EURO 2012

A félidőben egy gól a hollandok előnye

Egy óriási magyar védelmi hiba után szerzett vezetést Robin van Persie, ám azóta a magyaroknak is voltak lehetőségeik, Dzsudzsák szabályosnak tűnő gólját nem adták meg.

Robin van PErsie gólt lő - Fotó: AFP

Egervári Sándor öt helyen változtatott a pénteki Puskás Ferenc Stadionban rendezett mérkőzéshez képest a válogatott kezdőcsapatán. Elek Ákosra és Lipták Zoltára eltiltás miatt nem számíthatott a kapitány, Koman Vladimirt és Varga Józsefet viszont taktikai okokból hagyta ki a válogatottból. A legérdekesebb azonban Király Gábor esete, akiben úgy látszik megcsappant Egervári bizalma, így a klubjában épp kispadra kerülő Fülöp Mártont jelölte a kapuba. A kezdőcsapat kihirdetése után a sajtó azt harsogta, hogy két csatárral állunk fel Amszterdamban, valójában azonban Priskin Tamás vette át Rudolf Gergely pénteki pozícióját, a Bari támadója pedig egy sorral hátrébb lépett. A holland csapat ugyanúgy kezdett mint a pénteki mérkőzésen.

2005 novembere óta nem kapott ki Amszterdamban a holland csapat, ennek megfelelően is kezdtek a hazaiak, azonnal kapujához szegezték a magyar válogatottat. Robin van Persie előtt adódott egy kisebb gólszerzési esély öt perc elteltével, ám elrontotta a helyzetet. Az első tíz percben kissé álmosan játszottak a hollandok, persze a fölényük így is nyomasztó volt. Mindenféle megerőltetés nélkül szerezték meg a vezetést a hazaiak a 13. percben: egy jobb oldali szögletet követően középen megcsúsztatták a labdát, Robin van Persie a hosszún teljesen egyedül maradt, levette a labdát, majd a rövid sarokba bombázott. Óriási védelmi hiba volt! (1-0). A 17. percben Kuyt újabb gólt szerezhetett volna Juhász hatalmas hibájából, de a kilépő Fülöp mellett kapu mellé gurított. A 19. percben egy gyors szabadrúgás után Dzsudzsák ballal a hálóba talált, ám a játékvezető nem adta meg a gólt, mivel nem adott jelet a szabadrúgás elvégzésére. A 25. percben Juhász újabb kapitális hibája után csak a hollandokon múlt, hogy nem lett 0-2 az eredmény. Egy percre rá a másik oldalon Dzsudzsák szabadrúgása után Vanczák fejelhetett közelről, ám túlságosan éles szögből kellett próbálkoznia. A 28. percben egy gyönyörű Gera-Rudolf összjáték után utóbbi lőtt, ám a holland kapus hárítani tudott. A 40. percben Gera gurított vissza egy labdát a büntetőterületen belül, ám Rudolf ezúttal is gyengén lőtt, pedig nagy lehetőség volt. A hollandok nagyon nem erőltették már a támadásokat, így maradt szünetben az egygólos hazai előny.