Férfi kézilabda BL

Kockázatot kell vállalnunk a Barcelona ellen - Császár Gábor

A veszprémi irányító szerint magukat hibáztathatják a hétgólos hátrány miatt

  • Maruzsa István

Az MKB Veszprém hétgólos hátrányba került a férfi kézilabda Bajnokok Ligája első mérkőzésén Barcelonában, és innen kellene fordítania a szombat délutáni hazai visszavágón. Tavaly hatgólos volt a különbség, és bár mérkőzés közben kialakult olyan állás, ami elég lett volna a továbbjutáshoz, végül nem bírta saját tempóját a magyar bajnok, és kettős vereség lett a párharc vége. Mia azért megpróbáljuk megtalálni azt, hogy mi adhat esélyt a mieink továbbjutására, és ehhez Császár Gábort, a csapat irányítóját hívtuk segítségül.

Jól kezdődött a Veszprém számára az odavágó, hiszen az első félidőben végig tartotta a lépést a Barcelonával a magyar együttes, sőt, volt, hogy két góllal vezetett is. Végül azonban a játékrész utolsó három találatát a hazaiak szerezték, így előnnyel mehettek a szünetre. Ez azonban még nem jelentett semmi rosszat, ahogy az sem, hogy a katalán csapat kezdte jobban a második félidőt, hiszen Perez Carlos góljaival és Dejan Perics védéseivel elfogadható szinten sikerült tartani a különbséget.
Egészen az utolsó negyedóra kezdetéig, amikor szinte leállt a magyar bajnok támadójátéka, és tizenhárom percen keresztül nem sikerült gólt szerezni.

Császár Gábor szerint "sok összetevője volt annak a gólnélküli periódusnak Barcelonában, de nyilvánvalóan magunkban kell keresnünk a hibát. Nem tudtunk megújulni, és abban a taktikában, ami körülbelül negyvenöt percig sikeres volt - hiszen addig jól tartottuk magunkat, sőt, talán egyes szakaszaiban irányítottuk is a mérkőzést - valamilyen törés következett be. Talán egy kicsit elfáradtunk, és nem tudtunk olyan dolgokhoz nyúlni, amikből gólokat tudtunk volna elérni. Sok ziccert hibáztunk, sok átlövést, az ellenfél kapusa nagyon jó formában védett. Illetve a védelem és a kapus nagyszerűen működött együtt."

A hajrában tehát ellépett az ellenfél, és Iváncsik Gergő csak az utolsó pillantokban tudta megszerezni csapata következő gólját, amivel 28-21 lett a mérkőzés végeredménye. Feltűnő volt, hogy sok gólt kapott szélről a Veszprém, ezért felmerült bennünk annak a lehetősége, hogy a Mocsai Lajos által az elmúlt heti beharangozónkban említett sok hátrány miatt úgy döntöttek, hogy valamennyire feladják a védekezést a szélső pozíciókban, és megpróbálják ezt támdásban kompenzálni. Császár ezt a fajta tudatosságot azonban cáfolta:

"Nem mondanám, hogy a szélsők elleni védekezést feladtuk. A Barcelona egy összeszokott társaság, mi pedig fel voltunk készülve a nagy lövőikre és az összecsiszolt játékra a belső posztokon. A felállt fal ellen az ellenfél türelmesen végig tudta játszani a figuráit, így a végén a szélről elég jó helyzetből tudtak kapura lőni. Ez természetesen az ő támadójátékukat dicséri."

A hátrány tehát nagyobb, mint tavaly, és akkor nem sikerült a fordítás. A 2010-es visszavágó közben megvolt ugyan a továbbjutáshoz szükséges különbség, de végül elfáradtak a mieink, és hazai pályán is kikaptak. Kérdés, hogy ezúttal milyen taktikával érdemes próbálkozni.

Császár Gábor a magyar kézilabda-válogatottban a 2010 januári világbajnokságon

"Elég nehéz helyzetben van egy csapat, amikor mínusz hétről indul, ráadásul ez valójában mínusz nyolc, hiszen nagyon kevés gólt lőttünk idegenben" - mondta ezzel kapcsolatban az irányító. "Tavaly én még kívülállóként néztem a párharcot, és bár a mérkőzés közben megvolt a szükséges különbség, de egy ilyen kerettel rendelkező csapat ellen nehéz hatvan percen keresztül hozni a szükséges iramot. Fejetlenül, ész nélkül nem szabad játszani, de az biztos, hogy ez egy olyan szituáció, amikor a csapatnak és az edzőnek is kicsivel többet kell kockáztatnia, mert ez a helyzet már ezt kívánja. Nem kell az elején öt perc alatt kialakítani a szükséges különbséget, de szépen fokozatosan előrehaladva mindenképp közelítenünk kell ahhoz, hogy meglegyen a nagy eredmény."

A cikk írásakor rendelkezésünkre álló információk szerint Fazekas Nándor gerincsérülése után még nem tud részt venni a szombati mérkőzésen - és erről Császár Gábor sem tudott bővebbet mondani -, de az ellenfélnél szintén kidőlt az egyik világklasszis kapus, miután Iváncsik Tamás ráesett Saric lábára, akinek térdszalagjai sérültek meg. Császár szerint ez is szerepet játszhatott a hajrá alakulásában.

