Miami tenisztorna

A huszonharmadik Nadal-Federer elé

  • VNA

Idén először, összességében 23. alkalommal találkozik egymással Rafael Nadal és Roger Federer.

Amerikai földön hat év után találkozik ismét egymással a férfi tenisz utóbbi éveinek két kiemelkedő tudású játékosa, Rafael Nadal és Roger Federer. A Miamiban (egészen pontosan az ahhoz közeli Key Biscayne-ben) zajló férfi torna elődöntőjében magyar idő szerint péntekről szombatra virradóra találkozik egymással a spanyol világelső és a 16-szoros Grand Slam győztes svájci klasszis.

„Eleinte, amikor kezdett beindulni a karrierem és világelső lettem, akkor nem gondoltam úgy, hogy lennének riválisaim, aminek nagyon örültem. Akkoriban csak nyertem, nyertem és nyertem a mérkőzéseket és domináns voltam" – nyilatkozta az ATP hivatalos honlapján Federer – "Eleinte éppen ezért volt nehéz számomra az, hogy igazi rivalizálásként tekintsek a Rafa elleni mérkőzésekre. Később aztán magam is rájöttem, hogy ez nem is annyira rossz dolog. Rájöttem, hogy a mi párharcunk egy tökéletesen felépíthető rivalizálás, ahol két különböző típusú játékos áll a háló két oldalán.”

A két klasszis az utóbbi hét évben 22 alkalommal játszott egymás ellen (az örökmérlegben Nadal vezet 14-8-ra), ezek közül ráadásul hét alkalommal (itt Nadal 5-2-re vezet) Grand Slam torna döntőjében. Legutóbb (a bemutató mérkőzéseket leszámítva) a tavalyi ATP világbajnokság fináléjában játszottak egymás ellen, ahol Federer győzött három játszmában. Mostani találkozásuk egyébként szimbolikus is lehet, hiszen éppen itt Miamiban találkoztak először egymással (2004-ben a legjobb 32 között Nadal nyert 6-3, 6-3-ra).

„Mindig különleges alkalom vele játszani, hiszen ezek a találkozók mindkettőnk pályafutásának fontos mérföldkövei. Ezek a mérkőzések még inkább különlegessé teszik mindkettőnk karrierjét” – mondta Nadal a Federer elleni meccsek hangulatáról - „Nem tudom, hogy a régi nagyok pontosan mennyiszer játszottak egymás ellen, de tudom, hogy McEnroe és Borg, valamint Sampras és Agassi is sokat játszott nagy riválisa ellen. Mi is hasonló párharcot alakítottunk ki egymással”- tette hozzá Nadal, aki első kiemeltként várja a torna elődöntőjét.

A találkozó győztesére az idén félelmetes formába lendült (2011-ben még veretlen) Novak Djokovics vár majd a miami torna döntőben.