mérkőzést. (http://tudositas.nso.hu/reports.php?submenu=1&sportid=1&report=12496). A játékvezető fellépése eredményesnek volt, mert a 0-5-ös eredmény ellenére is befejeződtek a lelátói dobálások.

Az Újpest FC – a Ferencvárossal ellentétben – tiszteletben tartja a pályán született eredményt és természetesen nem kíván óvást előterjeszteni, azonban pontosan a tavaly őszi ferencvárosi óvás okán fontosnak tartja felhívni a figyelmet ezekre a nem kívánatos eseményekre, annak érdekében, hogy a jövőben nem ismétlődhessenek meg.

Mint ismeretes, az FTC, az őszi 6-0-s újpesti győzelemmel zárult mérkőzés eredménye ellen benyújtott óvásában többek között a versenykiírás 20. M. pontjára hivatkozott, amely szerint súlyos nézőtéri rendbontás (pl. az ellenfél, a mérkőzésen nem részt vevő, a pályán részt vevők folyamatos rasszista vagy antiszemita szidalmazása, rasszista megnyilvánulások, verekedés, pirotechnikai eszközök játéktérre történő dobálása, stb.) esetén, a játékvezető félbe szakítja a mérkőzést és a jelenlévő ellenőrökkel konzultál a mérkőzés azonnali beszüntetéséről, vagy a mérkőzés folytatásáról. Az adott mérkőzésen, a nézőtéren második alkalommal történő súlyos rendbontás után a játékvezető a mérkőzést beszünteti.

A Ferencváros az őszi versenyügyi eljárás során többek között az alábbiakra hivatkozott: „a fiatal tapasztalatlan játékosait pszichésen is megzavarta a nézőtéri rendbontás, és az egész stadiont ellepő füst demoralizáló hatása negatívan befolyásolta a csapatukat a játék folytatását követően is.”

A beadvány szerint az is „köztudott, hogy az ilyen és ehhez hasonló helyzetek különösen nagymértékben vannak hatással egy mérkőzés kimenetelére. A játékosok – különösen a fiatalabb tapasztalatlanabb labdarúgók – joggal érezhetik magukat megfélemlítve a pályán uralkodó állapotok miatt. A sportolók koncentrációs készségét és mentális állapotát meglehetősen rosszul érintette a játéktéren többször is előfordult rendbontás…”

Az Újpest FC álláspontja szerint megengedhetetlen, hogy egy futballmérkőzés során folyamatosan különböző tárgyakat dobáljanak az egyik csapat játékosai és a mérkőzés résztvevői felé. Ha és amennyiben a ferencvárosi vezetők szerint a füst, demoralizáló hatással bír a játékosokra, akkor a játékosok felé dobott tárgyakra ez hatványozottan igaz. Bármilyen tárgy játéktérre történő dobása fegyelmi vétséget valósít meg (MLSZ Fegyelmi Szabályzat 7. § (4) e. pont, MLSZ biztonsági szabályzat 6. fejezete).

E mellett felvetődik a kérdés: hogyan juthatott be ilyen, „ipari mennyiségű” pénztárgépszalag és pirotechnikai eszköz a stadionba? Különösen érdekes ez annak a fényében, hogy szurkolói honlapokon hetek óta gyűjtést hirdettek pénztárgépszalagokkal kapcsolatban. Vagy elégtelen volt a ruházat átvizsgálás, vagy a klub segítségével történt e meg nem engedett tárgyak becsempészése. Egyébként a belépőkön is szerepel az, hogy tilos pénztárgépszalagot bevinni a stadion területére.

Ami a beléptetést és a ruházatátvizsgálást illeti, a szurkolóinkat kísérő biztonsági-szolgálatunk munkatársainak a beszámolója szerint, a beléptetést a hazai rendezők nem a hatályos előírásoknak megfelelően végezték, a tervszerűtlenség, a fejetlenség és a káosz jellemezte a helyzetet. Még a jegyellenőrzés is csak szúrópróbaszerűen zajlott, voltak, akik jegy nélkül jutottak be a stadionba, ami túlzsúfoltsághoz vezetett. A ruházatátvizsgálás is kaotikus volt, az hogy nem került be pirotechnika, csak annak köszönhető, hogy a szurkolóink megfogadva a különböző fórumokon közzétett felhívásunkat, nem vittek magukkal ilyen eszközöket. Az Újpest FC ezt külön köszöni szurkolóinak!

A másik sportszerűtlen és ízléstelen jelenség a hatalmas, lila színű majom elhelyezése a 2-es szektor fölötti részen. Figyelemmel arra, hogy a felfújható bábut jóval a mérkőzés kezdete előtt kellett elhelyezni, és kötelekkel rögzíteni, kizárható, hogy nem az FTC – vagy a Fradi Security – tudtával és közreműködésével történt a lila majom elhelyezése. Ezt támasztja alá, hogy a bábu mellett foglaltak helyet a készenléti rendőrség fényképészei is. (http://www.magyarhirlap.hu/images/ups/75/75422.jpg)

Az Újpest FC felháborítónak és sértőnek tarja, hogy egy több mint 100 éves sportszervezet ilyen primitív, és önmagát minősítő körítéssel látta vendégül csapatunkat.

Az Újpest FC elvárja, hogy a fenti incidensek miatt a rendező sportszervezet vezetése, a legmagasabb szinten fejezze ki sajnálatát és bocsánatkérését klubunk és szurkolói irányába.

Az Újpest FC vezetése bízik abban, hogy a jövőben maradéktalanul jó hangulatban zajlik a legnagyobb hagyományú magyar rangadó és nem kísérik ilyen sajnálatos események a mérkőzéseket.