Puskás Suzuki Kupa

Ismét jön a Real Madrid

  • MTI

Húsvétkor már negyedik alkalommal rendezik meg hat csapat, köztük a Real Madrid részvételével a Puskás Suzuki Kupa elnevezésű utánpótlás-labdarúgótornát Felcsúton és Székesfehérváron.

Orbán Viktor és Emilio Butragueno - Fotó: MTI
A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián tartott pénteki sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a házigazda a Real Madrid Alapítvánnyal közösen a hátrányos helyzetű, részben roma gyerekeket támogató oktatási programot indít RealTanoda Felcsúti Sportiskola az Egyenlő Esélyekért néven.

"Nem véletlen, hogy egy utánpótlás-rendezvényen vagyunk jelen. A labdarúgásban mindent újra kell építeni, de ez csak alulról lehetséges. A jövő az utánpótlásban van. Ez a torna pedig kiváló alkalom arra, hogy a magyar tehetségek nemzetközi szinten lemérjék tudásukat, mert ilyen tapasztalatok nélkül felnőttként sem lehetnek sikeresek" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Akadémia alapítója.

A kormányfő hozzátette, a Puskás Akadémia és a Real Madrid Alapítvány között létrejött, Közép-Európában egyedülálló, hároméves megállapodás abban segít, hogy nagyszerű embereket neveljenek az intézményben, a program szeptemberben 112 hátrányos helyzetű diákkal kezdi meg a működését.

Emilio Butragueno, a királyi gárda korábbi játékosa, jelenleg a spanyol klub intézményi kapcsolatokért felelős igazgatója arról beszélt, örülnének, ha a RealTanodában új Raúl tűnne fel, de lényegesebbnek tartja, hogy jó, a társadalom számára hasznos embereket neveljenek.

"Három alapelvet tartunk rendkívül fontosnak. Meg kell tanulniuk, hogy minden esetben teljes erőbedobással küzdjenek, a maximumot nyújtsák, másrészt a kudarcok elviselését és elfogadását, továbbá a tiszteletet" - mondta Butragueno.

A beszédeket követően Butragueno egy ezüst plakettet nyújtott át Orbán Viktornak, aki egy emlékzászlóval kedveskedett a spanyol sportvezetőnek. Az eseményen megtartották az április 22. és 25. között esedékes, a 17 éven aluli csapatok számára kiírt Puskás Suzuki Kupa sorsolását is. A házigazda Puskás Akadémia a 2008-ban győztes Real Madriddal és a 2009-es első Ferencvárossal került azonos csoportba. A másik hármasban a címvédő Budapest Honvéd a görög Panathinaikosszal és a tornán újoncnak számító, romániai Hagi Akadémia együttesével találkozik.A csoportmeccseket Felcsúton rendezik, a helyosztók és a döntő otthona a székesfehérvári Sóstói Stadion lesz.

A sajtótájékoztatón megjelent Czene Attila sportért felelős államtitkár, Puskás Ferenc özvegye, Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, valamint számos egykori kiváló futballista, így Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa, s az aranylabdás Albert Flórián is.