"Visszatekintve a az odavágóra lehet, hogy a Barcelona kapuscseréje minket zavar össze, mert úgy érzem, Saricból jobban fel voltunk készülve. Utána jött a fiatal, teljesen más stílusban védő Sjöstrand, jó százalékot hozott, és végig jól védett a mérkőzésen, és az utolsó negyedórában neki is nagyon komoly része volt abban, hogy nem tudtunk gólt lőni. Még egyszer ebbe a hibába nem fogunk beleesni, és azt gondolom, hogy ha egy csapatnak egy kapusa van, akkor belőle könnyebb felkészülni. Lebecsülni természetesen nem szabad, hiszen egy nagyon tehetséges fiatal kapusról van szó, de igyekszünk őt is jobban kielemezni, hogy ne kerüljünk még egyszer ilyen helyzetbe."

Végül arról is faggatuk az irányítót, hogy szerinte hosszabb távon mi kell ahhoz, hogy egy magyar kézilabdacsapat esélyesként tekinthessen magára egy ilyen párharc előtt.

"Ez egy nagyon összetett dolog" - hangzott a válasz. "Nyilvánvaló, hogy amit Puskás Öcsi bácsi mondott régen, hogy «kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci», az a kézilabdára is igaz. Meghatározó, hogy ki miből gazdálkodik, ki milyen játékosokat tud összeszedni, és hogy azon túl az edzők hogy tudják összerakni azokat a játékosokat egy csapattá. Szerintem erőn felüli munka folyik itt Veszprémben. Nagyon megdolgoznak a vezetők azért, hogy minden évben előrelépés legyen, minél jobb játékosok jöjjenek, és ők minél jobb körülmények között készülhessenek. Ez a része tehát szerintem meg van oldva, és egyébként sem érzem azt, hogy olyan nagy hátrányból indulnánk egy ilyen párharcban. Kicsit talán megvan még az a sztereotípia, hogy a nagycsapatok mindig mindenkit legyőznek és mindig egy kicsit előnyösebb helyzetben vannak. Amikor elkezdtük ezt az évet, és megtudtuk a BL-sorsolást, megtudtuk, hogy ott lesz a csoportban a Montpellier, a Hamburg és a Kolding, én nagyon örültem. Tudtam, hogy nagyon kemény csatákat fogunk vívni a csoporton belül, és őket nem kaphatjuk őket egy darabig. Arra nem is gondoltunk, hogy a Hamburgot ilyen simán magunk mögé tudjuk utasítani, a Montpellier viszont annyira fejlődő tendenciát mutatott, hogy az utolsó mérkőzésen, amikor a csoportelsőségért harcoltunk, már erősebbnek bizonyult nálunk. Nem gondoltuk azt sem, hogy egy második hellyel mi fogunk pórul járni, hogy azzal a halálcsoportnak nevezett A csoportból kapjuk az ellenfelet. Ott ugye a Kiel, a Löwen és a Barcelona végzett az első három helyen. Talán ehhez is egy kis szerencse kellett volna a sorsolásban. De előbb-utóbb nyilvánvalóan kell a bravúr. Nagyon fontos, hogy hogy érik össze a csapat. Már nagyon sok mérkőzésen, túrán, utazáson vannak túl az együttesek, és fontos, hogy ne essen szét egy csapat, hogy egyben maradjon, hogy egy jó brigádot alkosson, a játékosok segítsék egymást."

Nézzük, hogy a másik oldal hogy készül a szombat délutáni mérkőzésre!

Azt leszögezhetjük, hogy magabiztosan. Erre persze megvan minden okuk, de már csak azért is jó lenne csodát látni Veszprémben, hogy a Barcelona honlapja szerkesztőinek orra alá dörgölhessük: "Elkapkodtátok!"

Áprilist ugyanis a döntő fontosságú meccsek hónapjaként harangozzák be, és a hó végével kapcsolatban megemlítik, hogy a bajnoki hajrá mellett a Bajnokok Ligája négyes döntőjéért is meg kell majd küzdeniük.

A játékosok persze óvatosabban kezelik a visszavágót. Az irányítójuk, Daniel Sarmiento szerint "kemény meccs lesz. Teltházra számítok, a hazaiak pedig az életüket is feláldoznák a továbbjutásért. Két lábbal állunk a földön, mert bár jó eredményt értünk el otthon, nehéz lesz. Tavaly volt elég türelmünk a saját játékunkat játszani, és ez meg is hozta a sikert. Most is hasonló utat kell bejárnunk. A Veszprém védekezése agresszív lesz, és a labdaszerzésekből próbálnak majd gyors gólokat szerezni. Nekünk azonban ezúttal is magunkra kell figyelnünk, remélhetőleg hamarabb elfáradnak majd nálunk, és akkor kell kihasználnunk a lehetőségeinket."

Mi is attól tartunk leginkább, hogy ezek a lehetőségek meglesznek a Barcelona előtt, de a reményt nem adjuk fel, és szurkolunk a Veszprém továbbjutásáért!