Torna

Májusban dől el a tokiói vb sorsa

  • MTI

A nemzetközi szövetség (FIG) pénteki bejelentése szerint májusban döntenek majd arról, hogy Tokió megrendezheti-e októberben a tornászok olimpiai kvalifikációs világbajnokságát.

Közleményében a FIG annak a reményének adott hangot, hogy a természeti katasztrófa sújtotta Japán a korábbi elképzeléseknek megfelelően otthont adhat majd a vb-nek, ugyanakkor jelezte: a legfontosabb, hogy a sportolók egészsége ne kerüljön veszélybe, így a májusi döntésnél ezt tartják majd szem előtt.

"Ma még nem ismerjük a nukleáris katasztrófa hosszú távú következményeit és hatásait, de az egész világ aggódik" - áll a FIG dokumentumában.

Japánt március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, majd cunami pusztított. A szökőár miatt komoly sérülések keletkeztek a fukusimai atomerőműben, a nukleáris katasztrófa nyomán pedig kitelepítették az erőmű 20 km-es körzetében élőket. Az áldozatok és eltűntek száma több tízezerre tehető.

Az események miatt tulajdonképpen a sportélet is megállt Japánban. Tokió nem tudta megrendezni a műkorcsolya-világbajnokságot, a labdarúgó-válogatott lemondta meccseit, a jégkorong-válogatott pedig visszalépett a magyarországi divízió I-es vb-től.