Ajax

Cruyff lemondásba kergette az amszterdami klubvezetőket

Az Ajax igazgatótanácsa szerdán este bejelentette lemondását, miután nem tudtak egyezségre jutni a klub tanácsadójával, Johan Cruyffal a vezetéstechnikai kérdésekben.

A múlt héten Johan Cruyff, Dennis Bergkamp és Wim Jonk is arról nyilatkoztak, hogy az Ajax egykori labdarúgóinak nagyobb szerepet kell kapniuk a klub vezetésében, mert a jelenlegi igazgatótanácsnak nincs futballszakmai tapasztalata. Rik van den Boog vezérigazgató elismerte ugyan, hogy szükség lehet a korábbi játékosokra a vezetésben, de azt ellenezte, hogy teljes egészében ők vegyék át az irányítást.

Dennis Bergkamp, Johan Cruyff és Wim Jonk

Emellett Cruyff egyéb tanácsait sem nagyon szerették volna megvalósítani, például régóta ott dolgozó munkatársak kirúgását. Ezért szerdán este inkább bejelentették a lemondásukat, arra hivatkozva, hogy Cruyff "fontosabb náluk".

"Az állandó nyugtalanság sokat árt a klubnak" - nyilatkozott az üggyel kapcsolatban Uri Coronel klubelnök. "Az igazgatótanács tagjai a lemondásukkal vállalják a felelősség rájuk eső részét, valamint helyet és lehetőséget szeretnének adni ahhoz, hogy az Ajax kitörjön a holtpontról. Profitot termelünk, jól működik az ifiakadémiánk. Elég, ha csak az első csapatunk összetételét nézzük, de említhetnénk a holland válogatottat is (a mieink elleni szűk keretben kedden hat, az Ajaxban nevelkedett játékos volt - a szerk.). Johan Cruyff azonban itt egy félisten, de az is lehet, hogy isten. Nehéz szembemenni vele."

Az amszterdami csapat ugyan a harmadik helyen áll a tabellán, de lemaradásuk hat pont a PSV mögött, és legutóbb 2004-ben tudták megnyerni a bajnokságot.